Côtes du Rhône omslag pcicknick

Côtes du Rhône är en av de mest kända appellationerna i världen för garanterat läckra röda viner.

Vinregionen är en av de mest kända appellationerna i världen för ett garanterat läckert varierande utbud av viner och detta en del av Frankrike som hyllas av både proffs och konsumenter.

Kanske mer än någon annan del av landet vinregioner är Rhônedalens viner generösa, fruktiga, ofta kryddiga röda viner som tilltalar många olika smaker och de är välkända för att vara matvänliga. Men med utspridda och fantastiska olika terroirer och mikroklimatet som råder kan resultatet inte bli annat än bra. Viner som är märkta som Côtes du Rhône Villages kan tillverkas av frukt som odlats i specifikt identifierade byar och reglerna för odling av dessa druvor är strängare än för viner märkta bara Côtes du Rhône. Utöver denna enorma mångfald så har många av de bästa producenterna gått i bräschen för ett mer miljövänligt jordbruk och produktion.

Côtes du Rhône - en god pizza oc ett glas rött

Vinproduktionen i Côtes du Rhône är inget nytt. Det historiska rekordet spårar druvodling och vintillverkning tillbaka till 125 f.Kr. när romarna planterade sina första vinstockar längs floden Rhône.

Det var faktiskt 1937 som Côtes du Rhône beviljades AOC-status och regionen var bland de första regionerna beviljades appellation. Och vinerna blir bara populärare allt eftersom. Rhônedalens äldsta terroirer med rötter tillbaka en kvarts miljard år! Totalt finns mer än 96 000 hektar i appellationen Côtes du Rhône, vilket förklarar hur över 1 200 vingårdar sprider sig i landskapet och 22 vinbyar.

Côtes du Rhône vinflaska Pasquiers

Få andra appellationer i Frankrike är så kända för vin unika blandning som just Côtes du Rhône. Totalt är 23 olika sorter tillåtna men bara en handfull druvor väljs av producenterna som har en fin och mångsidig palett att arbeta med i en värld som alltmer påverkas av klimatförändringarna.

Nu ska du få höra om Côtes du Rhône …

Ett populärt Côtes du Rhône Villages vin är ett vin med garanterat lite mer fokus än andra Rhôneviner.

Domaine des Pasquiers Plan de Dieu Plan de Dieu, 2020 | Nr 2298 — 149:-

Domaine des Pasquiers Plan de Dieu, 2020 har varit en långkörare i det fasta sortimentet på Systembolaget sedan mars 2016. 

Om ett vin ska få symbolisera Frankrike och i synnerhet Côtes du Rhône Villages så måste det vara det ekologiska och fylliga Domaine de Pasquiers! Det är två bröder, Jean-Claude och Philippe Lambert med sonen Matthieu, som står bakom denna utsökta vinkreation. Egendomen Domaine des Pasquiers som ligger i det pittoreska Côtes-du-Rhône-Villages  grundades redan 1935 och denna vinfamilj har en lång hantverkstradition och kunskap av att göra riktigt goda, prisade och fruktiga kvalitetsviner med lång eftersmak. Sedan 2010 har man satsat fullt ut på ekologisk vinodling. 

Domaine des Pasquiers Plan de Dieu, 2020 har bara plustecken:

  • prisvärt vin
  • gudagott i smaken
  • miljövänligt från druva till flaska

Detta vin tillverkas av tre populära och karaktäristiska druvor: främst Genache, lite Syrah och en mindre mängd av druvan Mourvèdre. Typiska druvor som ger den nyanserade och eleganta smaken och doften samt en finish som dröjer sig kvar i gommen långt efter det att sista klunken är tagen.  

Man får ett vin med en tät färg i glaset, samtidigt en koncentrerad bukett av röda bär och frukter: mörka syrliga björnbär, söta vilda hallon och smakrika blåbär ger en fin fruktig smak med inslag av kryddiga lagerblad, lakritsrot och med en pigg fräsch örtighet och en jordighet som fransmännen kallar garrigue, och som med tiden utvecklar fantastiska aromer av läder, anis och lakrits. Ett gott och smakfullt matvin med stiliga franska nyanser och vinet är en harmonisk följeslagare till matiga kötträtter av nöt eller lamm. Prova!

Frågor och svar

Vad är Rhônedalen känd för?

Rhônedalen är känd världen över för sin produktion av fina röda, vita och roséviner.

Vilket är det mest kändaste vinet i Rhônedalen?

Den mest kända av AOC:erna i Rhônedalens vinregion är utan tvekan Châteauneuf-du-Pape. Detta var den allra första AOC som erkändes när systemet infördes 1936.

Hur många producerar vin i Rhônedalen?

Det finns över 6 000 vinodlingsfastigheter inklusive 1 837 privata vingårdar och 103 kooperativ.

När började man göra vin i Rhône ?

De första odlade vinstockarna i regionen planterades troligen omkring 600 f.Kr. Troligtvis var grekerna ansvariga för att ta med druvan Syrah från den persiska staden Shiraz.

Hur många appellationer och distrikt finns det i Rhône-dalen?

45 appellationer: 38 vindistrikt, i hela Côtes-du-Rhône och 7 vindistrikt i Rhônedalen.

Läs mer om våra röda franska viner:

Similar Posts