spanska vita viner

Spaniens vita viner och landet är förstås en stor vinproducent när det gäller röda viner, så har spanska vita viner blivit trendiga, smakfulla skönheter till superbra priser.

En region som kommer starkt är Ribeiro DO, Denominación de Origen, och som har den äldsta skyddade ursprungsbeteckningen från 1600-talet. I Ribeiro utgör de vita vinerna ca 90 % av den totala produktionen och dessa vita viner är fruktiga, krispiga och spännande.

spaniens vita viner  druvor

När man tänker på spanska viner så är det Rioja som man osökt kommer att tänka på. Och visst dominerar Riojas härliga röda viner med fantastiska druvor som Tempranillo, Garnacha och Graciano. Men även där gör man idag alltmer fräscha, skarpa vita viner samt mousserande viner, naturviner och rosé och sherry.  Well, Spanien är världens tredje största vinproducerande land efter Italien och Frankrike, så det vore väl konstigt om man bara producerade rödviner.

Produktionen flyttas också från de klassiska regionerna som Rioja till nya vinplatser som Penedés, Costers del Segre, Rueda, Rias Baixas och Ribeiro i Galicien. Det senaste decenniet väcker man internationellt intresse med en vinproduktion baserad till stor del på goda och unga vita viner med lagringspotential. De vita vinerna från Ribeiro resultatet av kompetenta blends på inhemska druvor som utvecklats av vinodlare i decennier.  

Ett sådant spännande och elegant vin att provsmaka

spaniens vita viner alter blanco 2021

Alter Blanco 2021 | nr 2624 | 109:-

Detta är ett vitt vin som är synnerligen lättflörtat och lättdrucket! Druvorna är Treixadura, Godello och Loureira som medverkar tillsammans så att vinet blir torrt, fräscht och fruktigt med bra balans för ett vin i denna prisnivå. Den långsamma mognaden av druvorna bevarar en fin arom och en stram syra.
Det här ett vin med rondör, charm och personlighet. Man möter aromatiska, något blommiga dofter av äpplen och vit persika samt lite lime. Smakerna tillför även inslag av päron, citronskal och en nyans av honung som toppas med torkad timjan. Det hela ger ett snyggt mineraliskt avslut med rostade mandlar och lite kex. Allt avsmakat med spansk karaktär! 

Priorato de Razamonde heter den prisbelönta producenten so både tillverkar karaktärstypiska röda viner med modern profil samt vita viner med eleganta och subtila toner.

Alter Blanco är också ett generöst prat- och matvin och passar både grillade grönsaker och kött. En fyllig grillad laxkotlett med en klick tapenade och lite ströbröd för extra krispighet fungerar utmärkt och även en skaldjurspaté eller ett gäng milda ostar skulle smaka bra till detta vin. Alter Blanco finns i det fasta sortimentet på Systemet.


Servera gärna till piementos de padron, de små gröna spanska paprikorna som du penslar med lite rapsolja och sätter in på ugnen på 200°. Du kan även steka dem tills de fått färg i stekpanna. Glöm inte att strö på ett gott flingsalt innan du serverar.

spaniens vita viner  piementos

Frågor och svar

Vad betyder DOP, DOCa, DOQ, VP, VC, IGP beteckningarna?

Från finast till bordsvin:
Denominación de Origen Protegida (DOP)
Denominación de Origen Calificada (DOCa)
Denominación de Origen (DO)
Vino de Pago (VP)
Vino de Calidad con indicación geográfica (VC)
Indicación Geográfica Protegida (IGP)
Vino de Mesa (bordsvin)

Hur många vinregioner har Spanien?

2019 hade Spanien 138 vinregioner om hade någon form av geografisk klassificering, det mesta av vinet som produceras faller under DOP-appellationen

Vilka är de vita druvorna i Ribeiro?

Främst är det Treixadura, Torrontés, Godello, Loureiro, Albarino, Palomino och Macabeo.

Tostado viner vad är det för vin?

Regionen Ribeiro är historiskt en känd region för ett sött vin, de rostade ganska komplexa Tostado-vinerna som är gjorda av torkade druvor, honung och torkad frukt och av antingen röda eller vita druvor.

Finns det något att se i Ribeiro?

Besöker du Galicien som ligger i nordvästra Spanien så rekommenderar vi att du tar Ribeiro Wine Route. Förutom områdets läckra kulinariska attraktioner är det ett perfekt tillfälle att lära känna regionen som producerar dessa utmärkta Ribeiro-viner, du kan bo på vingårdar, njuta av naturen, strosa bland vinrankor, spela golf… en perfekt kombination av vinturism och natur.

Läs mer om våra vita viner:

Det italienska bubblet Moscato d’Asti
Lätta fruktiga Four Cousins Crisp White
Godaste silvanerns Escherndorfer Fürstenberg Silvaner Trocken

Similar Posts