våffeldagen omslag med våffla

Det är Våffeldagen, så du äger väl ett våffeljärn? Jajamen, jag ska äta våfflor och dricka vin! Häng me’ så klurar vi ut vilket vin som passar allra bäst till våfflorna!

Underbart på våffeldagen att bara att känna doften i köket av nygräddade våffellaggar, täckta med små gropar fulla av med frukt, choklad, godis eller med matiga tillbehör.

Våfflor har funnits så länge, redan under antikens Grekland tror kulinariska historiker att grillade platta kakor som man kallade obelios och som de gräddade mellan metallplattor fästa på långa trähandtag.  Senare i medeltida Europa tillverkade katolska kyrkan antagligen oblater, Det var först 1500-nånting som holländska våffelmakare gjorde rektangulära våfflor, mycket likt de som vi idag kallar för belgiska våfflor. I Sverige fick vi ’moderna’ våfflor på sena 1800-talet som vi gräddade i järn med underbart vackra mönster med långa trähandtag som vändes över glödande kol. En lyxvara för bönderna var det förstås på den tiden.  

Våffeldagen den 25 mars

Idag, den 25 mars, är Marie bebådelsedag, tidigare en röd dag som också kallades Vårfrudagen, viket var dagen mellan vinter och vår och den dagen började man vårbruket. Idag kallar vi också den här dagen också för Våffeldagen. Och sedan går vi ju över till sommartid på söndag, så allt det här hänger ju ihop tidsmässigt på nå’ sätt…

Idag bryter jag jobbet strax efter lunchtid för att fira våffeldagen och då gräddar jag våfflor och tar ett glas vin. Då är det TGIF och äntligen helg.  Du ska få receptet nertill på zucchinivåfflor med lite lax och fetaostkräm.  

våffeldagen - 2 viner

Valet står mellan två mycket prisvärda vita viner, ett supergott stilla och ett lyxigt mousserande Chardonnay-vin, två viner som passar perfekt på våffeldagen och kan drickas precis när som helst, framför allt till fisk, skaldjur och sallader och förstås också mina våfflor. Detta är två viner som står på systemhyllan och troligtvis inte behöver beställas.

Vin #1 >> Piconico Chardonnay, 79:-

Smakfull stilla och elegant Chardonnay och en god argentinare i PET-flaska som vår egen Simon Källquist tillsammans med en argentinsk vinproducent Luis Segundo Correas i Medoza och vinmakaren Daniel Mayorga har komponerat ihop. Oroligt prisvärt vin eftersom det är så friskt och fräscht! Man får en pigg smak i glaset med en liten karamellisrad äpplig ton samt inslag av mogna päron och ett stänk av citrus. En medelfyllig, ung Chardonnay som denna känns ändå mycket rik och komplex i gommen. Förvänta dig ett syrligt och skarpt vin där druvmusten fått jäsa i temperaturkontrollerade rostfria ståltankar. Bra också att sockerhalten är låg, endast 1,6 g per liter.

Vin #2 – Tobacco Road Sparkling Chardonnay, 89 :-

Härlig bubbel-Chardonnay och nya världens vin från Australien och den rutinerade producenten Gapsted Wines i snöiga vinregionen Alpine Valleys. Detta är ett fräscht och mineraliskt vin som bjuder på trevliga och intensivt rena toner med aromer som friska citronskal, syrliga äpplen och päron med ett stänk av kaprifol och örter som körvel och dragon. Mycket välgjort vin med en bra struktur och fin balans mellan den friska syran och den digna frukten. Prisvärt bubbel som har en bra struktur och en fin balans mellan syra och frukt och har en uppfriskande finish. Rostfria trycktankar gäller även för detta lyxiga sparkling vin så bubblorna blir både häftiga och livliga.

Zucchinivåfflor med laxrosett och fetaostkräm på Våffeldagen

Jag äter några små våfflor och fryser in resten. Sedan är det bara att värma i mikron till frukost varje dag. Det här receptet har inte så mycket med mjöl att göra, så det är helt glutenfritt.

våffeldagen - en våffla med laxrosett

Fetaostkräm

 • ½ fyrkantig skiva feta
 • 1,5 dl créme fraîche
 • ½ citron, riv skalet
 • 1 liten vitlök
 • 2 msk olivolja
 • salt och peppar och eventuellt andra örter som du vill ha, exempelvis hackad dill.

Blanda alla ingredienser i mixer och mixa tills du får en slät kräm. Krydda. Ställ i kylen.

Zucchinivåfflor

 • 2 zucchini, rivna
 • 3 schalottenlökar
 • 2 ägg
 • 1,5 dl ricotta
 • 1 dl västerbottenost, riven
 • lite dill och en skiva gravlax

Riv zucchini och lök i en matberedare eller riv för hand. Salta över den rivna blandningen och lägg i en kökshandduk. Lägg allt i en sil över en skål i 20 minuter. Krama sedan ut så mycket vatten som du bara kan.

Vispa äggen och blanda ihop väl med ost- och zucchiniblandningen.

Värm våffeljärnet och pensla det gärna först med lite smält smör. Grädda tills våfflorna fått färg.

Jag fyller inte smet i hela våffeljärnet ut mot kanterna, på så sätt blir våfflorna lite mer ojämna, lite mindre och lite mer spännande.   

Garnera med en kvist dill och en laxrosett.

Frågor och svar

Vad är skillnaden mellan en belgisk våffla och en vanlig våffla?

Belgiska våfflor är i allmänhet tjockare och antingen rektangulära eller helt runda med kant och man behöver ett annat våffeljärn med djupare galler ’n en tunn klassisk, traditionell svensk våffla.

Är det samma smet till belgiska våfflor som till ’våra’ våfflor?

Belgiska våfflor ha en lättare smet, större och djupare rutor. Man använde från början jäst, men bakpulver fungerar också.

Vilket vin passar till våfflor?

Oslagbart är mousserande vitt in som champagne, cava eller liknande. Gör man söta våfflor fungerar det också med ett sött vin som Moscato som ju också är ett bubbbelvin.

Vad passar som tillbehör till matiga våfflor?

Salta våfflor (som man brukar kalla de matiga) kan ätas morgon, middag och kväll med exempelvis ett stekt ägg, lite bacon, avokado. lax och färskost eller en enkel grönsallad.

Är pannkaka och våffelmix samma sak?

Mix för våfflor och pannkaka är inte samma sak. Även om de innehåller ägg, mjöl, mjölk och ibland ett ägg och dessutom kan innehålla lite matolja eller smält smör. Fast idag finns inga fasta ramar för vad som är vad men tänk att våffelsmeten normalt är tjockare.

Läs mer om våra mousserande viner:

Similar Posts