Moscato omslag

Moscato är ett ädelt traditionellt aromatiskt vitt vin som finns i många härliga stilar. Det finns som torra, mousserande, det finns stilla och som starkviner… Detta bubbel har producerats i Piemonte i flera hundra år och är ursprungligen ett vin som traditionellt dracks av bönderna i Italien.

Det främsta kännetecknet är att de alltid är söta och har därför också alltid varit ett hett diskussionsämne speciellt när det handlar om socker i vin. Och vinet har ett tudelat rykte, kan man säga.  De flesta vindrickare antingen sträcker sig antingen efter ett, två eller tre glas av denna fräscha favorit eller håller långt avstånd till detta sockersöta bubbel.

Moscato och mat

Jag tycker att du ska prova en flaska Moscato för under hundralappen och ett vin som funnits på Systembolaget som mångas favoritvin i mer än 10 år nu. Det började säljas i Sverige i april 2011 och finns fortfarande det fasta sortimentet, idag 11 år senare och i 445 systembutiker över landet. Det finns faktiskt inte så många viner som man kan säga detta om!

Castiôn Moscato d’Asti, 2021 | nr 7873 |95:-

Detta är ett charmigt, sött och lätt mousserande DOCG-vin från producenten Castiôn som ligger i närheten av byn Asti i Piemonte, i nordvästra Italien. Vinet har all den fina fruktiga syran och fräschören som muskatdruvan ger. Vinföretaget Castiôn ägs och drivs av den ambitiöse vinmakaren Ernesto Soave och etablerades 1996.

Vinet är gjort till 100% av kvalitetsdruvan Moscato-Bianco och har angenämt lite alkohol, enbart 5,5%. Blommigt, pärlande och livligt friskt är denna Moscato och mycket aromatisk och druvtypisk. Full av härliga gråpäron och limeskal, med blommiga toner av liljekonvalj. Här känns också nyanser av honungsmelon och fläder. Fusionen mellan den skyhöga syran och den frodiga spritsiga sötman är i perfekt balans. Moscato d’Asti är ett av världens få mousserande viner där inget raffinerat socker någonsin tillsätts … någonsin!  Allt socker är 100% naturligt och kommer från druvan Moscato-Bianco.
 

moscato flaska

Man kan sammanfatta vinet Moscato d’Asti så här:

# Vinet är känt för sina frukt-framåt smaker av persikor och apelsinblommor. Du kan också hitta toner av citron, mandarin, päron och kaprifol.

# Muscatdruvor är faktiskt de äldsta vindruvorna i världen och odlas i vinregioner som finns i Frankrike, Italien, Österrike, Grekland, Israel, Australien…  

# Även om man är osäker på druvans exakta ursprung, tror många att Grekland är Muscat Blancs hemland.

# Vinet är gjort av druvan Muscat Bianco som italienarna säger, men den heter Muscat Blanc i Frankrike, Moscatel i Spanien och Muskateller i Tyskland… kärt barn har många namn.

# Vinet finns det 5 primära stilar – mousserande/halvmousserande, stilla Moscato, rosa Moscato, röd Moscato (eller Black Muscat) och som ett dessertvin. Den mest populära versionen är förstås det italienska pärlande lite fylliga Moscato d’Asti från Piemonte.

# Eftersom vient är lågt i alkohol och har hög sötma, passar den perfekt med kryddade maträtter som indiskt, thailändskt och annan asiatiskt mat currysmak eller dim sum eller rätter med aromatiska kryddor som ingefära, kanel och kardemumma serveras gärna välkylt.

# Medan de flesta viner ligger på en alkoholnivå mellan 12-15 % landar vi här i allmänhet på en nivå omkring 5% men kan komma upp till 10%.

Frågor och svar

Ska Moscato d’Asti drickas kallt?

Moscato, alla typer, serveras bäst kyld även om temperaturen beror något på stilen, men kyla förstärker definitivt Moscatos sötma så att alla frukt- och blommiga smaker kommer fram.

Hur länge håller si Moscato efter öppnandet?

En oöppnad Moscato har självklart längre hållbarhet än en öppnad Moscato, men den håller sig säkerligen en 3 till 4 dagar i kylen efter öppnandet.

Vilken mat är regionen Piemonte känd för?

Detta är Italiens kök med alla paradrätter som Bagna Cauda, mycket pasta som Agnolotti, Risotto al Barolo, Bollito misto. Castelmagno.

När ska man äta till Moscato?

Moscato är perfekt till mjuka och ädla ostar om Brie och Camembert och italienskt kallskuret som Prosciutto eller Jamón Ibérico eller med salta nötter!

Vilken typ av vin tillverkas i Piemonte?

Piemonte har är nog en av världens allra finaste vinregioner och tillverkar fler DOCG-viner än någon annan italiensk region, som bland annat Barolo, Barbaresco och Barbera d’Asti.

Se våra andra mousserande viner:

Similar Posts