Viner fråpn Franken - ett par som sitter och skålar

Viner från Franken, öster om Frankfurt på sydsluttningarna på sidorna av floden Main, odlas på några av Tysklands bästa vinområden. Nu finns också ett vin i tillfälliga sortimentet som kommer just därifrån. Prova premiumvinet Escherndorfer Fürstenberg Silvaner Trocken 2020!

Visste du att 4 av 5 flaskor Franken-vin konsumeras inom en radie på 250 km/155 mil från där det har producerats?

Frankerna i området tycker om sitt vita vin, särskilt sin Riesling och sin Silvaner och 6 130 ha delas även bland annat av druvorna

  • Müller-Thurgau
  • Bacchus
  • Kerner
Viner från Franken - Würzburg
Staden Würzburg

Viner från Franken – klassificeras strikt

Producenterna och konsumenterna är dessutom mycket stolta över att de faktiskt har några av de bästa vingårdslägena i Tyskland klassade VDP.GROSSE LAGE® och VDP.ERSTE LAGE®, verkligen mycket förnämliga prestigeområden.  Vilket gör att vinmakare kan plocka ypperliga kvalitetsdruvor och kontinuerligt övertyga konsumenter i Tyskland men även internationellt med fantastiska viner – livliga, friska och med smak av den typiska Franken-terroiren.

I det kontinentala klimatet som råder här, med varma, torra somrar och kalla vintrar så har man synnerligen lyckats förmedla det över tusen år gamla tyska vinarvet till vår tid. För riktigt länge sedan hamnade vinet i lerkärl. Ja, det höll inte så länge, förstås, men kanske var det då som Frankerna lärde sig dricka vin. Jag är fascinerad av den tillplattade flaskan med ellipsform, så kallad Bocksbeutel, som har blivit kännetecknet för Frankens finaste viner och som ju kom mycket senare i glasmodell.

Viner från franken - Bocksbeutel_bottle
Bocksbeutel

Upplev viner från Franken på ett smart sätt

Franken är ett supertrevligt område att resa runt i, det finns en hel del kul att göra. Den är Medeltiden starkt närvarande i Franken bland annat i den barocka festivalstaden Würzburg med det kulturarvslistade Residenset och den medeltida fästningen Marienberg.

På dessa historiska vingårdar kring Würzburg satt Goethe och drack sina favoritviner. Det finns massor att göra här, besöka vingårdar och se omfattande källare, njuta av fina viner tillsammans med traditionella rätter.

Man kan cykla längs med eller åka färja på floden Main, åka i en täckt vagn och vandra längs bergsleder med panoramautsikt och få se imponerande arkitektur. Eller så kan man hjälpa till med druvskörden.

Viner från Franken – familjen Schäffer i Escherndorf

Vinfamiljen Schäffer har tillverkat några av Frankens bästa viner och funnits i Escherndorf sedan 1524. Idag är hela släkten involverade i produktionen av röda viner, söta viner, roséviner och mousserande viner. Men det är förstås de torra vita vinerna, mestadels Silvaner, som familjen Schäffer själva är så stolta över och som de fått så många utmärkelser för. Familjens filosofi kallar de för ”kontrolliertes Nichtstun”, som betyder att man låter vinet sköta jobbet utan överflödig teknik och kemikalier. Man använder heller ingen kemisk besprutning eller konstgödsel. Alla vita viner görs helt torra och de är veganska.

Viner från Franken - Silvaner Trocken

Godaste Silvanern finns på Blaget nu!

Nu finns återigen Escherndorfer Fürstenberg Silvaner Trocken 2020 i det Tillfälliga Sortimentet i fler än 100 butiker på Systembolaget.

Detta är en av familjen Schäffers fantastiska Silvaner-viner med druvor som odlats i kända Escherndorfer Lump med prestige-klassificeringen VDP.ERSTE LAGE®. Fungerar utmärkt om man vill lägga några flaskor i vinkällaren.

Escherndorfer Fürstenberg Silvaner Trocken är ett vitt, torrt och mycket krispigt vin med en elegant komplex smak. Detta är ett saftigt och uttrycksfullt vin med en stor fruktig doft och smak med mogna och aromatiska toner av gula päron och vita persikor som sprids i gommen. Ett distinkt stänk av frisk mandarin binder ihop allt på ett stiligt sätt med lite bivax och honung. Ett ambitiöst vin med både längd, struktur och uppfriskande mineralitet!

Servera gärna med fisk och vegetariska rätter som en grillad lax ute på täppan, en risotto frutti di mare, lyxiga havskräftor eller en skaldjursplatå.

Finns Escherndorfer Fürstenberg Silvaner på ditt Bolag eller måste du beställa?

Frågor och svar

På vilken jordmån trivs Silvaner?

Druvan Silvaner trivs extra bra på kalkstens- och de röda lerjordarna och är där en signaturdruva för just Franken.

Vad tycker du att man inte får missa om man besöker Franken?

Jag skulle nog sätta mig varje kväll på de trevliga vinotekerna som överträffar varandra med sina goda lokala vinval. De är ofta urmoderna i arkitekturen, kul ställen att sitta på och nästan alltid fullt med folk.

När ska man åka dit om man vill vara med på vinfestivaler?

Frankerna firar slutet av vinskörden och Federweißen, det nya vinet med stor strapats och det sker kring mars vilket då markerar starten på nästa vinfestivalsäsong. Här hittar du en kalender för vinfestivalerna!

Vilka druvsorter finns?

Nästan alla tyska druvor i större eller liten skala, men främst vita till 82% och röda till 18%. Müller-Thurgau (24,3%), Silvaner (24,8%), Bacchus (12,3%) samt Riesling och Kerner.

Finns det större kooperativ att besöka?

Ja, de regionala kooperativa källarna i Kitzingen och mindre kooperativ producerar och marknadsför cirka 40 % av Frankens vin, produceras på privata och statliga gods.

Läs mer om våra goda vita viner!

Similar Posts