Orange Chardonnay - omslag

Orange Chardonnay – här kommer lite spännande info om det nya vinet som du hittar i tillfälliga sortimentet på Systemet.

Det orangea Chardonnay vinet, det nya, ekologiska Punto Final Naranjo 2023, är en 100%-ig Chardonnay från Mendoza i Argentina och har en spännande orange färg. Men hur kommer det sig? Och hur får ett vin en orange färg?

En orange Chardonnay från Argentina kan både vara ett friskt och livligt fruktigt vin eller vara något ekfatslagrad och smörig. Men de orangea vinerna är alltid frisk och fruktig men en bra stram syra i botten.

Orangea viner som vi kallar dem får sin själ från skalet på druvan. Detta tunna skyddande lager innehåller en komplex mängd kemiska komponenter inklusive tanniner och antocyaniner. Alla frukter delar faktiskt denna struktur. Ett skalat äpple smakar till exempel förvånansvärt endimensionellt.

Vita viner tillverkas av vita druvor som pressas omedelbart efter skörd för att avlägsna saften från druvklasens skal, frön och stjälkar. Detta ger en klar vätska att jäsa till vitt vin. Färg är inte det enda som röda viner får när de lämnas i kontakt med skalet. Skal, kärnor och stjälkar ger alla textur från tanniner och komplexitet från andra fenoliska föreningar som påverkar hur det färdiga vinet smakar och känns.

Vinet får sedan macerera som det heter eller dra i allt från 24 timmar till många månader, lite beroende på hur vinmakaren hade tänkt sig.

Orange Chardonnay Punto Final Naranjo lanserades i fredags!

Detta orangea ekologisks  Chardonnay vinet kommer från familjeproducenten Bodega Renacer i Cuyo i Mendoza vid foten av Anderna och grundades 2023 av Patricio Reich som haft en lång erfarenhet i vinbranschen bland annat som delägare och verkställande direktör för Viña San Pedro i Chile. Bodega Renacer är en prisad producent av internationella vinkritiker. Man har en produktion av premiumviner i Mendoza. Sedan 2021 är man certifierad för ekologisk odling.

Punto Final Naranjo 2023 är en 100%-ig fräsch Chardonnay, ljust klar i färgen och kul att servera till maten på bordet. Ett stilsäkert vin! Vinet är torrt, medelfylligt på 12,5% och har en finstämmig syra. Doften karaktäriseras av mogen aprikos och sötsura äpplen med örter.

Mysig smak av röda äpplen, gula aprikoser och apelsinskal. Detta toppas med kryddor som lagerblad, lite gräs, valnötter och honung. Mjukt och spännande för vinet får en liten strävhet av druvskalen som gett både färg och tanniner. Det ger vinet en stram karaktär som håller till den snygga finishen med bra längd.

Punto Final Naranjo 2023 | Art. nr 92138 | Pris: 169:-

Passa på!  Punto Final Naranjo 2023 finns i tillfälliga sortiment på Bolaget!

Frågor och svar

Varför orange vin?

Konceptet med orange vin har sina rötter i att ge vitt vin samma strukturella egenskaper som i rött vin. För att uppnå detta lämnas vit druvjuice i kontakt med skalen under jäsningen, se i artikel. Resultatet är ett vitt vin med lite mer struktur och komplexitet.

Den bästa maten för oranged viner?

Orangea viner är vanligtvis torra med inslag av tannin och en tyngre munkänsla. Mer robust än vitt vin men med mindre intensitet än djärva, tanninröda, är denna stil en perfekt match för en mängd olika kök. Djärva smaker fungerar bäst: starka ostar, charkuterier eller marockanska rätter med spiskummin, peppar och saffranskryddor. Indiska curryrätter och spanska tapas passar också bra.

Har orangea viner en historia?

Orangea viner har fått en ökning i popularitet de senaste åren men det är ingen ny idé. Dessa viner har producerats i årtusenden. Arkeologiska bevis visar att det gjordes så långt tillbaka som 6000 f.Kr. i det som nu är det moderna landet Georgien.

Vad är orangea viner?

Egentligen ett vitt vin som får skalkontakt eller bärnstensvita druvor, där druvskal m.m. inte tas bort.

Orange-vin sött eller torrt?

Orange viner är vanligtvis torra med inslag av tannin, alltså lite beska om ger en tyngre smak.

Läs även om våra andra goda viner:

Similar Posts