Bubbel - omslag

Bubbel!! Oavsett om det är en födelsedag, buffé eller något annat du vill fira lite extra festligt och lyxigt – oddsen är att du väljer ett glas bubbel till välkomstdrink.

Eller varför inte goda mousserande viner genom hela kvällen för att få det att kännas lite extra speciellt? Det är bubblorna som får oss att uppleva lyx, se det festligt och njuta av varje stund.

Det finns bubblor för varje tillfälle, vi är riktigt bortskämda. Jag har valt ut 1 av de bästa och nyaste mousserande vinerna, en sparkling från Nya Zealand och boutique-regionen Marlborough som kommer att passa när ditt firande blir speciellt.

Mousserande viner är perfekts aperitif på grund av sin syra, samtidigt som de passar mycket bra med fisk eller skaldjur. På grund av dessa trevliga bubblor och till och med det festliga ljudet av korken, skapar den omedelbart en festlig glädje.

Exklusivt och prisvärt bubbel!

Nyanserade Cecilia Brut produceras hos familjevingården Allan Scott Family Winemakers i Marlborough och är ett fantastiskt gott, fräscht mousserande vin med en härlig mousse! Mousserande viner produceras av många sorters druvor, I detta vin samsas de mest använda: en blandning av Chardonnay (vit druva) och Pinot Noir (röd druva med vit fruktkött) (60% / 40%). Och detta vin är Brut, dock med en minimal sötma. Sär här ser det ut med restsockret för mousserande viner kategoriserade enbart Brut:

Extra Brut. Den här typen av mousserande vin är kanske den som passar bäst. Den har 0,6 g/l restsocker.

Brut. Det är ett av de mest populära eftersom detta vin är torrt med en touch av sötma. Vinmakaren bromsar jäsningens gång, innan jästen absorberar sockret. Den har som mest 0,12 g/l.

Brut natur. Det tyder på att jästen förbrukade nästan allt socker och lämnade endast 0,3 g/l restsocker i vinet.

Därefter följer mer sötade Extra torr (12,17 g/l), Demi-sek (17,32 g/l), Torr (17,32 g/l) och Doux (50+ g/l).

>> Cecilia Brut – nr: 2389 –149:-

Bubbel - Cecilia brut


Cecilia Brut är ett mousserade vin i varumärkesserien Cecilia som består av en serie mousserande viner. Just detta vin är en blend av Chardonnay och Pinot Noir druvor, där druvorna kommer från familjens olika vingårdar i området. Allt enligt veganska principer.
 
Redan när man öppnar flaskan så poppar Cecilia Brut till liv och du möts genast av en fruktig och vacker bouquet av vita blommor och delikata dofter av gröna äpplen, omogna päron, aningen grapefrukt samt hasselnötter. Man anar också en ton av rostat bröd i detta torra och mineraliska vin. En balanserad hög syra ger en elegant och fin, vacker smak i gommen. Allt toppas med en mousse likt silkesstruktur – man känner från start att detta är ett vin med ett individuellt uttryck och snygg karaktär.
Det är druvorna som gör vinet. Den fräscha Chardonnay ger vinet den torrheten som vi kallar ”Brut” – den mer kinkiga druvan Pinot Noir ger endast smakstänk till vinet som har en ljust gul färg.

Cecilia Brut finns i fasta sortimentet på Systembolaget.

Frågor och svar mer allmänt:

Varför lagras vin på ekfat?

Eken tillför syre genom faten, men just i precis rätt mängd, eken ger också rött vin både bland annat strävhet (läs tanniner) och smak.

Vad är guyot?

Guyot-metoden är ett sätt att binda upp rankor bäst passar för just den specifika jorden och klimatet. Enligt Guyot-metoden växer rankan i spaljéer med ståltråd och som står i långa rader.

Hur delar man in alkoholfria viner?

Alkoholfri säger man ju ibland får inte innehålla mer än 0,05 %. Avalkoholiserat vin får högst vara 0,5 % och med låg alkoholhalt menar man viner som högst får ligga på 1,2 %.

Vad är skillnaden mellan mesoklimat och mikroklimat?

Med mesoklimat menas klimatet på ett visst vingårdsområde, i allmänhet ett utrymme på tiotals eller hundratals meter. Med mikroklimat menas den specifika miljön i ett litet begränsat utrymme – kan till och med vara endast en rad med vinstockar.

Hur gör man cuvée?

Basvinet eller Cuvée är när druvor plockas och jäser till ett torrt vin. Vinmakaren tar sedan de olika basvinerna och blandar ihop dem till vad fransmännen kallar det för cuvée.

Läs om våra populära röda matviner:

Similar Posts