omslag bordeaux

Bordeauxviner är kända för att vara uppskattade och enastående mat ackompanjatörer, men det finns förstås inte en enda perfekt flaska Bordeauxvin som passar alla maträtter, men olika viner passar till varierande matstilar och särskilt när det gäller hur väl de passar ihop med olika ingredienser. Grillat kött går ju givetvis alltid bra till ett rött, smakfullt Bordeauxvin, men många tycker att det kan vara tufft att matcha vin och mat, om man nu inte absolut vill äta grillat kött.

Ett ungt eller ett lite äldre vin har ofta något olika komplexitet och smakprofil. Även om det inte är ett vintage-vin som 30 år gammalt, utan bara har några år på nacken och det behöver man ta hänsyn till när man ska välja vad man ska äta till.  

Men det finns några enkla sätt att tänka för att matcha mat och vin, så vi ska titta på några av våra godaste Bordeauxviner och vad som skulle passa bäst till var och en av dessa viner. De är några år gamla och de är alla perfekta att dricka både till finmiddagar och till vardags.

3 viner

Eco-certifierade Château Haut Brandeby 2017 från Entre-Deux-Mers och vinmakaren Yoann Sorbier är vårt yngsta vin. Vinet har en intensiv bouquet. Druvorna Merlot, Cabernet Franc och Cabernet Sauvignon i en kombination ger här ett härligt saftigt vin, med aromer av svarta vinbär, örter, plommon och körsbär.

Detta är ett vin som inte är så kraftfullt men mycket lättdrucket, bjuder på distinkta, sträva tanniner och då är vinet ganska perfekt att kompensera viner med mer smakfulla rätter som rostbiff och potatissallad, pasta med het chorizo, hamburgare med pommes och en smakfull getost, om man vill ha ost.

Château Haut Brandey 2017 | # 3156 | 119:-

La Dame de Malescot 2016 är en klassisk Cabernet-dominerad Bordeaux från Margaux cru som är mer fylligt komplext, ett fatlagrat, kraftfullt vin med mjuka tanniner som nästan smeker gommen med en len, liten strävhet. Detta är ett aromatiskt vin med samma druvor men i annan mix och med en kraftig mer utvecklad smakpalett av mörka, mogna frukter med nyanser av cederträ, tobak, nougat och rostat kaffe, sedan kryddat med mustig kardemumma och franska, fräscha örter. Långt avslut att njuta av, så här kan vi gå mer åt det smakrika mathållet. Ett genuint gott ostvin till smakrika ostar som Brie de Meaux, Comté, Roquefort, Gruyère eller Savarin men också en grillad elegant kötträtt eller ugnsbakad falukorv, men även till olika mustiga soppor och stuvningar också vegetariska, bara de är smakrika.

La Dame de Malescot 2016 | # 5491 | 369:-

middag

Château Mayne Lalande 2015 kommer från finsmakaren och vinmakaren Bernard Lartigue i Listrac-Médoc. Även detta är ett kritikerrosat Cabernet-drivet vin snyggt sammansatt med Merlot, Petit Verdot och Cabernet Franc fast den primära frukten har bleknat något med åren och precis som det då ska vara har vinet utvecklat en komplex Bordeauxstil med saftiga svartfruktiga smaker och torkade korinter. Distinkt fatkaraktär av 14 månader på franska ekfat och man känner läckra nyanser av tobak, fat samt mörkrostat kaffe. Ett fylligt och stramt vin med tydliga tanniner och en elegant fin längd i gommen. Så nu backar vi ett steg tillbaka och väljer snarare eleganta rätter, grillade lammkotletter med vitlök och timjan är givet men vinet passar också bra med viltfåglar som anka, rapphöna och fasan och med rätter som innehåller svamp och tryffel. Lättare, mindre intensiva grytor som blanquette de veau och hårda opastöriserade franska alpostar.

Château Mayne Lalande 2015 | 2111 | 189:-


Du kan utan tvekan dricka dessa Bordeuxviner idag men de kan också med fördel lagras i ytterligare några år om du vill. Att para ihop ett vin med den mat du gillar ger alltid mycket bättre resultat än om du experimenterar med svåra maträtter som ”måste” passa. När det gäller alla några år äldre Bordeauxviner bör man hålla sig till enklare rätter för att låta vinets många härliga dofter och smaker få dominera. Lyckligtvis är Bordeaux-viner mångsidiga och kan fungera bra med en uppsjö av olika matkombinationer. Prova!

Similar Posts