omslag vin- och mattips ett glas i regnet

Näh, fy sjutton. Ikväll behöver jag goda vin- och mattips! Trodde att helgen skulle bli varm, solig och berså-vinig. Och där försvann också drömmen om att sitta med ett glas vin i solen och kolla på folk på stan.

Då måste man bara trösta sig med lite god mat, lite öl eller lite vin. Hemma hos oss är vi antingen öl- eller vindrickare, sällan både och… det är sedan gammalt…  Det är ändå fredag kväll och har man ändå bestämt sig för att slappa lite extra framför TV:n med en bra film, så blir det med en laxquiche och ett gott glas vin eller två, eller en öl.

Våra vin- och mattips:

vin- och mattips - en flaska ö

Öl – premiär för maltig tysk Bockbier

På fler än 200 systembutiker finns just nu en klassisk Maibock i det tillfälliga sortimentet. Så passa på! I en halvliters flaska kommer ett traditionellt tyskt bockbier, Pfungstädter Maibock, en uppföljare till producentens redan så populära Edel-Pils!

Bakom den nya Maibock står det anrika bryggeriet i Hesse Pfungstädter Brauerei från 1831. En av dåtidens kända, tyska ölprofiler, Justus Hildebrand, grundade bryggeriet och all öl bryggs idag fortfarande i princip enligt klassiska recept precis som på Justus tid.

Jag har valt nya Maibock för våra vin- och mattips och det är förstås en lager, men en tysk klar, kopparfärgad Bock är en stark lager på nästan 7% och den har ett kort sting av maltig sötma enligt typisk Bock-karaktär. Det doftar distinkt av karamellmalt men också lite humle men tydlig beska med inslag av röda frukter och en söt, örtig finish. Smidig öl i gommen med en mjuk kolsyra – en fräsch, balanserad och lättdrucken Bockbier och med en fin mousse på toppen.

Pfungstädter Maibock | nr 11436 | 28:90 / 500 ml

vin- och mattips chardonnay

Vin – elegant Chardonnay till superpris!

Piconico Chardonnay 2021 passar bra bland våra vin- och mattips. Chardonnayn är framtagen av oss tillsammans med vår argentinske vinproducent i Medoza. Detta är en smakfull och lättdrucken Chardonnay som är mycket välgjord och synnerligen prisvärd!
Piconico Chardonnay är en ung, medelfyllig Chardonnay som redan gjort sig känd på svenska marknaden som ett smakgeneröst toppenvin och till ett fantastiskt pris. Denna finns också i fler än 200 systembutiker i hela landet, så du kommer säkerligen inte att stå utan vin i regnet.

Vinet kan beskrivas som gott, lätt, friskt och fruktigt tydlig krispig mineralkaraktär. En torr och balanserad Chardonnay med druvtypisk doft som en liten äpplig ton och inslag av mogna päron samt ett stänk av citrus. Den är mycket ren i smaken men tydliga nyanser av smörblomma, honungsmelon, fräscha örter och lite saltstänk. Trots att den är smakkomplex har jäsningen gjort i rostfria ståltankar, så förvänta dig ett syrligt och skarpt vin.

Piconico Chardonnay 2021 | nr 2296 | 79:-

Mat – Quiche med sparris, rökt lax och getost

Vi gör en enkel och god quiche i våra vin- och mattips. Att göra degen själv blir alltid godast, men du behöver inte göra det. Köp en färdig pajdeg om du känner dig lat.  

Degen

 • 250 g vetemjöl
 • 125 ml fingervarmt vatten
 • 1 nypa salt
 • 2 msk olivolja

Kör i degmaskinen eller knåda för hand i ca 10 min tills degen är smidig.  Lägg degen i folie och ställ i kylen för att vila i en ½ timme. Eller använd färdig, fryst pajdeg.

Fyllning

vin- och mattips laxquiche
 • 4-5 skivor rökt lax, skärs i bitar
 • 1/2 bunt färsk, grön sparris, skivad i 3-4 cm bitar
 • 2 msk färsk hackad dill
 • 150 g bredbar getost
 • 1, 5 dl vispgrädde
 • 2 msk olivolja
 • 2 ägg
 • 1 dl Pecorino
 • Kryddor: nymalen svartpeppar och salt

Värm ugnen till 220°.

Värm olja i en stekpanna på medelhög värme och fräs sparrisbitarna i 3-5 minuter tills den är lite knaprig. Låt svalna. Rör ihop den mjuka getosten, vispgrädde, ägg, olivolja, hackad dill, peppar och salt till en krämig massa.  Strimla laxen. Ta fram degen ur kylskåpet och kläm in den i en ugnsfast form ca 22 cm diameter. Bred ostmassan över degen och jämna till. Tryck ner sparris- och laxbitarna i ostmassan. Strö Pecorino över och ställ i ugnen i ca 35-40 minuter. Låt quichen vila och ”sätta sig lite” innan du skär upp den.

Frågor och svar

Kan man äta Chardonnay-druvan som den är?

Nästa alla vindruvor är ätbara men de är ju inte avsedda att ätas som bordsdruvor. Vindruvor har ju också ofta större kärnor och tjockare skal för de ska vara klimathärdiga.

Varför bör du dricka vitt vin till ost?

Den klassiska kombon är rött vin med ost, men det behöver inte vara så. Viner som Muscadelle, Chardonnay, Chablis, söta, ädelrötade Sauternes är supergoda med ost och sötare vita viner är en trevlig matchning med salta ostar och blåmögelostar. Prova!

Vilka Bockbier-stilar finns det?

Det finns 4 stilar:
Maibock är en säsongs-bock som bryggs till vårens festivaler just i månaden maj.
Doppelbock är en maltigare, mer mättande bock och mycket starkare, upp till 12% Weizenbock vete.
Weizenbock bryggs med vete och har högre kolsyra.
Eisbock en stark ale som bryggs genom att man fryser ölet i fat.

Går det att dricka öl med lax?

Just vår lite mörkare, maltigare, sötare och lätt humlade ale, Maibock, passar bra till en fet fisk som lax eftersom den feta laxens mjuka konsistens skär igenom alens malt.

Uppfann tyskarna ölet?

Tyskarna uppfann inte öl. Arkeologer har hittat spår efter rostat spannmål indränkt i vatten och rester av ett gammalt bryggeri i Haifa, Israel, som från före jordbruksrevolutionen. I Tyskland var det klostren som producerade öl för masskonsumtion, ca år 1000.

Några fler öler som vi säljer:

Similar Posts