omslag CW Ellner

Denna vecka har Champagne Charles Ellner Grande Réserve 2015 premiär i Sverige! Varför är det så speciellt? Av flera skäl:

  • det är fråga om en årgångschampagne
  • med druvor från de bästa vingårdslägena i Champagne
  • finns i nästan 400 Systembolaget över hela landet
  • och priset är helt suveränt bra!

Vintage eller non-vintage

En Vintage-champagne eller årgångschampagne som vi säger, är förstås motsatsen till Non-vintage, en icke-årgångschampagne, som inte skriver en särskild årgång på etiketten. Men när man år en exceptionell årgång, då allt klaffar och stämmer och det blivit ett särskilt bra år då klimat, mognad och druvkvalitet är som allra bäst, så skapas champagnen av druvor från en och samma årgång, champagnen lagras längre och då kan man skapa en prestige-champagne och sätta årtalet på etiketten. Ett sådant kvalitetsår ger en fylligare och djupare champagne, vilket gör det till ett årgångsår.

champagne med kaviar

Var 2015 speciellt?

De flesta champagner som man hittar i butik är klassade Non-vintage och har druvor som blandas från olika år. Men de flesta champagnehus producerar årgångschampagner under bra år. Vad anses då vara ett bra år? En årgångstabell för Champagne hittar du på Systembolaget >> här med förklaringar till olika särskilt bra årgångar.

År 2015 får ett högt betyg på 4 av 5 ”Ett mycket varmt och torrt år…. Lite kraftigare stil, speciellt för Chardonnay, men hög kvalitet speglar årgången. Tiden får visa om det blir en femma när årgångschampagnen kommer ut på marknaden. Prognosen är god.”  

Spännande!

Nu har alltså Champagne Charles Ellner Grande Réserve 2015 landat i Sverige och tillverkas av druvor som kommer från det fantastiska året 2015 och denna eleganta årgångschampagne speglar just det årets karaktär. Druvor som kommer från några av de bästa vingårdslägena i regionen Champagne, den har en lång lagringstid och inte minst tillverkas den från prestigefulla producenten och champagnehuset Charles Ellner i Épernay.  

2 glas i hand

Hur görs Charles Ellner Grande Réserve 2015?

Denna prestige-champagne har ett finstämt och sofistikerat uttryck, fullt av frukt, elegans, komplexitet och djup. Druvorna är till 60% av Chardonnay och resten är då Pinot Noir. Vinifiering och lagring från druva till flaska görs i familjen Ellners vackra och långa underjordiska källare som rymmer hela 2,5 miljoner champagneflaskor. Först i rostfria ståltankar och därefter sker 84 månaders lagring på sin jästfällning. I mostasts till de flesta champagner så sker ingen malolaktisk jäsning, vilket gör champagnen dels mycket lagringsduglig och dels så får den en mycket aromatisk och komplex profil. Denna champagne har dessutom en mycket låg sockerhalt, 0,4 g/100 ml.

Hur smakar den?

Små nätta, guldgula bubblor i glaset bildar en snygg mousse på toppen och mycket balanserade, blommiga, friska toner i gommen. Generösa nyanser med fräscha inslag av röda äpplen, rostat bröd, fransk nougat, mineral, gråpäron och confiterad citron. Och i slutet: en finessrik mineralitet i en utvecklad och krämig eftersmak.

Det bästa av allt: Charles Ellner Grande Réserve 2015 är inte dyr. Den har ett pris på 279 kr och man det betyder att man kan unna sig den bara sådär en vanlig helg om man vill, utan att behöva fira någon särskild enastående happening, bara för att njuta.

Champagne Ellner flaska

Hitta Charles Ellner Grande Réserve 2015 här!

 

Frågor och svar

Vad gör en Champagne till Vintage?

Vintage betyder faktiskt inte att champagnen är gammal, bara att den är gjord på druvor från ett enda år.

Vad gör en Champagne till Non-vintage?

Non-vintage Champagne, å andra sidan, är en blandning från skördar från olika år. Så om du ser ett årtal stämplat på din bubbelflaska, då är det en årgångschampagne.

Vad betyder Brut?

Brut är det franska ordet för ’torr’. Därför hänvisar brut mousserande vin till ett torrt mousserande vin. Brut är också en term som används för att beskriva champagne.

Vad betyder degorgering?

Termen dégorgement eller degorgering nämns ofta i champagne-sammanhang och då talar man om att man tar bort korken på flaskan och bottensatsen. Den nya korken är sedan den slutlig korken.

Hur matcha Champagne med mat?

Sammantaget fungerar torra mousserande viner mycket bra ihop med mängder av olika maträtter. Prova med fisk, skaldjur, krämiga ostar och fett kött.

Similar Posts