vinjettbild ett par med vin

Har du redan börjat fundera på den stora frågan… ”Vad ska vi dricka under julen?!” Lugn, här kommer min jul-favorit-lista med förslag på bra viner, rött, vitt och bubbel som kommer att gnistra på julbordet och på nyårsnatten.

Visst beror det på vad man äter för mat, men vad ska man leta efter i ett vin? Dels ska vinet inte få en totalt dominerande roll men inte heller försvinna bort bland alla goda smaker. Även om vi hoppar den traditionella julskinkan och satsar på mer häftiga jordnära smaker om svamp, linser och nötter, så har vi ändå ofta ett sammelsurium med smaker, allt från godis till sill och festlig plockmat, liksom.  

Härligt är ändå att hitta det där klassiska perfekta fatlagrade eleganta vita vin som är rikt och komplext och har en bra struktur. Och sedan hitta ett medelfylligt ekfatslagrat rött vin med en superdruva, fast med mjukare tanniner, smak av röda bär och hög syra. Gärna ett ”gångbart” vin som passar alla kring bordet!

Och hur är det med bubblor som man ofta behöver ganska mycket av, från att kanske börja juldagen med stil 😊 till att sippa till tomteblossen och skålen. Om du hittar ett festligt och kvalitetsbubbel så kommer du att få valuta för pengarna, även om det inte är champagne, men nästan….

Chardonnay, Pinot Noir, Merlot, Sangiovese – det är nog några av mina juldruvor i år! Rika, smakfulla och juliga druvor.

röda viner

Rött vin – när snögubbarna vinkar och kvicksilvret i termometer rasar, då behöver man bara ett glas rött vin, för vad är mer värmande och mysigt framför brasan? Här är två eleganta viner i varje kategori men i olika prisklasser, något lite dyrare, något lite billigare:

Killer Red Merlot 2019

Premiär!! Nylanserat julvin för det måste man väl ändå säga om en Merlot och ett av Washington States fantastiska Merlot-viner. En torr och druvtypisk 100% fatlagrad Merlot, medelfyllig och bra syra. Eleganta, smakfulla aromer som torkade körsbär och mogna björnbär, ömsom kryddnejlika och rosépeppar och nyanser som mörk choklad, rostade espressobönor. Fina tanniner och snygg finish. 

Chianti Il Drago e la Fornace 2020

Publikfriare!! Det är det ultimata flexibla röda vinet, ung och mycket prisvärd DOCG Chianti med ett modernt uttryck. Smakfullt och hjärtligt av druvan Sangiovese med en komplex fruktbouquet av mörka körsbär, söta hallon och toner av blodapelsin. Allt hålls ihop av en tydlig örtighet av aromatiska salvia och svartpeppar. Lättdrucket och fräscht vin med bra struktur och balanserat avslut.

vita viner

Vitt vin – till festliga snacks, kanapéer och skaldjur bör du välja ett vitt vin med mycket fräschör. Tänk lättsamt livligt och lite komplext, citronaktigt, pirrigt och ett fantastiskt vin att dricka hela dagen lång.

Les Chaumées Clos Saint-Abdon 2018 

Ny prestige Bourgogne!! Ett skäm-bort-dig-vin från ett av världens toppvinlägen, Chassagne Montrachet. Premier Cru vin kommer med lovordad elegans för alla finsmakare av Chardonnay.  Känn friska, mycket komplexa och utvecklade doft- och smakaromer där blommig kaprifol och solmogna äpplen varvas med hasselnöt och marsipan, grillad ananas och kardemumma. Har en lätt rostad fatkaraktär med djup flinta-mineralitet och ett ljuvligt avslut.

Alter Blanco 2020

Höstens populära lansering!! Fräscha, lokala druvor från Spanien, närmare bestämt från DO Ribeiro i Galicien. Fantastiskt pris för aromatiska, något blommiga dofter av äpplen och vit persika samt lite lime. Smakerna tillför även inslag av päron, citronskal och en nyans av honung som toppas med torkad timjan. Torr och fruktigt med bra balans och ett generöst sippvin men passar till all mat.

2 bubbelviner

Bubbel – det råder ingen tvekan om att mousserande vin är en hörnsten i jul och nyår när det är massor av skoj och upptåg.  Vi väljer två klassiker som visar att det inte alltid behöver välja en dyr Champagne!

Crémant du Jura Blanc Brut Montboisie 2017

Debut med start idag!! Prisad och elegant årgångs-crémant från prestigeregionen Jura och gjort enligt den traditionella champagne-metoden av mycket Chardonnay och lite Pinot Noir som ger det där riktigt häftiga uttrycket med suveränt krämig, smakfull mousse. Tänk bakad äppelkompott, gula päron, mogna aprikoser och ett stänk av citrus och en mysig, smak av smörkex, honung och mandelmassa toppar allt. Komplext och mineraliskt bubbel med blommig finish.  

Tobacco Road Sparkling Chardonnay

Fräsch och festlig Sparkling Chardonnay från Australien, ett mousserande, icke-årgångsvin, torrt och läckert bubbel till ge-bort-pris och helt av Chardonnay, gjort enligt charmatmetoden och jäst i trycktankar. Friskt, mineraliskt och välgjort med bra struktur. Av rena fruktaromer av pigg citrus, syrliga äpplen och päron med ett stänk av varma medelhavsörter som körvel och dragon med ett härligt, glittrande och uppfriskande avslut.

Similar Posts