Cabernet omslag 2

Cabernet Sauvignon är kungen i vinregionen Margaret River och vinerna har gjort succé hos entusiaster runt om i världen för vinerna från Margaret River är onekligen speciella.

Denna högt ansedda druvsort föddes upp från ”föräldrar-druvorna” Cabernet Franc och Sauvignon Blanc någon gång på 1600-talet i regionen Bordeaux. Cab Sauvignon är en välkänd och mångsidig druva som odlas i alla världens alla hörn, från Frankrike, Italien, Spanien, Chile, Australien, Sydafrika, till Kalifornien och vidare. Många av oss anser nog att druvan ger det optimala matvinet.

Populariteten för druvan ökat ständigt i vinländer i Nya Välden. I Australien, bland annat i Margaret River producerar viner med mer mörk, mer mustigt, mer söt fruktfokus och även någon procent mer i alkohol än andra röda viner. Så de rödviner som kommer härifrån går i en klassisk fransk stil.  Viner som är mörka i färgen, torra, en sötfruktiga, fylliga viner bra tanniner och aromer av rökig ek, kryddor och mörk frukt. Man får alltid med en rik och tät, koncentrerad smak och ett stort plus är att vinerna är lagringsdugliga.

cabernet - dukat ord

Men detta är druvan som satte Margaret River på kartan på 1960-talet då populariteten i regionen spektakulärt tog fart och 20 år senare fick de globalt gehör.

Clairault Margaret River Cabernet Sauvignon 2020

Clairault Margaret River Cabernet Sauvignon gör entré idag i det tillfälliga sortimentet på Systembolaget! Detta är ett rödvin enligt klassisk stil och producerad i Margaret River, västra Australien hos producenten Clairault Wines som grundades 1976 med vingårdar spridda över fyra olika platser i regionen. Idag ägs vingården av John H. Streicker sedan 2001 och består av cirka 200 hektar. Detta är ett populärt vin i företagets vinportfölj.

Detta är en bra Margaret River Cabernet Sauvignon av samma blålila druva, en välskött och torr Cabernet med trevlig fatkaraktär och toner av mörk frukt som svarta vinbär, plommon, körsbär, choklad och en svag violdoft med lite salvia. Man smakar smidiga, välavrundade tanniner och får en lång finish där man får en trevlig ekfatslagrad ton i detta fräscha vin på 14%. En kraftfull, elegant och fyllig Cabernet som vi tycker om den. Ett prisvärt, gott och mångsidigt vin om passar till kraftiga kötträtter som biff, lamm, hamburgare och starka, lagrade ostar.

Clairault Margaret River Cabernet Sauvignon | nr 95041 – 211:-

Fakta om Margaret River

Vinareal:  5 830 hektar.

Druvor: Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc, Semillon, Merlot, Shiraz ….

Vinproducenter: 200

Klimat: idealiskt maritimt klimat (Indiska Oceanen) milda, blöta vintrar och varma, torra somrar

Jordmån: Jordarna är gamla och grusiga, vilket ger perfekt dränering och mineraliska viner

Frågor och svar:

När började man odla vin i Australien?

Australien har inga inhemska druvor, så franska Vitis vinifera-sorter introducerades från Europa och Sydafrika i slutet av 1700-talet och början av 1800-talet. Vissa sorter har dock fötts upp av australiensiska vinodlare, till exempel Cienna och Tarrango.

Hur mycket vin exporteras från Australien?

Cirka två miljoner flaskor vin till ca 111 internationella marknader – cirka 60 % av den totala vinproduktionen.

Hur många vinregioner och druvor finns det där?

Det finns 65 vinregioner, alla med egen unika topografi, geografi, klimat och jordmån. Mer än 100 olika druvsorter planteras. Shiraz och Chardonnay odlas i varje region.

Australiens äldsta vingård?

Langmeils Freedom i Barossa Valley är Australiens äldsta vingård, som odlades upp 1843.

Varför verkar Australien bara ha viner med skruvkork?

Både Nya Zeelands och australiensiska viner skruvkorkar frikst! 75 % av australiensiska viner och 93 % av Nya Zeelands viner.

Läs om våra populära röda matviner:

Similar Posts