Det blir min äggrätt denna påskafton. Lax Niçoise-sallad med dressing av dijonsenap, vitlök och örter. Det här är ungefär så mycket som jag orkar laga ihop, men gott blir det! Recept på den goda dressingen hittar du nedan.

McGargles Granny’s Red Ale är en schysst röd hantverksale från Red River Brewing Company som ligger i Kildare på Irland och grundades 2013 av några ölentusiaster. Det är Tom Cronin som äger bryggeriet och till sin hjälp har han ett sammansvetsat team med den kände och kompetente bryggmästaren Bill Laukitis i spetsen. 

Bryggmästare Bill Laukitis och ägaren Tom Cronin

Det här är killar som verkligen gillar att experimentera och göra öl som folk vill dricka. Och det verkar som om folk vill dricka deras hantverksöler – stout, ale och IPA i en mängd olika stilar. 2019 valdes bryggeriet till bästa bryggeri ”Europe’s most successful brewery 2019” av World Beer Awards. Bra marscherat, tycker vi!

Detta är en riktigt läcker, urtypisk irish red ale av bästa sort!  

McGargles Granny’s Red Ale har en rödaktig nyans av bärnsten och är en medelfyllig ale med en alkoholhalt som ligger på 4,4 %.  Den är därför ofiltrerad och en mycket aromatisk och maltdriven ale med snygg beska. Denna ale är inte pastöriserad heller och den är gjord av de lätt rostade maltsorterna Vienna och Munich samt karamellmalt som verkligen alen sin karaktäristiska och omtyckta profil. Den produceras i batchar om 2500 liter. 

Man säger ofta att det är vattnet som gör ölet, så visst har Granny’s Red Ale en unik vattenprofil, där vattnet har renats med omvänd osmos. Detta ger ölen sin unika och sköna stil – rikt, komplext och med en väl rundad smak. McGargles Granny’s Irish Red Ale tycker vi är en ganska typisk öl för sitt segment: lätt till medelstor kropp med balanserade smaker och en maltig, fruktig och måttlig beska samt en liten ton av sötma. Denna röda ale har en ren härlig doft av knäck och sirap och smakar av mysiga rostade kornmaltiga aromer som blandas med drag av mustigt rågbröd, torkade örter, söt karamell, kaffe och med ett stänk av torkat äpple och tranbär. Den ljust krämiga moussen har en liten ton av sötma.

McGargles Granny’s Irish Red Ale är en mångsidig och okomplicerad Red Ale som passar bra till både när du vill grilla eller äta en sallad!

Jag gör en sallad, världsberömda Salade Niçoise, på lax och ägg. Ibland kan det vara lättare att para ihop ägg med en öl, rakt av. Då vill jag ha en smakfull öl som denna röda ale.

Gör salladen lite efter mottot ”man tager vad man haver” men ett måste är oliver, färska tomater samt lite örter och smaker från Provençale. Alla andra ingredienser kan diskuteras. Gör det färgglatt bara. Jag tar lax, hårdkokta ägg, kokta potatisar, svarta oliver, lite rödlök, gul paprika, röda tomater och grön krispsallad. Men det är den något intensiva, aromatiska dressingen som ger salladen sin karaktär.

  • 1 vitlöksklyfta, pressas
  • 2 ansjovisfiléer, inlaga i olja, finhackas
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1 tsk stark fransk dijonsenap
  • 1 dl olivolja
  • 1,5 msk crème fraîche
  • 1 msk Herbes de Provence

Blanda alla ingredienser utom vinäger, gärna i en mixer och mixa till en puré. Tillsätt vinäger och pulsa för att få dressingkonsistens.

Trevlig påsk!

Similar Posts