toppviner online tjej handlar vin på nätet

Våra bästa toppviner online! Jag vill slå ett slag för bolagets beställningssortiment och får ofta frågor om vad som egentligen gäller i Systembutiken. Ibland blir jag själv väldigt frustrerad när jag kommer in i butiker och går igenom hyllorna. Samma flaskor står där, år efter år.   

Men det är många toppviner online!

Ja, det kan se ut så … eller också inte. Från och till får man höra att utbudet på svenska Systembolaget är fantastiskt stort och varierande och många toppviner finns faktiskt online. Och det är just det!

För den som hittat till Beställningssortimentet (BS), vill säga. Just nu finns 13525 viner på bolaget, men inte i butikerna. Dock kan ett vin finnas i öppna sortimentet men bara exempelvis stå på hyllan i 8 butiker över hela Sverige. Konstigt system, men ändå!

Vill man öppna smakfönstret något och upptäcka nya världar, nya druvor, nya regioner, nya vinmakare och nya smaker…. DÅ MÅSTE MAN vara öppen för att vilja beställa, för det är så det fungerar. För i BS finns allt det andra, öl, vin och sprit som av olika anledningar inte får plats på hyllan och då inte syns för oss konsumenter.

Allt kan inte stå på hyllan. MEN det betyder INTE att dessa viner inte är goda eller kommer från duktiga vingårdar i härliga regioner… Det finns massor av spännande viner att upptäcka i BS, varor som kanske är på väg ut – eller in.  

toppviner online kille handlar vin

Var finns dessa toppviner onlíne?

Vid en snabbtitt i hyllorna så ser man att det är samma vinstilar, samma chianti, samma amarone, samma pinot noir, samma cavor, samma prosecco från de största producenterna …  de populäraste – eller snarare de mest köpta vinerna – som står där. Men det är inte enda anledningen till att ett vin finns i BS.

  • Vad sägs om det där ungerskt vin för 59 kr som är ett helt sagolikt vin?
  • Eller en lyxig, fräsch roséchampagne som är rena fyndet?
  • Eller en känd super-toscanare som fått värdens vinkritiker att göra vågen?

Det vita ungerska vinet kommer från en mycket liten importör som inte har någon chans att synas i mångden, då det handlar om att ”kvala in” från BS i ett försäljningssystem som premierar stora producenter framför små, då de kan leverera relativt stora kvantiteter vilket behövs för alla hundratals butiker runt om i Sverige.

Och roséchampagnen som fanns i det ordinarie sortimentet i början men som man inte hann sälja så mycket av och som Systembolaget har bestämt att det borde göra, det åker då in i BS.  Och så den kända super-toscanaren som är ”dyr” och finns för den som vet och kan lite mer, som känner till regionen, vinmakaren, varumärket och kan betala, förstås.

Jag vet inte om jag tycker att den här segregeringen är schysst men i ärlighetens namn har jag ingen lösning på problemet, så jag ska väl inte gnälla. Det enda är att vi själva öppnar upp för både beställningssortimentet men också det tillfälliga sortimentet (TS) som ju också är en guldgruva och där toppviner online i mindre upplaga får stå framme och kan provas under en kortare tid.  

toppviner online 4 viner

Här är 4 av våra toppviner – riktiga fynd – som ibland finns kvar i någon butik men huvudsakligen finns i vårt online sortiment och i BS eller TS!  Beställ hem eller beställ och hämta upp det vin som du vill ha till din butik!

Fritz Russian River Chardonnay från Kalifornien

Kritikerrosat och elegant kultvin!  

En härlig nyanserad Chardonnay kommer från en kaxig och modern vingård i AVA Russian River Valley i Sonoma, Kalifornien och producenten Fritz Underground Winery som ägs av Clayton Fritz. Ingen överpigg jänkar-chardonnay, tvärtom, snarare ett elegant och fräscht stiligt vin med fantastiska aromer i näsa och gom i en smakfull bouquet med rostad fatkaraktär. Smaka gröna, syrliga äpplen och läckra toner av citrus blandat med franska örter som dragon och mejram samt lite mjuk karamell som ger en söt smörighet à la crème brûlée.

Chateau Bianca Pinot Gris från Oregon och Willamette

Torr och sublim Pinot Gris i oregon-style!

Kommer från Andreas Wetzel på Bianca Winery & Vineyard. ett medelfylligt och mycket välstrukturerat vin med flärdfull balans och ganska kryddigt i smaken. Intensitet från gröna syrliga äpplen, mogna päron och ett stänk av lite riven limezest. Samtidigt små nyanser av vita blomsterknoppar, tropiska frukttoner och lite len bivax. Allt blir mjukt och krämigt, varsamt kryddat med örter som körvel och en nypa ingefära.  Smakfullt mineraliskt.

Castiôn Barbera d’Asti från Piemonte

Smakfull fynd-Barbera!

Den kände vinmakaren vinmakaren Ernesto Soave står bakom detta kraftfulla vin på utvalda Barbera-druvor i lättillgänglig stil med många rika, täta smaker. Hög fruktsyra i en intensiv, vinös och ung profil av torkade körsbär, plommon, mörka vinbär, med inslag av sylt och färsk, aromrik balsamico, örtigt och fruktigt på samma gång. Resultatet: röda, mogna bär, färska örter och tryffeltoner möter mjuka, sammetslena tanniner. Schysst fatkaraktär och med en lång, fin eftersmak.

Chateau La France Delhomme Médoc, 2016

Lyxigt stimulerande finvin!

Ett prisvärt kap, klassificerat Médoc Cru Bourgeois och vinfamiljen Bouey, kända för sina Crus Bourgeois – viner. Uttrycksfull, generös, rikt och fatlagrat vin som balanserar saftig frukt med vacker mineralitet till fullo av druvan Merlot. Komplext av svarta vinbär, mogna plommon och moreller som koncentreras mycket fint i smaken med rostad vanilj och en soft nyans av viol. Allt toppas av toner som läder, jord, litet lakrits och ett drag av vitpeppar. Märk också en något rökig ton.

Frågor och svar

Jag såg fina viner på Amazon, kan jag köpa dessa hem till Sverige?

Nej, i Sverige har vi monopol på sprit, öl och vin. Så du kan endast köpa via Systembolaget samt de fristående online försäljare vi har på nätet som har egen import men arbetar enligt monopolet, exempelvis med åldersgränser och så.

Kan jag köpa vin utomlands till en kompis som fyller år?

Nej, du kan endast handla genom Systemet, se tidigare fråga.

Vad säljer mest på Systembolaget?

Vissa vinstilar som prosecco, cava, amarone, druvor som chardonnay, pinot noir, regi9oner som rioja, chianti, bordeaux, en del öl, vissa vinboxar, vodka förstås…

Hur många produkter finns i bolagets ordinarie sortiment?

Det ordinarie, fasta sortimentet består av cirka 2 500 drycker men alla hamnar inte i varje butik. Sortimentet beror på vad kunder vill ha på den orten och hur mycket plats butiken har.

Vilka är Systembolagets olika sortiment?

Systembolaget har 3 olika sortiment:
* beställningssortimentet (BS)
* tillfälliga sortiment (TS)
* det fasta sortiment, det som står på hyllorna, dock inte samma varor i alla butiker

Similar Posts