Jura-viner omslag pesto

Provat Jura-viner än? Man kan inte förstå att Jura är ett så litet vinområde med en odlingsyta på mindre än 2000 ha men att det odlas det friskt av både inhemska och internationella druvor här.

I Jura tillverkas en rad olika och väldigt kända vinstilar och inte bara regionens populära vita viner utan även röda, roséviner och mousserande.

Juras vita stilla viner består nog oftast av Chardonnay som är signaturdruvan och det råder ingen tvekan om en Chardonnay från Jura nog bland de bästa och mest prisvärda vinerna som du kan hitta. De är mycket karakteristiska med en old wine profil som uttrycker en pigg fräschhet, fruktigt, något jordiga aromer och ibland kryddiga. Självklart är de lagringsdugliga och mycket passande att kombinera med mat.

Jura-viner rött vin

Tips: 2 Jura-viner – rött och vitt!

Idag lagar vi fredagsmat till vinerna och som passar till både rött och vitt vin. Men först lite om vinerna som kommer från samma franska vinkooperativ.  Det är faktiskt Frankrikes äldsta vinkooperativ, topproducenten Frutière Vinicole d’Arbois, som bildades år 1906 i staden Arbois i norra Jura och där idag 100 medlemmar förfogar idag över 300 hektar vingårdar. Sedan 1969 sker vinifiering och buteljering på vackra slottet Château Béthanie.

Fruitière Vinicole d’ Arbois Love Poulsard, 2018 | Art.nr 52105 | 201:-

Ett torrt rött och fräscht lite komplext vin till 100% tillverkad av den lokala Jura-druvan Poulsard, en gammal fransk druva som är en specialitet för Arbois. Druvan är blek vilket gör att vinet får en relativt ljus färg. Vinet doftar fruktigt och ganska stramt. Här smakar man toner av körsbärs- och hallonsylt med fina inslag av mogna röda bär samt mycket diskreta inslag av häftiga kryddor och läder. Ett saftigt fräscht vin, välbalanserat med mycket mineralitet och med bra längd. Beställ!

Ett smakrikt och ganska lättdrucket vin alltså som passar till mycket varierande mat. Gott vore att kombinera detta vin med umami, tänk stekt svamp, sojasås eller varför inte till pasta pesto med fagioli, se recept nedan.

Fruitière Vinicole d’ Arbois Love Chardonnay Reserve, 2019 | Art.nr 2677 | 201:-

Jura-viner vitt vin

Denna eleganta Chardonnay har lagrats 13 månader på ek och i rostfria ståltankar och det har gett vinet en trevlig komplexitet. Vinet har en sval doft med ljusgula fruktaromer och mycket delikata vegetabiliska inslag och svaga toner av brioche. Smaken har toner av söt melon och ananas, mandel, citrus och äppelblom och krämig vaniljstång. Krispigt, gott om balans och en superlång finish i en välstrukturerad stil. Finns i fasta sortimentet!
Detta är ett fantastiskt och mångsidigt matvin med superkrafter som passar enastående bra med kyckling, stekt lax, skaldjur, kalvschnitzel men är även trevlig till vegetariska rätter och pasta.

Till våra Jura-viner: Pasta al pesto e fagioli

  • 4 portioner tagliatelle
  • 100 gr gröna ärtor eller edamame-bönor

Koka bönorna tillsammans med pastan de sista 2-3 minuterna. Börja ihop pesto och rör in i pastan tillsammans med bönorna.

Pesto om inte färdig på burk:

Jura-viner - pasta pesto
  • 2 msk pinjenötter, rostade
  • 1 dl olivolja
  • 3 vitlöksklyftor, pressade
  • 1 kruka färsk basilika
  • lite salt
  • 2 msk riven parmesan
  • 1 dl olivolja

Rosta pinjenötterna i en stekpanna utan olja i några minuter och hacka dem sedan grovt. Mortla eller lägg pinjenötter, vitlök, basilika och salt i en mixer, tillsätt parmesan och lite, lite olja åt gången tills du får den konsistens som du vill ha.

Frågor och svar

Vad är typiskt för druvan Poulsard?

Det tunna skalet och den bleka färgen är nog det mest typiska för druvan och röda viner av Poulsard kan vara ganska färglösa, nästan som rosé.

Varför är Chardonnay alltid så populärt?

Av flera anledningar. Det är en nekle druva att odla och den verkar gilla varierande klimat. Sedan är det en druvan som man kan tillverka olika vinstilar av, ekat, inte ekat, stilla eller mousserande viner. Och en mycket mångsidig matdruva.

Vad kostar en bra flaska Chardonnay?

Chardonnay är ett vin som verkligen finns i alla prisklasser, från en hundring upp till flera tusen. Så en prisvärd Chardonnay är inte svårt att hitta.

Är Sauvignon Blanc som Chardonnay?

Chardonnay är rikare och fylligare, ibland ekad och med en trögflytande munkänsla. Sauvignon Blanc kan vara ljusare, ljusare och örtigare. Både är traditionellt ganska torra viner, men Sauvignon Blanc kan innehåller restsocker, vilket ibland kan ge den en något sötare ton.

Pratar man franska i Jura?

I Jura pratar man ”Franc-Comtois” som är som fransk-provensalska men även dialekter av franskan och det fransktalande Schweiz.

Läs mer om våra vita viner:

Similar Posts