Barley omslag

i veckan och lagom till jul har vi fått in ett extraordinärt irländskt hantverksmässigt ekfatslagrad öl, Barley Wine som blivit alltmer trendigt hos ölentusiaster världen över. Men först ska vi berätta vad Barley Wine är – och vad det inte är.

Läste på en site att Barley Wine är ’ett vin gjort på korn istället för vindruvor’. Stämmer inte helt. Barley Wine är väldigt mycket en öl, det är inget kornvin, men en öl som gjorts på de brittiska öarna i hundratals år allt sedan Napoleons tid, men kanske till och med troligen utvecklades redan någon gång på 1400-talet, samtidigt som användningen av humle blev mer utbredd och man började brygga starka ales.

Däremot har denna öl har en del likheter gemensamt med ett finvin, till exempel är det en öl som är

  • fyllig och har en mer komplex smakstil
  • ekfatslagrad
  • nästan så alkoholstark som en vinpava
  • extremt lagringsduglig

Det har nog inte undgått någon att intresset för hantverksmässigt tillverkad öl har ökat enormt och inte bara hos oss i Sverige och det är just den massiva kombinationen av malt, humle och alkohol gör Barley Wines till en smakkomplex öl. Ofta ligger alkoholhalten på mellan 8 till 12 procent och det är just därför som denna öl har en så bra lagringspotential (tänk år!)

I veckan lanserade vi det irländska Red Right Hand Barley Wine i tillfälliga sortimentet på bolaget och extremt bra timat till julens alla godsaker. Det är Irlands ”King of Stouts”, Seamus McMahon, som är pappa till denna öl. En mjölkbonde som också brygger öl i sitt prisbelönta mikrobryggeri Brehon Brewhouse i Monaghan, där Seamus och hans gäng skapar mängder av trevliga öl i olika stil som fått prestigefulla priser i en lång rad öltävlingar. 

Red Right Hand Barley Wine är alkoholstark, 11% och speglar den typiska Barley-karaktären som blivit så populär. Denna fylliga öl har en mättad mörk, röd ton och smarriga doft- och smakaromer av en rustik och intensiv fruktighet där aprikosmarmelad, dadlar och fikon blandas med en jästig ton av rostat bröd som med smörkola, mörk choklad, vanilj och krämig sirap bildar denna trevliga ale. Att man sedan också har lagrat ölen i ekade bourbonfat ger den bara ytterligare en djup dimension.

barley flaska

Juliga tilltugg att servera till

Vad är allra bäst att servera till en Barley Wine? I 1:a hand en bit Stiltonost, i 2:a hand en bit Stiltonost och i 3:e hand möjligtvis en annan typ av mögelost. Men varför inte då Stilton som man kan göra så mycket med? Stilton har en mjuk konsistens som smälter både bra och snabbt om den till exempel serveras över varm pasta eller risotto. Skäm bort dig själv och gör några crostini med prosciutto och en bit päron. Ringla lite honung över och garnera med en valnöt. Helt perfekt!

crostini

Goda crostini måste du göra själv!

Men Red Right Hand Barley Wine finns >> här på Systembolaget!

Similar Posts