Den Nyzeeländska humlesorten Nelson Sauvin blir allt mer populär världen om, och DNs öl och vin journalist Alf Tumble skrev för ett par veckor sedan en intressant artikel om just detta (för att läsa hela artikeln, klicka vidare här).

Hantverksöl har blivit allt mer populärt de senaste åren och Alf skriver:

”Under de tre senaste åren har försäljningen av hantverksöl från Nya Zeeland ökat lavinartat. I dag finns det 168 småbryggerier utspridda över både nord- och sydön som tillsammans står för 15 procent av landets totala produktion. Den populäraste ölstilen är pale ale, tätt följd av IPA, men det börjar bli trångt på butikshyllorna då det finns runt 1 500 olika ölsorter att välja bland.”

Nyzeeländsk öl har blivit allt mer populärt de senaste åren och exporteras idag överallt i världen, varav störst andel går till grannlandet Australien.

”År 2000 lanserades en ny distinkt humlesort som odlas kring staden Nelson på norra delen av sydön. Eftersom humlens aromatiska karaktär påminde väldigt mycket om druvan sauvignon blanc fick den namnet nelson sauvin. I dag är humlesorten så populär att man planerar att utöka odlingarna med ytterligare 200 hektar. ” Alf Tumble

Ni har väl inte missat att vår Tuatara APA som finns att köpa på Systembolaget är bryggt på just Nelson Sauvin? Klicka vidare här för mer information om vart du kan hitta närmsta butik med Tuataras APA.

Skål!

/Ebba

Similar Posts