Moacato omslag

Har du provat en italiensk Moscato d’Asti?  Det är ett charmigt, sött och lätt mousserande DOCG-vin som passar både till mat och efterrätter eller som välkomstdrink till sommarbuffén.

Moscato har producerats i Piemonte i flera hundra år och är ursprungligen ett vin som traditionellt dracks av bönderna i Italien. Vinet är gjort till 100% av kvalitetsdruvan Muscat Blanc à Petits Grains eller Moscato Bianco som italienarna själva kallar den, en smakfull druva som tillhör muskatfamiljen, dessutom med angenämt lite alkohol, enbart 5,5%.

Moscato är annorlunda …

Tillverkningsprocessen för Moscato d’Asti är inte alls som för Champagne till exempel.  Moscato är inte gjord enligt den traditionella metoden, alltså inte flaskjäst   heller finns det tillsatt socker i vinet. Sötman kommer helt och hållet från druvorna.

Veckans tips är att prova Castiôn Moscato d’Asti 2022, en riktig populär långkörare på Systemet. Här smakas det blommigt, pärlande och livligt friskt och Castiôn Moscato d’Asti är ett mycket aromatiskt och druvtypiskt vn. Full av härliga gråpäron och limeskal, med blommiga toner av liljekonvalj. Här känns också nyanser av honungsmelon och fläder. Fusionen mellan den skyhöga syran och den frodiga spritsiga sötman är i perfekt balans.

2 Moscato

Till vinet >> Castiôn Moscato d’Asti 2022 | #7873 | 115:-

Vinet kommer från producenten Castiôn som ligger i närheten av byn Asti i Piemonte, i nordvästra Italien. Vinet har all den fina fruktiga syran och fräschören som muskatdruvan ger och passar utmärkt till våra chokladcrêpes med nutellakräm och bär med recept nedan.

Frasiga chokladcrêpes med nutellakräm och bär

Bästa efterrätten! Tillsammans med Castiôn Moscato d’Asti tycker vi att man ska servera choklad och bär. Här är gudagoda tunna rullar av chokladcrêpes fyllda med nutellakräm och de är perfekta att servera med syrliga bär. Du bör kunna få ut 6 crêpes av detta.
 
Nutellakräm

  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl nutella

Vispa grädden fast och rör försiktigt i nutellan med sked.
 
Crêpes

  • 2 dl vetemjöl
  • 3 msk kakao av hög kvalitet
  • 5 msk kokossocker
  • 1 nypa salt
  • 2 ekologiska ägg
  • 4 dl mjölk
  • 1 tsk vaniljextrakt 
  • 4 msk smält osaltat smör

Garnering: citronmeliss, kolasås eller nutella och färska bär.
 
Blanda alla torra ingredienser i en skål och rör om. Rör i mjölken och vaniljextrakt och rör till en len smet.
Grädda tunna crêpes – ca 1 dl smet per crêpe – i en stekpanna som du svänger så att smeten blir så tunn som möjligt och grädda på mycket låg värme ca 3 minuter.  
Stressa inte, låt värmen jobba! När det bubblor sig så vänd crêpsen och grädda andra sidan.
När crêpsen svalnat lite fyller du varje crêps med nutellakräm och rulla ihop dem.
Servera med bär, kolasås eller ren nutella och garnera med några blad citronmeliss. 

Frågor och svar

När gjordes den första Moscaton?

Moscato lär ha skapats på 1500-talet av Giovan Battista Croce i Savoyen. Han experimenterade med olika sätt att producera söta viner. Stilen Mocato har visat sig varaktigt populär.

Är Moscato ett torrt eller sött vin?

I grunden är Moscato ett sött vin tillverkat av Muscat-druvorna, en av de äldsta kända druvsorterna i världen.

Är moscato samma sak som prosecco?

Prosecco är relativt torrt med medelhög syra och har en alkoholhalt på i genomsnitt cirka 12 %. Moscato-vin är vanligtvis lägre i alkohol vid 5-7 % och har en lättare kropp med mer uttalade fruktsmaker.

Varför är Moscato-vinet så billigt?

Muskatdruvans vinstockar är relativt lätta att odla på en mängd olika platser, och kan ha hög avkastning. Då blir vinet också relativt prisvärt!

Är Moscato ett bra ”nybörjar-vin”?

Moscato är ett utmärkt vin för nybörjare om man vill prova ett lätt kolsyrat dessertvin smaksatt med aprikoser och mandel, såväl som persika eller andra fruktiga smaker.

Lär mer om sommarvinerna:

Similar Posts