chateau bernadotte flera glas

Chateau Bernadotte 2015 ett stiligt Cru Bourgeois Supérieur vin från Saint-Sauveur i Haut-Médoc och det senaste tillskottet på vinsidan. En riktigt schyst elegant årgång som fått extremt bra kritik i internationell media. Olika årgångar har uppmärksammats från vinmagasin som Wine Enthusiast och vinprofiler och kritiker som James Suckling.

Flotta Château Bernadotte med många prominenta ägare

Slottet Château Bernadotte i Haut-Médoc AOC fick sitt namn efter Jean-Baptiste Bernadotte som gjordes till suverän prins av Napoleon och valdes 1818 till att efterträda Karl XIII eftersom han inte hade några arvingar.

chateau bernadotte vinskörd

Fastigheten ett underbart restaurerat residens som byggdes 1860 och omringas av 35 hektar vinstockar och ägdes länge av den svenske industrimannen Curt Eklund, som faktiskt importerade det mesta av produktionen hem till Sverige.

Men fastigheten har haft många ägare under åren som dock månat om att höjda kvaliteten på vinerna.

1997 köpte fastigheten av grannen May-Eliane de Lencquesaing på världsberömda Château Pichon Longueville Comtesse de Lalande som höjde kvaliteten ett bra snäpp till ett Grand Cru-vin. Roederer Champagne-hus med familjen Rouzaud i spetsen köpte sedan fastigheten från May Eliane de Lencquesaing och gjorde vinet ännu bättre.  Och i december 2012 såldes Chateau Bernadotte till King Power Group ägare till en myriad av olika branscher inklusive; fastigheter, mat, drycker, detaljhandel och en mängd andra industrier och 2015 tillträdde kände Hubert de Bouard ombord som vinkonsult. Puh, detta vill inte säga få ägare…  

Chateau Bernadotte – vad är då en Bordeaux-blend ?

Det finns vit och röd Bordeaux-blend som i Chateau Bernadotte så är det inte ett juridiskt begrepp men vanligtvis består de röda vinerna av de klassiska Bordeaux-druvorna Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Petit Verdot, Carmenère och Malbec. En vit blandning skulle med största sannolikhet innehålla minst två från Semillon, Sauvignon Blanc, Sauvignon Gris och Muscadelle. Det finns däremot inga specifika procentsatser för blenden utan är helt upp till förutsättningarna och vinmakaren.

chateau bernadotte

Men den globala vinindustrin expanderar kontinuerligt med nya uttryck och nya blender och det gör även termen Bordeaux-blend. Idag vet alla vad en Bordeaux-blend är och består av, men om den utvecklas och blir för bred, är det då fortfarande en klassisk Bordeaux-blend om man blandar i andra druvor som Sangiovese eller Zinfandel, vilket man diskuterar hett i dagsläget. Vad tycker du?

Château Bernadotte 2015

… är ett vin som är elegant och kraftfullt, mycket välbalanserat och medelfyllligt vin av druvorna Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot och Cabernet Franc med intensiva aromer av söta, mörkröda frukter och vinet har en fin potential att åldras.

Man möts av en snygg rubinröd färg, fruktig näsa av röda och svarta vinbär, lite tobak och toner av jordnära nyanser, allt kryddat med lätta örter. Här finns ett stänk av trä, några toner av vanilj och söta plommon.

Otroligt lättdrucket fint matvin med dammiga, torra tanniner och en fin mörk fruktavslutning i finishen.

Vinet har nu kommit in i ett begränsat parti och säljs till ett superpris. Verkligen prisvärt!

Chateau Bernadotte 2015 | Nr 57424 | 239:-

Frågor och svar

Vad menas med den kända Bordeaux-stilen?

Världskändisarna Chateau Lafite Rothschild, Chateau Mouton Rothschild, Chateau Latour är nog de bästa vinerna som karaktäriserar Bordeaux-stilen och har ganska dyra prislappar. Fantastiskt goda viner med kraftfull struktur och djupa smaker av mörka frukter.

Hur kan man reda ut vilka årgångar som varit exceptionellt bra?

Det finns en guide som uppdateras för varje årgång. Bordeaux Vintage Guide, The Best Vintages and Wines 1900 to Today som är en detaljerad rapport årgång för årgång och som går tillbaka i åren.
(länk >>här! )

Vad är förutsättningarna för en bra årgång?

Bra klimatförhållanden är en utgångspunkt. En varm, torr vår som möjliggör snabb och jämn blomning och druvorna mognar samtidigt. Vattenbrist under sommaren med varma dagar och kalla nätter stressar stockarna, men det är bra för att koncentrera smaken och minska avkastningen. Varma, soliga, torra dagsförhållanden med svala nätter under skördeperioden bidrar till en årgångs storhet.

När började man göra vin i Bordeaux?

Vinhistorien om regionen Bordeaux går tillbaka till de gamla romarna som var de första människorna som odlade, planterade vingårdar och producerade Bordeaux-vin. Romarna tog över området omkring 60 f.Kr.

Vad betyder Grand Cru?

Grand Cru är den högsta vinklassificeringen inom AOC och visar kvaliteten på en viss vingård och den terroir som druvorna växer på. Den gäller förutom Bordeaux även för viner från Bourgogne och Alsace.

Läs även om våra andra franska viner:

Similar Posts