omslag pommes

Jag har hört det förr. Och jag tänkte slå ett slag för detta. Att champagne till pommes är den bästa kombinationen, det krispiga, det salta och fettet blir nämligen perfekt till – ja, egentligen alla torra med fina bubblor och kraftig syra.

Det är nästan sensuellt. Pommes står säker inte som superparning i restaurangmenyn, men det går alltid bra att beställa in en portion pommes.  Handskurna pommes frites… oavsett kryddning och storleken på pommes frites. Det kan välja potatisklyftor, eller chips, friterade fläskskal …. det är salt och fett gäller.

pommes

Ta en pommes frites, stick in den i munnen – njutning!

Du kanske känner dig elegant när du smuttar på ett glas champagne speciellt om du dricker ur flöjtglas med långa skaft – men sanningen är att vin överhuvudtaget smakar fantastiskt till alla sorters knapriga, salta favoritsnacks. Klassiska potatischips? Gräddfil och löksmak? Grillchips? Eller pommes, kryddade…. vänner, då gäller ett ord: Champagne.

Men håll utkik efter ”brut” på vinetiketten. Torrt ska bubblet vara, oavsett champagne, crémant, cava eller något annat bubbel. Så här kan det stå på etiketten om du väljer en champagne och då gäller Extra Brut och Brut för en bra pommes kombination.  

  • Extra Brut: Under 6 g socker per liter
  • Brut: Under 12 g socker per liter
  • Extra Dry: Mellan 12 och 17 g socker per liter
  • Sec: 17 till 32 g socker per liter
  • Demi-Sec: 32 till 50 g socker per liter
  • Doux: 50 g socker per liter

Tips på en mycket prisvärd Årgångschampagne!

Champagnehuset Ellnér grundades 1905 av Charles Emile Ellner som hade en passion för Champagne och i sina unga år flaskvändare i Epernay. Han köpte samtidigt vingårdar runtomkring Epernay. Idag drivs Champagnehuset Ellner av familjen. Charles son Pierre, hans fru, sönerna och även barnbarnen en del av det familjeägda champagnehuset.

Pommes champagne Ellner flaska

Champagne Charles Ellner Grande Réserve 2015 

Utan att behöva öppna plånboken på vid gavel, Champagne Charles Ellner Grande Réserve 2015 kan man helt enkelt unna sig när mana bara vill lyxa till det lite extra med en skål krispigt salta pommes frites!

pommes familjen ellner

Champagne Charles Ellner Grande Réserve 2015 är en årgångschampagne som även kallas Vintage. Alla prestigefulla champagnehus i regionen Champagne tillverkar årgångschampagner under vissa speciella år då förutsättningarna varit de allra bästa. Det bästa klimatet, de finaste druvorna som håller en extra hög kvalitet och som kommer från exceptionellt bra vingårdslägen – och framför allt kommer druvorna från ett och samma kvalitetsår, i detta fall 2015. Allt detta ger champagnen en både fylligare och djupare profil.

I denna årgångschampagne Champagne Charles Ellner Grande Réserve 2015, kommer druvorna från några av de bästa vingårdslägena i Champagne. Chardonnay till 60% tillsammans med Pinot Noir utgör resten och det ger ett finstämt och sofistikerat uttryck, fullt av frukt, elegans, komplexitet och djup.

Champagne Charles Ellner Grande Réserve 2015 är glittrande guldgul i färgen och visar sina små bubblor med en finstämd mousse i glaset. Man möts av den ljuvlig doft med friska toner och en generös fräsch, nyanserad smak av röda äpplen, rostat bröd, fransk nougat, mineral, gråpäron och confiterad citron. En snygg mineralitet toppar ett krämigt fint avslut.  

Prova gärna och säg sen vad du tycker!

Frågor och svar

Vad kallas tekniken för att öppna en champagneflaska med sabel?

Det heter Sabrage. Du kan läsa mer i vår artikel Lär dig sabrera Champagne >> här.

Hur många flaskor champagne får plats i en Magnum?

Det går 2 vanliga 750 ml flaskor på en Magmum.

Vad heter en vinmakare på franska?

Det fanska ordet är Vigneron.

Vad är en blanc de blancs champagne?

Då är den är helt gjord av gröna druvor, alltså inte Pinot Noir.

Vilken druvsort används inte till Champagne?

Man använder Cabernet Sauvignon i tillverkningen av champagne.

Läs mer om våra bubbevlviner:

Similar Posts