omslag god fortsättning

Nyårslöften. Varje år, samma sak. Lovar du också runt och håller tunt som jag? … i alla fall ibland… Problemet är: nyårslöften är inte ROLIGA! Och LÄTTA! Jag tror det bästa sättet att hålla fast vid dina nyårslöften är att se till att de är kul, att de är något som du faktiskt vill göra och tycker är roligt.

Varje år lovar många att dricka mindre, äta nyttigare, träna mer, sluta röka, byta jobb…. ”dricka mindre vin” liksom … !? Ok, och det fungerar i en vecka…. snart är de flesta tillbaka i sina gamla gängor igen. Så varför inte sätta upp några roliga löften att infria, när man ändå håller på?  

Det finns hopp! Läste i en internationell undersökning igår att 

  • 36,4 % ville prova ett vin i månaden som de aldrig har hört talas om
  • 24,0 % ville förbättra sina färdigheter i blindprovning
  • 18,7 % ville utforska vin från ett nytt land

Now we’re talking! Inga dåliga löften alls. Det lät ju på en gång väldigt mycket roligare, eller hur?

Jag började fundera och kom på 3 bra nyårslöften som jag tycker är både inspirerande och lätta att infria. Så varför inte ha några vininspirerade nyårslöften? Vin är inte bara gott, men det finns otroligt mycket att lära också!  Vad tror du om:

Löfte 1 – dricka fler goda men lättare viner

Jag dricker gärna lättare viner med mindre alkohol ifall de är goda. Eller varför inte prova en cider som omväxling? 2 tips >>

Falco Arinto Vinho Verde, 2019, 11,5% nr 2277 – en briljant vinho verde!

Familjeproducenten Quinta da Raza i regionen Vinho Verde DOC visar upp både stramhet och syrlighet med detta vin. Sköna smaker och en fuktkombination av gröna, syrliga frukter, citrus och lite melon. Läcker finish med intensivt mineraliska toner av våt flinta. Wow!

Talavas Rose cider, 4,8%, nr 12128 – mycket fräsch rosécider!

Halvtorr och fruktig cider som kommer från norra Lettland i en väldigt läcker roséfärg! Doft och smak av röda äpplen och bär, syrlig rabarber, örter och lite citrus. Musten jäste med champagne-jäst i nio månader på ståltank vid låg temperatur. Gott!

flaskor vin

Löfte 2 – dricka mera bubbel!

Detta löfte är verkligen inte särskilt svårt att hålla! 2 tips >>

Crémant du Jura Blanc Brut Montboisie 2017, nr 90529 – läcker årgångscrémant!

Chardonnay och Pinot Noir komponerar denna suveräna Crémant från kända Jura-kooperativet Fruitière Vinicole d’Arbois. Mineralisk och komplex crémant med fin bouquet av bland annat härlig äppelkompott och mogna aprikoser och en mysig, brödig smak av smörkex, honung och mandelmassa. Fin, krämig karaktär!

Chassagne Montrachet Premier Cru Les Chaumées Clos Saint-Abdon 2018, nr 92010 – lyxigt och elegant!

Det kan inte bli mycket bättre än en mousserande Premier Cru från Montrachet och välrenommerade Domaine Philippe Colin. Mineraliskt och komplext finvin med underbara aromer där blommig kaprifol och solmogna äpplen varvas med hasselnöt och marsipan, grillad ananas och kardemumma. Toppas med en lätt rostad fatkaraktär och toner av flinta. Druvan Chardonnay i sin bästa skrud!

Löfte 3 – välja fler viner från Sydafrika!  

Ett mer allvarligt löfte! Mitt hjärta klappar lite extra för sydafrikanska viner då vingårdarna under dessa Corona-år drabbats av ständiga alkoholförbud. 2 778 vinproducenter, 533 små och medelstora vingårdar vet inte hur de ska klara att producera fler viner. Det drabbar export, inhemsk försäljning och det drabbar vingårdar, vindruvstillverkare och tiotusentals har redan förlorat sina jobb.  3 tips >>

Lammershoek’s White Mysteries 2019, nr 2405 – populärt och charmigt!  

Omtyckt internationellt hyllat vin från Lammershoek Farms & Winery i Swartland. Chenin Blanc med tillspetsad, markant fruktsyra och stram balans. Charmig smakpalett av frisk citrus och exotiska frukt, ett stänk av kardemumma, toppat med en aning honung, kex och nötter. Mineraliskt avslut med toner av ekfat, då det har lagrats 9 månader på franska ekfat. Prova även Lammershoek Mysteries Chenin Blanc nr 91272 finns några kvar i tillfälliga sortimentet!

Four Cousins Crisp White 2021, 8,5%, nr 5150 – fräscht och lättdrucket!

Från Robertson och producenten Van Loveren kommer denna moderna svenska och internationella bästsäljare. Mycket smakfullt lättvin med mineralisk karaktär och goda aromer av exotiska frukter och lite citrus. Ett lättvin med smakkraft!  

Det blev några tips om att dricka lättare, mer mousserande och vettigare och sedan lanseras det ju fantastiska viner att se fram emot under 2022! 

Similar Posts