Hållbart vin kan betyda allt från druvor, odling, mindre ingripande i produktionen, jorden, av vinet till förpackningar… ekologiskt, hållbart, naturligt, låg intervention är olika begrepp som man kan använda.

En föregångare när det gäller hållbarhetsfokus är producenten Van Loveren Family Vineyards i Western Cape, i Robertson, Sydafrika som satsar stort på begreppet hållbart. Från druva till flaska, från vatten och sol, från samhällsprojekt till vingårdsarbetarnas inflytande och ägarskap …  Van Loveren Family Vineyards har arbetat med miljö och människa sedan familjen köpte vingården 1937.  För att ta några exempel på vad en vinproducent kan göra är

hallbart-vin-4-kusiner
  • installera solpaneler

man har utrustat vinkällaren med 800 solpaneler som levererar 30 % av sin dagliga energiförbrukning under skörden under sommaren och till 100 % under vintern

  • jobbar stenhårt med förpackningar

alla glasflaskor är återvinningsbara och an använder dessutom över 150 000 PET flaskor och gör alkoholfria drycker används endast återvinningsbara aluminiumburkar

  • druvor

förnyat fokus och användning av ädla, gamla druvsorter

  • ackreditering

bland annat Fair Trade och Wieta (Wine Industry Ethical Trade Association) på A-status nivå.

hallbart-vin-logotyper
  • socialt engagemang

genom olika empowerment projekt (BEE) De Goree, en egen går så att vingårdsarbetarna kan odla eget vin och grönsaker. Olika projekt vad utbildning och stärka kvinnors ställning och inflytande.

  • engagemang för naturen

skyddande projekt för utrotningshotade djurarter som exempelvis noshörning och natur

Lättviner på frammarsch!

Att dricka lättare viner med mindre alkohol är en alltmer ökande trend hos vinkonsumenter i alla länder. Här har Van Loverens Vineyards skapat en nisch med vad man kallar för Lo/no viner. Lite alkohol eller ingen alls, helt enkelt. Grejen är ju då att det måste smaka gott.  Det är just vad denna producent gjort, man har vunnit mark med sina karaktärsfulla och livliga viner. Ett riktigt gott sommarvin att testa är  

Four Cousins Crisp White, 2021| nr 5150| 69:-

Alkoholprocent av 8,5 % – druvor: 80 % Colombard, resten är Chemin Blanc

4-cousins-crisp-white

Vita och krispiga Four Cousins Crisp White är ett genuint fruktigt och rent vin som ligger helt i linje med den nya, lätta trenden. Här har man förfinat metoden omvänd osmos och därmed sänkt alkoholhalten utan att ge smak. Omvänd osmos betyder att man avalkoholiserat vinet genom att filtrera bort delar av alkoholmolekylerna. På så sätt behåller man smaken, färgen och allt annat som gör vinet gott.

Smakfull mix med fräscha, läckra aromer som tropiska frukter, mogna vita persikor och ett stänk av citrus för en fin, mineralisk karaktär. Ett karaktärsfullt, lättdrucket och mycket harmoniskt vin som upplevs rent och enkelt och med fin syra.

En succé även till sommarens alla fester och bufféer och ett slankt vin som passar till kyckling och till lättare vegetariska rätter och sallader.

Frågor och svar

Hur stor är sydafrikas vinexport?

Vinindustrin har genererat stor inkomster, 2018 exporterade Sydafrika 420 miljoner liter vin vilket motsvarade 663 miljoner euro i intäkter.

Vilket vin är Sydafrika känt för?

Framför allt med viner och tre primära druvor: deras signaturdruva pinotage som är en korsning mellan pinot noir och cinsault. Andra populära druvor är chenin blanc och cabernet sauvignon.

Gör man även andra spritdrycker?

Sydafrika var viktigt för det holländska Ostindiska kompaniet under mycket lång tid och många långa resor. Genom att destillera vinet och göra sydafrikansk brandy kunde man bevara vinet och göra det drickbart i månader framöver. Den sydafrikanska konjaksindustrin är fortfarande stark och har en plats bland världens stora brännvinsproducenter.

När började man göra viner i Sydafrika?

Sydafrika är ett av de äldsta vinländerna utanför Europa och vinhistorien började ca 350 år sedan genom att holländska nybyggare och franska hugenotter tog med sig vinstockar från sina hemländer och etablerade vingårdar för att producera vin till det holländska ostindiska kompaniet. Den första vingården planterades 1655.

Vilka är de viktigaste vindruvorna?

Vita: sauvignon blanc, chenin blanc, chardonnay och colombard
Röda: cabernet sauvignon, pinotage, shiraz, merlot

Lär mer om våra vita viner:

Similar Posts