grillviner - grilla ute

Ute efter några nya grillviner att prova på till grillkvällarna? Några gamla (och nya) godingar finns i beställningssortimentet, så passa på att beställa hem några flaskor så du har till alla mysiga grillkvällar i juli och augusti.

Här är 5 bra och synnerligen prisvärda viner, 4 röda och 1 vitt. Det blir både lite lyxigt och elegant från Bordeaux och nya spännande viner från Portugal. Njut av sommaren!

Läs lite kort om alla grillviner här!                   

grllviner - haut brandey

#1: Château Haut Brandey 2017 | nr 3256 | 119: –

Château Haut Brandey 2017 är det första viner bland våra grillviner som kommer från Entre-Deux-Mers i Bordeaux och den kände vinmakaren Yoann Sorbier. Detta lätta vin är ekologiskt certifierat enligt Ecocert och inte lagrat på ekfat, men på ståltankar under 6 månader. Ett otroligt gott vin till en grillad Filet Mignon eller hamburgare med pommes eller till en örtdoftande lammkotlett. 

Framställt på druvorna Merlot, Cabernet Franc och Cabernet Sauvignon som odlas i byn Sainte-Radegonde. Druvorna är en kombination som erbjuder ett härligt saftigt vin, mörkt rubinrött i färgen och med aromer av svarta vinbär, örter, plommon och körsbär. I gommen kompletteras de fruktiga tonerna dessutom av kryddiga örter och cederträ som ger en fin kontrast till den digna frukten. Ett fylligt vin som bjuder på en strikt strävhet och mysig eftersmak som räcker länge. Balanserat och elegant som sig bör för en riktigt läcker Cab!

grilliner Mayne Lalande

#2: Château Mayne Lalande 2015 | nr 2111 | 199:-

Château Mayne Lalande 2015 tyckte Steven Spurrier på Decanter var ett mycket gott och elegant vin och detta vin har också fått guld av experterna i den prestigefulla vinguiden Guide Gilbert et Gaillard. Vinet kommer från slottet med de sagolika gästrummen Les Cinq Sens och den idylliska vingården Château Mayne Lalande i Haut-Médoc i AOC Listrac-Médoc.

Ett mycket prisvärt ekologiskt rödvin som är gjort på en typisk Bordeaux-blend av Cabernet Sauvignon och sedan en tredjedel Merlot, samt lite Petit Verdot och Cabernet Franc. Château Mayne Lalande är ett fylligt vin med uppenbara tanniner och en elegant fin längd i gommen. Torrt och nyanserat och har den perfekta Bordeauxkaraktären. En välutvecklad smakkomposition av saftiga och söta mörka plommon och körsbär, svarta vinbär och torkade korinter. Distinkt fatkaraktär såklart, och man känner läckra nyanser av tobak, nyslaget gräs, cederträ samt mörkrostat kaffe. Gott!

grillviner vinet Love

#3: Arbois Love Poulsard 2020 | nr 52105 | 199:-

Letar du efter ett vin utan sulfiter? Arbois Love Poulsard 2020 är svaret och ett vin gjort på de finaste Poulsarddruvorna. Detta är ett charmigt vin som autentiskt hyllar en mycket speciell gammal druvsort, den spännande och blommiga druvan Poulsard, som är så typisk för Jura regionen. Man kan tro att detta är ett rosévin, så ljust i färgen på grund av mindre skalkontakt i vinmusten. Därför så lättdrucket!   

Kommer från Frankrikes äldsta vinkooperativ Fruitière Vinicole d’Arbois som vi levererar ett flertal goda grillviner ifrån. Arbois Love Poulsard är ett fruktigt av körsbär och syltiga hallon förknippade med fina inslag av krossade/mogna vinbär samt en mycket diskret hint av häftiga örtkryddor och ett stänk av koppar. Smaken är balanserad och klart mineralitet – ett vin med mycket fräschör.

Det är det perfekta vinet till alla dina grillade rätter eller enbart för att drickas solo tillsammans med vänner.

grillviner folgorosa rött

#4: Folgorosa Tinto 2016 | nr 79498 | 119:-

Folgorosa Tinto 2016 är ett elegant rödvin från Lindeborg Wine Group som finns runt om i Portugal och som ägs av den kände, svenske affärsmannen Thomas Lindeborg med familj. Quinta da Folgorosa är en av hans 4 vinföretag utanför Lissabon. Ekologiska Folgorosa Tinto 2016 har bland annat fått en guldmedalj för årgången 2016 i den internationella tävlingen Mundus Vini förra året.

Detta är ett solmoget, lätt rödvin gjortt på en superblandning av de bästa av druvorna från medelhavet: Aragonez, Alicante Bouschet, Touriga Nacional som samsas i en blend med den franska kungsdruvan Syrah som ger vinet ett vackert, emotionellt uttryck.

Ett medelfylligt, vackert granatrött vin med en områdestypisk karaktär där dem röda jord en och de torkade örterna möter den mogna, kryddade frukten. Smaken är lätt och snyggt balanserat med ytterligare vanilj och vitpeppar. Träffsäker grillkombo: nötkött, kalv, fågel men även feta fiskar.

grillviner folgorosa vitt

#5: Folgorosa Branco 2020 | nr 54554 | 119:-

Thomas Lindeborgs vita vin som finns att beställa på Systembolaget heter Folgorosa Branco 2020, ett friskt och fruktigt och mycket lättdrucket vin med fin fräschör. Druvorna kommer från ett område vid atlantkusten strax norr om Lissabon i den portugisiska vinregionen Lisboa. Regionen är populär för sina omtyckta och prisvärda viner av hög kvalitet. Thomas månar om att tillverka autentiska och ekologiska viner som både passar att dricka på egen hand eller som blir bra matpartners. Till sin hjälp har han vinmakaren Diogo Pereira.

Här har man blandat de lokala druvorna Arinto och Viosinho i kombination med den franska superdruvan Sauvignon Blanc. Slutresultatet bir ett friskt vin med citronsyrliga smaker och doft av tropisk, rostad ananas, vit persika och stänk av gräs. Allt toppas med en smörig ton med anis och gräddkola. Piggt, mineraliskt och perfekt till de grillade fiskarna eller skaldjuren.

Frågor och svar

Visst finns det tre huvudområden i Bordeaux?

Övergripande områden är appellationerna Blayais-Bourgeais (Blaye AOC), Blaye-Côtes-de-Bordeaux AOC (Côtes-de-Bordeaux AOC) och Côtes-de-Bourg. Bordeaux-regionen delas in i 38 underregioner med 57 olika appellationer.

Är Bordeaux en druva?

Bordeaux är ett område och man kan säga även en typ av vin. Nej, det finns ingen Bordeauxdruva men en Bordeaux-blend där Sauvignon Blanc och Semillon är de viktigaste druvorna.

Vad äter man bäst med ett Bordaux-vin?

Bordeaux-viner kan ha ganska djärva smaker och serveras gärna med komplimenterande starka smaker i mat som rött kött som Filet Mignon, pepparbiff, hamburgare. Eller med alpostar eller lagrade ostar typ Cheddar. Det går även bra att servera vegetariskt som svamp, lök och rostad potatis.

Vilket är det mest kända vinet i Portugal?

Portvin från Douro är nog det mest kända vinet från Portugal.

Vad står på den portugisiska etiketten?

Man kan sannolikt att kunna läsa orden ”DOC” och ”Vinho Regional.” Landet är uppdelat i 14 olika regioner, vars viner faller under kategorin ”Vinho Regional”. Inom dessa regioner har olika DOC:er (som står för Denominação de Origem Controlada) strängare lagar och mer specifika geografiska gränser, vilket generellt – men inte alltid – kommer att översättas till högre kvalitet.

Läs mer om våra sommarviner:

  • Godaste Silvanern från Franken
  • Schuchmann Mtsvane från Georgien
  • Joven Heredad De Berganzo från Rioja

Similar Posts