Från Portugal och Vinho Verde finns idag hela 4 ekologiska viner från samma populäre producent – 1 white blend, 2 Pet Nat och 1 Single Vineyard.

Att bevara den biologiska mångfalden är en viktig faktor för hållbarheten i ekosystemet och det värnar vingården Quinta da Raza i Minho och regionen Vinho Verde. Detta är en familjevingård som drivs av familjen som varit verksamma inom vinproduktion sedan 1700-talet. Företaget drivs idag av 5:e generationen av familjen Teixeira Coelho.

ekologiska-viner-Diogo-och-priser-

José Diogo Teixeira Coelho driver vingården idag. Vi känner igen producenten genom 4 populära, ekologiska viner som finns på Systemet.

Vingården Quinta da Raza är certifierade enligt ”Integrated Production”.
Producenten har vunnit pris för bästa vingård 1999 på den internationella mässan i Gallicien i Spanien och fick även pris 2002, 2003, 2007, 2009 och 2011 på tävlingen Viticulture Commission of the Vinho Verde Region.

Ekologiska viner – 3 gamla godingar!

Många känner redan igen en del av vinerna ….

Falco Portuguese White Blend, 2021 – 48:- (tidigare 91:-)

Fruktiga och just nu prissänkta Falco Portuguese White Blend, 2021 – 48:-  av tre krispigt gröna lokala druvor, en druvkombo som älskas av så många vinentusiaster över hela världen.  Ett lättare fräscht, vitt vin, i typisk portugisisk stil och klimatsäker PET-flaska. Ett vin utan komplikationer till vardags eller fest. Smakfullt, torrt och krispigt, smakar honungsmelon, persika, örter och citrus.

Raza Pet Nat Rosé – 169:-

En lätt pärlande elegant rosé Pet Nat, stiltypisk med en vanlig kapsyl på flaskan. Lite grumlig som en Pet Nat ska vara med naturliga sediment som ger en komplexitet till smaken av fräscha toner av mogna röda frukter, citronskal, mimosa och syrliga vinbär samt biskvi och nötter.

Raza White Pet Nat – 172:-

En vit Pet Nat, även denna görs enligt metoden méthode ancestral och med kapsyl. Endast tillsats av vild naturlig jäst och minimala sulfiter men av naturligt syrliga och smakfulla druvor. Ljuvligt med fin sublim perlage som skummar i glaset och känsliga, gröna frukter samt fläder, gräs och lite saltstänk.

ekologiska viner - single vineyard

Ekologiska viner – VÅR NYHET!

Raza Single Vineyard, 2023 – 159:-

Termen Single Vineyard betyder att druvorna till vinet kommer från en enda vingård med unika, kvalitetsdruvor och med ett läge som är perfekt för Padeiro-druvorna som plockas manuellt i små lådor på morgonen för att bevara druvornas aromer och undvika att de oxiderar. Detta är ett fräscht och ungdomligt vin som har en vacker, rosa färg och en arom av frukt och bär som smultron, persika, rabarber, röda vinbär och blodgrapefrukt. Man känner en intensiv smak av sommar och sol. Vinet är som alla vingårdens viner idealiskt till förrätter, sallader, fisk eller skaldjur, fågel eller till en pasta med tomatsås 
Passa på! Raza Single Vineyard finns i tillfälliga sortimentet under sommaren, så njut!

Frågor och svar
 

Varför är portugisiskt vin annorlunda?

Portugal har hundratals inhemska druvsorter, fler än något annat land och det är dessa som gör vinerna så underbart annorlunda och intressanta.

Vilka två vinregioner i Portugal skyddas av Unesco?

Portugal har två vinproducerande regioner som skyddas av UNESCO som världsarv: vinregionen Dourodalen och vinregionen Pico.

Vilken är den äldsta portugisiska vinregionen?

Duoro Valley var den första avgränsade vinproducerande regionen i världen, etablerad 1756.

Hur många vinregioner i Portugal?

Dourodalen, Vinho Verde, Lisboa, Alentejo, Madeira, Algarve och Dão.

Hur många vindruvor finns i Portugal?

Portugal har Det sägs totalt finnas 250 olika vindruvor men ca sådär 30 druvor används för att göra vin.

Läs även om våra andra goda viner:

Similar Posts