blanda vin - provning i vingården omslag

”Blanda vin? Vinmakare är som parfymens näsor” skrev Mikael Mölstad i en trevlig artikel i Svenska Dagbladet där han på ett enkelt sätt förklarar vad som påverkar smak och doft i vin och till hur stor del som vinmakaren bestämmer över smaken.

En vinmakare har möjlighet att skapa en fantastisk smakprofil genom att blanda viner från olika fat, vingårdar eller druvsorter. Under de senaste århundradena vet vi att druvor och olika blandningar av druvor skapar vinet. Förr i tiden plockades plockades och vinifierades vindruvor tillsammans. Man gjorde en så kallad ”fältblandning”.

Efter att vinet har satts på fat eller tankar, är det dags för vinmakaren att skapa en blandning, men det är svårt att använda sitt luktsinne på grund av de intensiva jästaromerna. Vinmakare tenderar att förlita sig på smak och konsistens för att skapa ett vin.

Att blanda eller ibland säger man ’blenda’ och få ihop det till ett gott vin är en konst som kan ta flera år, ibland en hel livstid att lära sig. En duktig vinmakare använder ofta en kombination av teknisk analys och provsmakning. Vissa blandningar går igenom en iterativ process på 50 eller fler försök tills man fått det där perfekta ”receptet”. Ett blandnings-recept användas endast en gång. Varje år skapar vädret en ny uppsättning förhållanden som förändrar hur druvor mognar och gör vin för klimatet kan ändras från år till år och vädret skapar då nya förutsättningar för hur druvor mognar och gör vinet.

blanda vin - vinmakare i arbete

Att blanda vin – några berömda vinblandningar

Det är helt klart att vissa druvor älskar varandra. Den starka druvan Cabernet Sauvignon till exempel blandas mer än gärna med Merlot och druvan Syrah föredrar Grenache och Mourvèdre för att komma till sin smakliga rätt.  Se på en Bordeaux Blend. Här är det klart att Cabernet Sauvignon med fördel kan blandas med Merlot, Cabernet Franc, Malbec, and Petit Verdot för att skapa den kända och förnämliga blenden.  Samma gäller den berömda Rhône-blandningen, så kallad GSM Blend, där druvorna Grenache, Syrah och Mourvèdre hänger ihop som ler och långhalm.   

Men varför hittar man aldrig någonsin en blend som görs på Cabernet med Pinot Noir? Det hänger ihop med klimatet. Ett motto är det som växer ihop, fungerar också ihop. Druvsorter som trivs i samma klimat är i allmänhet bra blandningspartners, viket gör Cabernet och Pinot till besvärliga smakvänner.

Att blanda vin – ja eller nej?

Vi ska till familjeproducenten Quinta do Pinto i Alenquer i regionen Lisboa (Lissabon) för att smaka två fantastiska viner som vi har i beställningssortimentet. Ett rött vin och ett vitt vin. Det röda vinet blandar hela 6 röda druvor, både portugisiska och franska. Det vita vinet lever gott på bara en enda grön druva. Varför har det blivit så? Vi tittar lite närmare på smakerna.

Vi börjar med det vita vinet.  

Quinta do Pinta Arinto 2018 | nr 58101 | 179:-

Här dominerar Portugals äldsta druva, Arinto, en kändisdruva som odlas och trivs över hela landet och den kommer nog också från just Lisboa-regionen. Druvan är populär och används för att skapa ett vin med fräscha aromer med mycket hög syra och bra struktur. Om du hört talas om druvan Pedernã, så är det samma druva med ett annat namn.

Quinta do Pinta Arinto är ett druvtypiskt fräscht vitt vin som är fylligt, mycket mineraliskt och läskande lättdrucket. Man känner aromer av tropiska frukter och citrus och vinet är mycket mineraliskt och friskt. Ett välgjort boutique-vin med bra balans och struktur och fin finish. Arinto är en druva som gör ger viner en hög alkoholnivå, här ligger den uppe på 14%, men det känns inte. Köp en påse räkor med skal, kyl vinet och skala räkorna och drick vinet. Urgott!

BLanda vin - rött och vitt

Det röda vinet.

Quinta do Pinto Red Estate Collection Quinta do Pinto 2015 | nr 58074 | 179:-

Här samsas en hel del härliga röda druvor. Så här ser det ut:

  • Petit Verdot – 24%
  • Syrah – 24%
  • Touriga Nacional – 16%
  •  Aragonez – 16%
  • Tinta Miúda – 12% och
  • Cabernet Sauvignon – 8%

Många kraftiga druvor finns alltså i vinet. Cabernet Sauvignon ger kraft, kropp och en hel del örtig karaktär till vinet. Aragonez är också en kraftig druva som kalla Tempranillo i Spanien. Det är också en karaktärsdruva med mycket kraftiga aromer av mörk frukt, bär, vanilj, läder, tobak …. Tänk Bordeaux toner även där, fast druvan är spansk. Och Syrah är likadan. Kraftigt, pepprigt, lakrits, choklad….

Nu förstår du säkert varthän dt lutar med aromerna i Quinta do Pinto Red Estate Collection Quinta do Pinto. Mycket fylligt, stramt och intensivt rött vin med toner av röd frukt och peppar. Fantastiskt elegant runt vin som är en bra matpartner. Gillar du tanniner så är detta vin för dig, otrolig finish med sträva smaker av fat. Hög alkohol även här, 14,5. Mycket läckert vin!

Similar Posts