Fredag kväll med nya öl? Helgkänslan börjar redan nu infinna sig eftersom jag funderar starkt på vad som är trevligt, gott och framför allt går snabbt att röra ihop för att få lite guldkant på kvällen. Men vem har lust att stå i köket i flera timmar?

Så jag tänkte tipsa om dels 2 nya öl som vi ny har i det tillfälliga sortimentet. Möt två helt olika smakstilar, en maltig röd ale från Irland och en fräsch lager med limesmak från USA. Och sen en prästostpaj som jag lovar kommer att bli din nya favorit. Receptet hittar du nedan.

Nya öl: Brehon Brewhouse Killany Red 

En komplex, fyllig och smakrik röd ale från samma bryggeri som vår Red Right Hand Barley Wine som vi skrev om här i bloggen i början av december. Om det irländska prisbelönta bryggeriet Brehon Brewhouse och bryggaren Seamus McMahon kan du läsa om mer här >>

Det här är ett bryggeri som specialiserat sig på att göra smakfulla hantverksöl som IPA, stout, olika ales och även blonda öl. Deras tidigare Barley Wine är ju riktigt läcker och väldigt alkoholstark öl – faktiskt! och trots namnet – men denna nylanserade röda ale ligger på 4,5% och är enligt vanligt ale-manér varmjäst.

Killany Red är en klassisk irländsk red ale bland våra nya öl och faktiskt en av bryggeriets mest populära ales, särskilt utomlands när ale-fantasterna får tycka. Häller man upp, så får man en ale med en bärnstensröd läcker färg i glaset med mysig, krämig mousse på toppen. Denna ale är torr och med en lätt rostad maltkaraktär. Maltiga dofter i näsan alltså och där smaken säger fyllig och nyanserad ale med mättade toner av kavring och mörk sirap, torkade söta frukter som dadlar och pomerans. Allt toppas med lite choklad och ett stänk av vanilj. Man får en smakfull finish med en måttlig beska över en ton av humle och en nedtonad sötma.  Killany Red hittar du just nu i det tillfälliga sortimentet i systembutiker runt om i Sverige, >> leta här!

Nya öl: Lime Lager 

Michael Memsic och Chris Coyne lever idag sin dröm om ett mikrobryggeri och grundade 2013 sitt Sanitas Brewing Company hemma i Boulder, nära Klippiga Bergen i Colorado. Idag brygger man ett 30-tal tuffa öl, bland annat är läckra sur-öl och stout är två typiska ölstilar för detta bryggeri. Med passionerat engagemang och stor ölkänsla har killarna blivit lite av en öl-oas i Boulder. Man knyter till sig sina kunder genom olika kul evenemang och populära happenings och man har även ett så kallat tap room i bryggeriet, där man alla dagar i veckan serverar alla sina öl tillsammans med läckra smårätter.

Lime Lager är en modern, blond lager bland våra nya öl och den är kalljäst på kornmalt och humle och gjord med fruktiga citrustoner i amerikansk och trendig stil som är så poppis just nu. Detta är en lätt öl på 5,5% och riktigt smakfull lager, ren och klar med schysst kolsyra. Den känns både modern och frisk i smaken och bryter något emot vad man kanske är van med då den har fruktiga inslag av citrus eftersom den är smaksatt med limepuré. Det blir fräscht, ört-kryddigt i längden och trevligt bubbel och en mild bitterhet i finishen. Svalkande, lättdrucken och törstsläckande!

Lime Lager finns i det tillfälliga sortimentet i systembutiker runt om i Sverige, >> leta här!

Välj våra nya öl och ät en smarrig prästostpaj till!

Har du provat en paj med prästost någon gång? Trixet är att osten ska vara en mycket vällagrad hel bit prästost som man river själv. För att läckra till det garnerar vi med hela kvistar röda småtomater. Det bästa: pajen kan ätas varm, ljummen eller kall. Ett perfekt fredags-recept och världens enklaste paj om du väljer färdig smördeg!

  • 1 färdig smördeg
  • 300 g vällagrad prästost
  • 2 ägg
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 schalottenlök
  • 1 klick smör
  • kvistar med cocktailtomaterna kvar  
  • salt, nymalen svartpeppar samt malen muskot

Ta fram en pajform med höga kanter och löstagbar botten. Klä den med den färdiga smördegen och ställ den i kylen tills du fixat allt annat.
Värm ugnen till 225  ̊.
Finhacka schalottenlöken och fräs den mjuk i lite smör och riv prästosten. Ställ undan.

Rör ihop en äggstanning av ägg, grädde, salt, peppar samt muskot. Ställ undan.

Börja med att jämt fördela den rivna osten och stekta löken i pajskalet och håll äggstanningen över osten och löken.
Grädda pajen mitt i ugnen först i ca 15 minuter och garnera snyggt med de små kvisttomaterna.

In med pajen i ugnen igen och grädda i 10-15 minuter tills pajen fått fin färg.

Frågor och svar

Vilket är det populäraste ölet?

Idag finns så många trevlig och goda ölstilar, allt från IPA och stout, till lätta fruktiga öler, det är svårt att välja. Men en lager är nog den öl som är världens mest populära öl just nu.

Vem uppfann öl?

Antropologer tror att så länge som människor har behövt näring, så länge har ölet funnits. Det skrevs ju att Noah tog öl på arken… Svar: olika uppgifter från år 1040 eller 5000 år…

Hur många kalorier finns det i en öl?

Det beror helt på stil, alkohol och smak. En IPA innehåller i genomsnitt 160-170 kalorier och en pilsner cirka 140 -160. Så det ligger nog där nånstans.

I vilket land dricker man mest öl?

Tjeckien är nog det landet som innehar första platsen i ölligan och där man konsumerar 156 liter öl per person och år.
Tätt följt av Irland och Tyskland.

Vilken är väldens största ölfestival?

Tysklands årliga Oktoberfest i München är världens största öfestival. Den kan pågå i hela 16 till 18 dagar från mitten av september till den första söndagen i oktober och under den tiden dricker ca 6 miljoner människor öl på festivalen.

Similar Posts