vita viner omslag

Är du en rödvinsälskare som bara dricker rött och sneglar snett på vita viner? Kanske lite typiskt för oss svenskar.

vita viner - hälls upp i glas

Kallt klimat då passar ett mustigt och smakfullt rödvin bra till maten eller till att bara sippa framför brasan. Men allt tyder på att vita viner internationellt och även i Sverige nu kommer på bred front. Utpräglade rödvinregioner som exempelvis Rioja i Spanien och Ribera del Duero i Portugal har börjat att satsa stort på vita viner då blå druvor som Tempranillo blir kinkigare med klimatförändringen …. visste du att rödvinslandet Italien faktiskt totalt producerar fler vita än röda viner?  Det beror på några olika faktorer:

Vita viner – kommer stort

Vinkritiker föredrar röda viner, generellt får de bättre poäng än vita. Röda viner har också dyrare produktionskostnad. Tänk på dyra vinfat, längre lagring och det faktum att röda druvor faktiskt är dyrare än vita. En konkurrenssituation mellan producenter, alldeles säkert men även klimatförändringen spelar också in… Svalare länder som England och Sverige är goda exempel på nya, trendiga vinländer.

Stora Champagne producenter som Taittinger och Pommery satsar stort på att investera i engelska vingårdar… det kommer att hända mycket på vinkartan det kommande decenniet.

vita viner - provning

Även konsumenterna är med på tåget. Först var den nya flugan mousserande viner men det har sedan länge smittat av sig på vita fruktiga och friska viner men även till mer komplexa och lagrade.

Du rödvinsentusiast kommer inte kunna förbise ett gott glas vitt vin alltför länge, utan att först dyka in för att se vad du gillar och inte gillar. Det finns en uppsjö av vita vinstilar och de passar fantastiskt bra till alla typer av mat, även till biffen. Behöver du hjälp på vägen? Knepet är att börja med några populära stilar och druvor och prova dig fram. Här är

  • 4 vinstilar
  • 3 druvor
  • och 4 tips som du kan börja med:

Vita viner – stilar och druvor att börja med

Chardonnay är nog den allra populäraste vita druvan, dels för att den är så mångsidig och ger en uppsjö av olika stilar från friskt, fruktiga, läskade viner till ekade viner med rika vaniljsmaker som ger den ljuvliga, rika, härligt runda munkänslan som bara en ekfatslagring ofta kan ge. Men även Sauvignon Blanc och Chenin Blanc är trevliga druvor att lära känna.

vita viner .. 4 vintips

Fruktig Chardonnay:  Piconico Chardonnay 2021 | nr 2296 | 79:-

Druvtypiskt i den pigga, fruktiga smakstilen från Mendoza i Argentina och vinproducenten Luis Segundo Correas. Exempel på en lättdrucken och frisk Chardonnay med en tydlig krispig mineralkaraktär. Ett smidigt vin med superkrafter och smått salta toner. Jäst i temperaturkontrollerade rostfria ståltankar.

Ekad Chardonnay Meursault Pierre Bourée Fils 2021 | nr 2505 | 249:-

Flott och elegant Chardonnay på halvflaska från ett av världens mest uppskattade Chardonnay-distrikt, Meursault AOC med prisade vinmakare, Jean-Christophe och Bérnard Vallet. Bra exempel på en ekad Chardonnay, lagrad i 16 månader på franska ekfat. Aromatisk kraft som bjuder på blommig komplex bouquet med friska drag av verbena och gröna äpplen och läcker brioche på smör.

Sauvignon Blanc: Te Mata Cape Crest Sauvignon Blanc 2019 | nr 6570 | 199:-

Frisk och nyanserad Sauvignon från Hawke’s Bay på Nya Zeeland och Te Mata Estate. Mogen citrus och tropisk frukt varvas snyggt med örter och vara en diskret ton av fat. Huvudsakligen gjort på Sauvignon Blanc med lite Sémillon och Sauvignon gris. Krispigt och lätt fylligt torrt vin som seglar druvans elegans och tydliga mineraliska karaktär.

Chenin Blanc: Lammershoek Mysteries Chenin Blanc 2020| nr 91272 | 189:-

Druvtypisk Chenin Blanc från Lammershoek Winery i Coastal Region i Sydafrika. Intressant och gott vin som till 100% gjort på gamla Chenin Blanc druvor från rankor som är omkring 50 år gamla. Ljust vin med en smakrik och fruktig arompalett snygg längd. Mycket smakfull med tydlig fatkaraktär där nyanser av bivax förgyller i den gula frukten. Trevlig örtkomposition, pikanta jordiga toner och en nyans av rök.

3 druvor och 4 stiltypiska stilla viner. Mousserande då? Det skriver vi om i nästa vecka!

Frågor och svar om vita viner:

Varför kallas vitt vin vitt och inte grönt när druvorna är gröna?

När man gör vitt vin avlägsnas druvskalen före jäsning, vilket resulterar i en klar juice som i slutändan faktiskt ofta ger ett ganska transparent vitt vin. Vanligtvis är dessa skal lite gröna, men många vita viner och ibland champagne består av en blend av gröna och röda druvor.

Varför föredrar många vitt vin?

Många tror att de dricker nyttigare, men vita viner är mångsidiga. Friska, fruktiga viner är lättdruckna och har inte lika mycket tanniner som röda. Bra viner att smutta på och fungerar även med mat.

Är vitt vin hälsosammare?

Antioxidanterna i vitt vin kan hjälpa till att skydda ditt hjärta och lungor, bibehålla blodsockret, förhindra åldrande, bekämpa förkylningar och förbättra hjärnans funktion. Antioxidantegenskaper kan hjälpa till att minska risken för flera sjukdomar som cancer och hjärtsjukdomar.

Hur får vita viner sin roséfärg?

Vid tillverkning tar vinmakarna bort skalen, oavsett det handlar om vitt eller rött vin, direkt efter pressningen. Roséviner är egentligen röda viner där man endast lämnar skalen i musten en mycket kort tid, så det blir rosa.

Vad är speciellt med Chardonnay?

Vinmakare älskar chardonnay eftersom det är lätt att odla. Konsumenterna älskar Chardonnay eftersom druvan ger ett stort utbud av olika vinstilar.

Läs mer om våra vita viner:

Similar Posts