Jura viner - omslag vin och ost

Nu till våra eleganta Jura viner! Visste du att Jura är Frankrikes minsta vinregion? Men det spelar ingen roll, för vinerna är fantastiska, mycket speciella för regionen och de blir bara populärare.

Alla älskar Jura-viner. Ni vet det där rycket i ögonbrynet som vinexperter kan få när man nämner något vin från Jura… Regionen står på något sätt för kvalitet och Jura får hela tiden en allt mer framträdande plats för sina unika viner. Jura är också den region som redan 1936 fick den första AOC beteckningen i Frankrike för sitt vin från staden Arbois.

Att sedan Jura också är en riktig alpidyll med ett lummigt, grönskande landskap som man bara vill cykla igenom med en picknick-korg full av regionens världsberömda lokala ostar och en flaska gott vin– det är inte helt fel sådär en semesterdag och vara njuta av Jurabergen som delar Frankrike och Schweiz. Det blir extra plus i kanten. På något sätt kan inte livet bli så mycket bättre.

Jura viner glas in med ostbit

Kort om stil och druvor


I Jura görs generösa och fruktiga viner i alla färger, men det är nog de vita vinerna som fått upp ögonen på världens vinentusiaster. Signaturdruvan är Chardonnay men även Savagnin används, uteslutande till deras lokala Vin Jaune, ett särpräglat gult, nötigt, kryddigt och fatlagrat vin som fått en egen speciell flaska, Clavelin of Jura.

De röda vinerna består ofta en trevlig blend av

  • Poulsard (eller Ploussard som man kallar den för lokalt)
  • Trousseau och
  • Pinot Nior

och de är ofta ganska lätta och eleganta. Vin de Paille är också ett sådant där speciellt vin, ett sött ”stråvin” med fantastiska smaker där druvorna torkas innan de pressas och jäser. Och så Macvin, ett gott, härligt starkvin med gamla anor.

En producent – många viner

Vi har skrivit om de fascinerande kända och anrika vinkollektivet Fruitière Vinicole d’Arbois från 1906 och som ligger i Arbois. Se underrelaterade länkar! Här produceras 1 500 000 liter vin årligen – bra marscherat och idag har man cirka 100 medlemmar som tillsammans förfogar över 300 hektar vingårdar. All vinifiering och buteljering sker på deras berömda slott, Château Béthanie.

Vi har en parad av riktigt läckra viner från Fruitière Vinicole d’Arbois, både för konsumenter och restauranger och 2 vita är nylanserade i veckan! En del viner finns i fasta sortimentet FS, andra går att beställa BS och ibland dyker det upp något gott vin i tillfälliga sortimentet TS som deras årgångscrémant Montboisie 2017, men den är tyvärr redan slutsåld.

jura viner - alla flaskor

Côtes du Jura Chardonnay 2020 (nr 2292) FS

Stiltypisk Jura-Chardonnay, torr, ren och elegant och en långkörare som är populär både i Sverige och internationellt. En Chardonnay som har spenderbyxorna på när det goda smaker av gul, mogen frukt som ligger över en vitblommig och örtig fatton. Mineralisk och god!

NYHET! Love Chardonnay Reserve 2019 (nr 2677) FS

Spänstig och kärleksfull reserva Chardonnay, klingande mineralisk som doftar aromatiskt av tropiska frukter, rostade valnötter, krämig vanilj och rostat bröd. En Chardonnay med lätt utstrålning men ändå komplext i smakerna. Lätt lagring under 1 år gör vinet stramt och nyanserat.

NYHET! Crémant du Jura Brut (nr 2426) FS

Elegant mousserande Crémant som tillverkas enligt Champagne-metoden. Detta är också en Chardonnay fast med aningen Pinot Noir som ger en smakfull palett av friskfruktigt av gula plommon och citrus med inslag av brioche. Samlar livliga och fräscha eleganta bubblor i glaset som toppas med en trevlig mousse.

Côtes du Jura Anima Fructus 2018 (nr 72698) BS

Ett vin med just den där trevliga Jura-blenden Pinot Noir, Poulsard och Trousseau som förskönar och förtrollar. Detta är en fisk och bra balanserat lite rosenblommigt vin som smakar fräscht av tranbär och örter. Mjuka tanniner i en snygg finish.

Love Poulsard 2018 (nr 52105) BS

Generöst lätt och typiskt Jura. Rött vin, men motsvarigt namn till det vita med smak av svarta vinbär med en touch av körsbär där Poulsard är huvuddruvan. Fruktigt och nyanserat med mjuka tanniner och samtidigt eleganta aromer som lyfter fram den doft och smak.

Chateau Chalon 2012 (79379) BS

Det vita Vin Jaune vinet är ett komplext vin med smaker av smör, kaffe och karamell. Inte så mycket starkare men lite åt sherryhållet ändå. Druvan som vi skrev är Savagnin och i den typiska men ovanliga formen av flaska, ”clavelin”. 2012 var dessutom ett toppnår! Helt annorlunda och unikt vin som inte går att jämföra med andra vita viner – skär av en bit comté-ost och bara njut!

Frågor och svar

Vad är Jura känt för?

Jura är en region rik på naturområden som skog, berg och sjöar. Men det är också en mycket viktig vinregion med en utsökt gastronomisk kultur och ett stort urval av ostar och charkuterier.

Var ligger Jura?

Regionen Jura ligger i den östra och centrala delen av Frankrike och gränsar till Schweiz och de franska regionerna Ain och Bourgogne-Franche-Comté. Jura är uppdelat i två deldistrikt: Doubs och Haute-Juraine.

Hur bör man servera Vin Jaune?

Vin Jaune serveras gärna vid temperatur 13–15 °C och vinet dekanteras ibland, så det får mer syre innan servering och vinets unika aromer för träda i förgrunden.

Vilka ostar kommer från Jura?

De typiska lokalt tillverkade ostarna är Comté, Morbier, Emmentaler, Mont-d’or, Gex Blue, Vacherin du Haut-Doub och Cancoillotte. I Jura görs också de små röda ostarna ”La vache qui rit” med den skrattande kon. Mjölk och ost står för 70 % av livsmedelsindustrins omsättning.

Vad kan man äta till de röda Jura vinerna?

Det går alldeles utmärkt att servera de röda Jura-vinerna till en grillad oxfilé, ugnsbakad lammstek med timjan eller med traktens ostar. Botanisera i din ostdisk!

Läs mer om våra Jura-viner:

Similar Posts