pet-nat omslag

Vi skriver om pét-nat igen och tycker det är minst sagt kul att det kommer fler och fler naturviner. Men läs mer om vinet här!

Den ekologiska producenten Domaine Villa Noria i Hérault ligger nära Pézenas i Languedoc, ett område som ligger mellan Medelhavet och Larzacplatån i södra Frankrike. Och det är denna franska producent som ligger bakom nya Basic Instinct Pet Nat Blanc de Noirs 2023!

pet-nat producenten

Villa Noria drivs av Cédric Arnaud och Fabien Gross om kört ekologiskt sedan 2010 och är ECOCERT-certifierad sedan 2011. Vi svarar också på vanliga frågor om pét-nat men först lite om vinet!

Nyanserat!  Basic Instinct Pet Nat Blanc de Noirs 2023  

I vinet Basic Instinct Pet Nat Blanc de Noirs 2023  finns en snitsig blend av ekologiska röda och vita druvor som gör vinet fruktigt och mineraliskt. Detta är ett biologiskt certifierat vin, producerat med Méthode Ancestrale, utan socker, sulfiter eller några tillsatser. Vinet får jäsa helt naturligt i flaskan, utan filtrering.

Flaska 2 villa noria pet nat

Ett ljust pärlande vitt vin, en fräsch näsa av vita blommor och fläderbuskar. Den aromatiska smaken berättar om syrliga bär, sommarörter, skarpt grönt äpple samt ett stänk av citrus. Ett gnistrande vin med fin och stram syra och med en lång och ett fint mineraliskt avslut. Syrligt, energiskt och lättare, lite lägre alkohol, 11,5%.  

’Basic Instinct’ skulle du faktiskt kunna lagra i 3 år fast det går previs lika bra att njuta av det nu! Finns i tillfälliga sortimentet.

<< Beställ Basic Instinct Pet Nat Blanc de Noirs, 2023 här

Vad är pét-nat och hur görs dessa viner?  

pet-nat öppnar flaska

Pét-nat är en förkortning av franskans “Pétillant Naturel” som betyder ’naturligt pärlande viner’. Detta är coola och fräscha viner från topproducenter över hela världen. Det finns vita, orange, rosé och röda pet-nat-viner. Den kände vinkritikern James Suckling beskriver pét-natat mycket vackert som ”tomtebloss i champagnestil”. De är rustika och grumliga naturviner som är mycket läskande till ett rimligt pris. Jäser och buteljeras på individuella flaskor och förseglas med en temporär kork.

Man tillsätter ingen jäst och vinet jäser endast en gång. Denna teknik går alltså ut på att buteljera vin som fortfarande jäser för att fånga koldioxid i flaskan och utan att man separerar fällningen från vinet, så det blir lite grumligt och man kan se lite sediment i botten på flaskan som innehåller lite naturligt restsocker och vild, naturlig jäst. Helt ofarligt dock! På med en kapsyl bara.

Frågor och svar

Vad betyder pét-nat?

Pét-nat är en förkortning av pétillant naturel betyder ”naturligt pärlande” på franska.

Skillnaden mellan pét-nat och champagne?

Pét-nat görs enligt Méthode Ancestrale, även kallad Méthode rurale (fädernäsmetoden) och vinet buteljeras innan allt socker jäst till alkohol.

Hur försluts pét-nat vanligast?

Med vanlig kronkapsyl, som en l

Vilka druvor används i pét-nat?

Olika druvor, oftast lokala, alla färger.

Var kommer pét-nat ursprungligen ifrån?

Från Blanquette de Limoux, på 1500-talet, men idag görs den över hela världen.

Läs även om våra andra goda viner:

Similar Posts