Att välja ett gott öl som ska passa till var och ens specifika smak – för det har vi ju alla – är verkligen ingen lätt uppgift! Men man kan handla några av varje, så kan man få ett rent, eller bitter, fruktigt eller syrligt, surt eller karamelligt öl till den som vill det. Olika öl passar ju och en bra variation av mat, just som man äter kring julhelgen. Många rätter, allt från fisk till gröt, från korv och köttbullar till grönsaksgratänger….

Vad är det som gör ett öl unikt? Smaken på en öl bestäms ju av en kombination av exempelvis humle, malt, vatten, jäst och kolsyra. Sedan sätter ju varje hantverksbryggeri sin personliga prägling som gör varje öl unik. Ölets färg, arom och kropp är egenskaper som visar vad vi ser, doftar och smakar, det är nog så viktigt.

En öl kan vara märk, röd, ljus … och färg kommer främst från när man rostar kornet. Ölets färg är en kul detalj där vi alla har våra favoriter. Sedan kommer aromen från den underbara humlen, malten och jästen. Proteiner och restsocker från malt, bryggningen och jäsningen bestämmer ölets konsistens. För många betyder de sekundära aromerna som blommiga dofter, frukt, läder, olja, svavel väldigt mycket. Ölets mousse och finish är också övergripande viktigt, hur det ser ut och hur det känns på munnen och på tungan.

Här är vår alldeles ölparad perfekt inför jul och nyår – det finns garanterat en öl för varje smak eller om du vill, en öl till varje maträtt eller till varje nubbe!

Brickfield Brown | nr 1324 | 5,4% | 22:90

Helt nylanserad och från The Five Points Brewing Company som ligger i gamla viktorianska valv under Hackney Downs tågstation i London kommer denna brown ale som blir brun av den rostade malten. Tillverkas av olika malter som otter, amber, golden naked oats, crystal, brown och chokladmalt samt den amerikanska aromhumle willamette. Den är lite söt och lite bitter och smakar precis så mångsidigt som en brown ale ska smaka av torkad frukt, nötter, choklad, knäck och pomerans.

South Side Strong Ale | nr 1388 | 7%| 24 kr

Grym stark american ale som också är mört brunröd fast mer örtig i smaken, lite jordnära smaker dock med vanilj. Denna ale bjuder dessutom på en stor maltig smak som kombineras med tydlig humle, mörkt kaffe och sedan dadlar, karamell och knäck. En fin krämig mousse förhöjer upplevelsen.

Pfungstädter Edel-Pils Premium| nr 1354 | 4,9% | 19:90

För ölentusiasten som vurmar för tysk pils kommer här en Edelpils från bryggeriet som långt tillbaka i tiden var en krog men som sedan officiellt grundades som bryggeri Pfungstadt år 1846. Detta är en mycket populär, typisk kalljäst tysk pils av godaste premiumsort gjort av kornmalt och humle. Lätt maltig doft med inslag av knäckebröd, honung, örter och citrus.

Inglorious Quad | nr 1014 | 10,3%| 34:90

Detta är en mörk abt och kvadrupel ale stil med alla finesser som de festa gillar med snyggt bra belgisk öl: den är stark, fyllig och smycket smakfull gjort på kornmalt, socker och humle och kommer från Inglorious Brew Stars i Antwerpen, ett bryggeri som fått många priser för sin öl. En rik smak med viss syrlighet och maltig bitterhet av kavring, kaffe och tobak och där sötman kommer från farinsocker, pomerans och choklad.

Mcgargles Granny’s Red Ale | nr 1285 | 4,4% | 19:90

Detta är en aromatisk, fyllig och stilren mörkröd Irish Ale. Den är lite grumlig och den blir riktigt läcker och smakrik av maltkombinationen Vienna och Munich och humle. Grymt fin beska och smaker som knäck, torkade söta frukter, kaffe och kryddor och ett brödiga, tydliga nyanser av färsk humle. Rye River Brewing Company ligger strax utanför Dublin.   

Similar Posts