omslsg vitt rött mousserande

Nu går tiden raskt, bara 77 dagar till julafton!  Under dessa höst- och vintermånader kommer många viktiga tillfällen med både mat- och vinglädje så håll med om att vinet gör middagen komplett! Men dessutom, en flaska vin är ju alltid en populär present som passar alla tillfällen. Men hur väljer man rätt vin? Hur får man tag i de där ”säkra korten”? Och vad är det som gör att en flaska vin är ”bra”?

Oavsett vilken typ av vin du väljer innan du går till ditt närliggande bolag, så kan man faktiskt tänka i rätt riktning och göra en jämförelse mellan röda, vita och mousserande viner – eller varför inte alla tre? Hör här:

Att välja en bra flaska vin handlar om att veta vilken druva du tycker om, vilken vinstil du föredrar och vilken vinregion vinet kommer ifrån – är det en klassisk vinregion i gamla världen typ Frankrike, Italien, Tyskland eller ett vin från nya världen, Sydafrika, Australien, Kalifornien? Man får lite ångest eftersom det faktiskt finns tusentals riktigt fräscha och goda viner att välja på. Uppgiften är inte lätt.

Snart bjuder jag in till min årliga höstmiddag. Och jag har bestämt mig för att köra både vitt, rött och mousserande. Jag gör det lätt för mig och väljer vin från en vinregion, en producent men tre olika viner. Men då måste det vara kvalitet! Här är mina 3 supersäkra kriterier för ett bra vinval:

jura - med utsikt över Juras natursköna miljö
Med utsikt över natursköna Jura

En klassisk kvalitetsregion: Jura!

Jura är en liten och klassisk vinregion i östra Frankrike som är känd för sina kvalitetsviner och traditionella vinstilar. Det kan ju aldrig bli fel. Jag snävar dessutom in mig ännu mer, bästa vinställen enligt mig är Arbois och Côtes du Jura, för här gör man klassiska Chardonnay-viner som är mycket fräscha och smakfulla, mycket goda mineraliska matviner. Säkra kort och prisvärt, alltså!

En prestigefull producent – Fruitière Vinicole d’ Arbois!

Ännu ett säkert kort är en välrenommerad producent som Chateau Béthanie i det allra äldsta vinkooperativet i Frankrike, Fruitière Vinicole d’ Arbois från 1906. Producenten har gjort viner länge och har en gedigen vinportfölj och exporterar populära viner till runt om i världen.

Supersäkra smakfulla druvor!

Spännande med lokala inte så vanliga druvor som Poulsard och Trousseau, till exempel, röda druvor som står för ungefär en femtedel av regionens planteringar.  Kombinerat med favoritdruvor som Pinot Noir och Chardonnay, förstås.

Det blev så här:

jura tre viner

1. Varmt välkommen med Crémant du Jura Brut 

Suverän och prisvärd välkomstdrink, en mousserande Jura-Crémant med häftiga bubblor som ger en lyxig känsla direkt när gästerna kommer innanför dörren. Gott bubbel med en intensiv och harmonisk, lite brödig smak med krispiga aromer av citrusblom, vit persika, rostad brioche och syrligt äpple.

2.   Förrätt Toast Skagen med Côtes du Jura Chardonnay, 2019

Detta är en elegant och populär Chardonnay, stiltypisk Arbois AOC har funnits på Bolaget i svart 10 år och det borgar alltså också för att vara ett supersäkert kort! Stilig och smakfull och smått blommig med smak av citrus och syrliga äpplen samt toner av honung, örter och lite peppar i bakgrunden. Så perfekt till Toast Skagen!

3.   Fiskgryta av lax och tomat med Cotes du Jura Anima Fructus, 2018

Detta är ett beställningsvin och beställa tänker jag göra för det är riktigt kul och lite otraditionellt att servera rött till en fiskrätt och dels servera ett fruktigt vin som till stor del består av lokala druvor och även servera ett vin från samma region och producent. Detta vin går så bra eftersom det är ett lätt rödvin gjort på en blend av Pinot Noir, Poulsard & Trousseau, mycket fruktigt, friskt och nyanserat med toner av tranbär och örter fast inte tanninkraftigt. Det är viktigt om man serverar fisk. Det enda som man behöver göra är att glömma allt vad citron heter, inga syrliga såser och inga citronskivor på fisken.  Sen är det klappat och klart och helt supersäkert!

Gissa om vi kommer att prata om dessa viner under middagen. Kan lova att alla tycker det är skojigt att prova vinerna och att middagen blir riktigt lyckad!

Similar Posts