Moldaviskt vin - 2 vinglas

Moldaviskt vin är lite speciellt!  Som vinland har man gjort viner sedan de första vinstockarna planterades här ca 7000 år f.Kr.

Idag för man många olika viner och mer än 170 000 hektar ägnat åt vinodling. Det är mer än 10 % av Moldaviens totala landyta.   

På kartan ser vi att Moldavien ligger på samma breddgrad precis som många av de kända vingårdarna i Bourgogne – vilket betyder fantastiska ”vinbreddgrader” klimatmässigt samt ett bördigt land med en jordmån som är perfekt för att odla vindruvor. Här tillverkas många olika och mångsidiga viner och man fick en ny kock-start efter 1991, då landet förklarade sig självständigt från Sovjet.

På låga kullar med soliga platåer och slätter i Moldavien odlas c:a 30 olika druvsorter. 73 procent av druvorna som odlas europeiska druvor som vi känner igen exempelvis vitis vinifiera som bland annat Sauvignon Blanc och Chardonnay.  Och det finns en mångfald av druvor. C:a 10 procent är lokala druvor som Feteasca Alba, Feteasca Regala, Feteasca Neagra, Rara Neagra och resterande druvor är kaukasiska.

Moldaviskt vin - en kvinna håller i en druvklase

Och det finns fyra olika vinregioner: Valul Lui Traian och Stefan Voda (sydvästra delen), Codru (centralt) och Balti (i norra delen).

Nylanserat Moldaviskt vin – en raritet är här!

Rara Neagra är en druva som betyder ”sällsynt svart” och anses vara en unik druvsort, med begränsad plantering och produktion även utanför ursprungsområdet Moldavien och Rumänien. Druvan är känd för att producera högkvalitativa, åldersvärda viner med god lagringspotential. Mycket väl värd att prova!

viner

Rara Neagra Raritet 2022 är ett torrt, smakfullt och medelfylligt rött vin från Moldavien och producenten Carlevana Winery från 1959 som ligger i Merenii Noi, cirka 25 kilometer från huvudstaden Chisinau. Vingårdarna hos producenten omfattar 150 hektar.

Rara Neagra Raritet är ett mustigt mörkt vin som känns varmt och soligt med stor fruktighet och pigg syra. Här träffar man inslag av fat och fantastiska, kryddiga och bäriga aromer som svarta vinbär, mörka körsbär, skogshallon, timjan, nougat, blodapelsin och peppar ett lättsamt, fatlagrat slut med mjuka tanniner. Vinet har lagrats dels i fransk och moldavisk ek.

Carlevana Winery Rara Neagra Raritet är ett ypperligt matvin som kompletterar kötträtter, både grillat kött, lamm, kalv och vilt som kanin, hjort och vildsvin men kan faktiskt ätas till vegetariska grytor och långkok.

Carlevana Winery Rara Neagra Raritet ingår i det tillfälliga sortimentet, så passa på att prova ett härligt moldaviskt vin!

Carlevana Winery Rara Neagra Raritet, 2022 | nr: 92401 – 129:-

Frågor och svar

Varför anses moldaviskt vin vara bra?

Detta beror på den stora tätheten av vingårdar, cirka 170 000 hektar. Moldavien har en större del av marken täckt med vinrankor, mer än något annat land i världen!

Vilken dryck är Moldavien känt för?

Moldavien är känt för sin vinproduktion och har en stark tradition och kultur av alkoholhaltiga drycker.

Varför är Moldavien det fattigaste landet i Europa?

Moldavien står inför strukturella utmaningar, inklusive låg produktivitetstillväxt, brister i förvaltningen, ett stort statligt fotavtryck, begränsad konkurrens, en obalanserad affärsmiljö och skattesnedvridningar.

Hur många vingårdar finns det i Moldavien?

Det finns över 200 vingårdar i Moldavien.

Klimatet i Moldavien?

Klimatet i Moldavien kännetecknas av relativt milda vintrar, en lång vegetationsperiod, nederbörd som främst kommer från Svartahavsbassängen, mycket solstrålning, långa och torra höstar och temperaturer som tillåter sockeransamlingar i druvor.

Läs även om våra andra röda viner:

Similar Posts