Jura. För många människor är vinerna i en av Frankrikes minsta vinregion – bara 2000 hektar – helt okända, för andra är dessa viner några av de mest fantastiska vinerna som man kan hitta i Frankrike.

Jura ligger i östra Frankrike, mellan Bourgogne och Schweiz. Bara det säger att vinerna från Jura skiljer sig markant från viner från andra regioner. Det är här som man gör så speciella vinstilar som Vin de paille, Macvin du Jura och Vin jaune … Har alltid tyckt att Juras viner känns rena, frodiga, alp-inspirerade och kanske lite vilda. Jag tänker på både viner och det stora ostutbudet med AOC-klassade ostar som ju är en del av hela Frankrikes mat och gastronomi: Comté, Bleu de Bresse, Morbier, Mont d’Or, Cancoillotte och Emmentaler som ackompanjerar viner med druvor som Trousseau, Poulsard, Savagnin … Mycket att upptäcka om du besöker denna underbara franska region.

Appellationerna är heller inte många. Côtes du Jura är en övergripande beteckning i hela Jura och som täcker vilken stil eller druvsort som helst egentligen. Den lilla appellationen L’Etoile med sin fantastiska Chablis de Jura och Château-Chalon, en pittoresk by med kullerstenar, nog den vackraste i Frankrike och bar tillverkar Vin jaune. Och kring den underbara och mycket uppskattade vin- och matstaden i norr, Arbois, med suveränt bra och kända restauranger, gör man både vita och röda viner och här är Poulsard den viktigaste druvan.

I Arbois ligger också vår producent vinslottet Château Béthanie, som är en del av det äldsta vinkooperativet Frutière Vinicole d’Arbois, som grundades redan 1906 av 26 vinfamiljer. 1936 blev också Arbois den första AOC beteckning i Frankrike.

Idag är man över 100 medlemmar och man arbetar på traditionellt vis men förstås med moderna produktionsmetoder.

Fördelen med ett vinkooperativ är förstås att ingen enda vinodlare behöver sticka ut hakan ekonomiskt utan man äger maskiner tillsammans och delar på risker och kostnader. En annan fördel är att man kan skapa variation i produktionen och framställa olika vinstilar och hos Château Béthanie gör man både vita, röda och mousserande viner, Crémants. Man framställer också MacVin, Vin Jaune och då jobbar man förstås med alla druvor, bland andra Pinot Noir, Chardonnay, Poulsard, Trousseau… Här är några av de viner som vi säljer via Bolaget och det blir en bra mix, för det är ett rött, ett vitt och en mousserande Crémant.

Côtes du Jura Chardonnay, 2019 | Nr 2292

Ett Chardonnayvin som är en fruktig och komplex fullträff! Vårt äldsta vin från producenten om är ett poppisvin i Sverige sedan 2013. Detta är en klassisk Jura-Chardonnay och ett utsökt terroirvin. Nyanserat, friskt, hög syra med smak av vaxiga gula äpplen, hasselnötter och franska örter, vitpeppar och lite citron. Här smakar man fin kalkig mineralitet, ändå med en viss smörighet. Bra fatkaraktär i smaken då vinet har lagrats i minst 1 år på ekfat i slottets gamla vinkällare. Strålande finish och supernajs till både skaldjur, fisk, ljust kött och till lagrade ostar.

Côtes du Jura Anima Fructus 2018 | Nr 72698 

Detta är ett fruktigt rött vin och ligger i beställningssortimentet. Viner består av de tre druvorna Pinot Noir, Trousseau och Poulsard – sååå Jura! Det är också ett lätt vin, trots att det har lagrats på ekfat, dock inte så länge, 8 månader. Här bjuds man på friska och nyanserade jordiga och något läckra rökiga smaker med inslag av mogna bär som jordgubbar och körsbär, ett stänk av hallonsylt och några utvalda franska örter samt lite vitpeppar. Verkligen välgjort vin med snygg balans och silkeslena tanniner. Ett vin som passar de flesta i smaken.

Crémant du Jura Brut | Nr 74365

En frisk och pärlande Crémant Blanc Brut med riktigt sköna och häftiga bubblor samt goda intensiva och harmoniska smaker och krispiga aromblandningar av citrusblom, vit persika, rostad brioche och syrligt äpple. Ett fint brödigt avslut på denna eleganta, välgjorda och mycket prisvärda Crémant som charmar alla med sin fylliga fruktighet och friska syra. Trevlig välkomstdrink och dessutom är den lättmatchad till både fisk och skaldjur som ostron och hummer.

Similar Posts