italienskt öl - flera glas med skummande öl

Rapport Väder säger att det ska bli mycket varmt under nästa vecka – så vad sägs om svalka sig med ett italienskt öl?  Det råder ingen tvekan om att Italien är vinets land, men jag tror att just därför, på grund av alla sköna italienska viner, så kan de även göra gott öl.

Att brygga öl i Italien är inget nytt påfund. Den första personen i Italien som odlade humle för ölbryggning var agronomen Gaetano Pasqui 1847, men de första bryggerierna öppnades i Brecia 1929 och i Chiavenna 1840. Sedan dess har man ökat sitt utbud av goda hantverksöl och det verkar som om man heller inte är rädd för att ta ut svängarna när det gäller vilka typer och stilar man producerar och exporterar runt om i världen.

italienskt öl - agronomen Gaetano Pasqui
Agronomen Gaetano Pasqui

Italienskt öl – en smakfråga

2020 fick italiensk öl verkligen ett lyft och det landar också alltfler öl på Systembolaget. Idag totalt 39 olika öl från Italien, fantastiska ljusa och mörka lager, IPA, ale, suröl och till och med porter och stout. OK, Italien är inte lika kända för sin öl som Belgien eller Tyskland, men under de senaste decennierna har många kommit igång med bryggerier. Det finns ca 600 bryggerier över hela landet.

Som med mat i Italien så handlar allt man stoppar i munnen om smaker. Du kan inte hitta ett mediokert öl som är italienskt. Alla öler är mycket välgjorda och har sina unika smaker.  Italienarna dricker själva öl som ett alternativ till vin, både till lunch och middag; faktiskt så konsumerar de själva nästan totalt 21 million hektoliter per år.

Javisst, jag gillar också brittiska öler, helst en mörk stout eller en IPA eller en tysk pilsner sitter också bra. Men gott folk! Vi lever i moderna tider, så ta ett spännande beslut och beställ och köp hem några italienska öl i olika stil, så kommer du garanterat att få en fin upplevelse och inte bli besviken.  

italienskt öl - semedorato

Semedorato Premium – elegant italienskt öl med klass

Jag vill tipsa om en god och uppfriskande pilsner från Sicilien, Semedorato, en mycket läskande premium-pilsner som, om jag får tycka, sitter som en läskande smäck en varm sommardag just när man för fösta gången på allvar sätter ut näsen i solen. Och den är gjord av en mycket prisbelönt brygg- och maltmästare Amelio Giust.

Semedorato är en som vanligt med lager kalljäst vid låg temperatur i flera veckor. Den har influenser av tjeckisk pilsnerstil men det som skiljer hos italienska öl är mindre kornmalt och mer humle, som i denna pilsner finns humletyper som

  • Bitter
  • Aromatic samt
  • Super Aromatic

Den är gjord med finess och källvatten från Madoniebergen på Sicilien. Semedorato Premium är en otroligt välbalanserad och lättdrucken pilsner, med lätt fyllighet och 5% alkoholhalt samt en trevlig mousse uppe kring glaskanten. Man känner en aningens ton av beska som lägger sig över de aromatiskt, maltiga smaker citrus och honung toppat med torkade örter och en brödig ton av knäckebröd. När man tar den första klunken av Semedorato, blir man både överraskad och imponerad av hur fräsch denna öl är och man förstår att det, som med vinerna, till stor del handlar om att hitta just de rätta smakkombinationerna. Bryggeriet Semedorato är ett relativt nytt bryggeri som grundades 2014 i Sommatino på Sicilien.

Prova ölet! Här hittar du en länk till Systembolagets butiker där det finns idag >>

>> Semidorato på Bolaget!

Frågor och svar

Har Semedorato fått något kvalitetspris?

Semedorato som är bryggt bland olivträd, vingårdar, mandelträd och päronträd på Sicilien, så har självklart har det fått en del priser, bland annat blev det vinnare av Cerevisia- priset som Bästa italienska lager i södra Italien.

Vad dricker italienarna själva helst förutom vin och öl?

Den mest populära italienska drycken är nog en Aperitivo som gynnar matsmältningen och som man sveper i sig innan en god middag. Enligt statistiken kommer sedan drinkarna Negroni, Campari, Amerivo och Bellini.

Brygger man hantverksöl i Italien?

I hundratals italienska mikrobryggerier, mest i norra Italien på går kreativa processer för att få fram unika smaker i öler inom olika stilar. Det blir lite ’wine making’ över dt hela. Hoppas Systembolaget tar in fler öler från Italien, så är det bara att prova sig fram till vad man tycker om.

Vad betyder tjeckisk pilsnerstil?

Pilsner i tjeckisk anda är ganska bleka ljust gula i färgen och rätt så humlade. Man smakar rostat kex och brödiga aromer som komplement till citrus och malt.

Vad är en pilsner i italiensk stil?

En pilsner i italiensk stil tar ofta influenser av tysk eller tjeckisk pilsner. Det blir fräscht, aromatiskt, ’humligt’ och lättdrucket.

På vår blogg sedan tidigare:

Similar Posts