Château Menota

Ett av de allra populäraste dessertvinerna som vi någonsin haft i Sverige måste vara Château Menota (nr 4087) en riktig långkörare på Systemet sedan decennier och vinet finns idag i fast sortimentet i både hel- och halvflaska, årgång 2014.

Om du inte känner igen detta franska dessertvin så är det ett sött guldgult vin i Sauternes stil från Graves Supérieures i Bordeaux.  I över 20 år har i hunnit få en riktig klassiker till både kanapéer, ostar, desserter och frukt. Château Menota är ett så sofistikerat och magnifikt sött vin så att det till och med serverades till efterrätten på Nobelmiddagen 1990.

Château Menota i Barsac

Château Menota kommer från det pittoreska, välbevarade och delvis renoverade Bordeauxslottet från 1200-talet med samma namn i Barsac, Graves Supérieures i södra Bordeaux. Allt sedan 1700-talet har man varsamt renoverat för att behålla vinslottets fulla charm. Idag ägs slottet av den 95-åriga Madame Marie-Louise Labat, en riktig legend i Graves Supérieures men även känd kvinnan som skänkte oss ett av väldens kändaste viner, Petrus, men faktiskt så distribuerade hon även alla de andra fina vinerna i Pomerol-appellationen.

Varje gång någon europeisk kunglighet gifte sig skickade hon lådor av Petrusvinet och deltog själv i ceremonierna. Det råder ingen tvekan om att hon ses som Pomerols skyddshelgon. Hon bor idag på slottet Menota och är operativt involverad i verksamheten till och med i produktionen där hon förbereder arbetet innan skörd.

I vinrecensentens Neal Martins underbara bok om Pomerol beskrivs Madame Labat som ”den mest sofistikerade damen i Bordeaux” av oenologen Alain Raynaud som var en av de mest kända vinkonsulterna genom tiderna i Bordeaux.

Kan du se Madame Labat framför dig? Hon bär jämt hatt, besöker sin frisör varje vecka, är alltid mycket välklädd och förstås, som en fransk Grande Dame, så sätter hon inte foten utanför dörren utan att vara sminkad.   

Botrytis cinerea, ädelröta

Hur smakar då denna ädla nobelklassiker?

Château Menota från 2014 är ett elegant och sött vin som har en intensiv och mycket smakfull bouquet av frukter som torkade aprikoser, ananas, apelsinskal men ett stänk av len honung, marsipan och vanilj. Detta är ett fylligt vin som görs av de traditionella klassiska Graves Supérieures druvorna. Det är mycket Sémillon, mindre Sauvignon Blanc och mycket litet Muscadelle i blandningen. Vinet med en alkoholhalt på 14% är välutvecklat, ytterst välgjort, och har en distinkt kryddighet som svävar över de fruktiga aromerna.

Druvorna som fått mogna fullständigt innan skörd har till en del angripits av den nobla och ofarliga svampen botrytis som vi kallar för ädelröta och är en svamp så full av socker och ger vinet sin unika smak. Det är mycket vanligt i bland annat viner som har den franska Sauternes stilen, dessa söta och komplexa vita dessertviner med bra syra och balans. Här är det främst druvan Sémillon som är särskilt mottaglig för angrepp av ädelröta. Château Menota har först lagrats på ståltankar och senare även på franska barriquer.

Château Menota är förvisso ett fantastiskt dessertvin som passar till fruktiga efterrätter, glass, tårtor eller som apéritif, men är utsökt till grillad sparris som vanligtvis är en svårmatchad grönsak, en skaldjurscocktail eller till både salta, lagrade grönmögelostar med fikon och nötter. Och här får du vårt lyxiga fredagsrecept på lyxiga Gorgonzola och fikonbruschetta!

Den här smarriga broschettan fixar du på nolltid! Här finns bara godis och dessa bruschetta är utmärkta om du vill provsmaka Château Menota ikväll!

Du behöver

  • 4-5 mogna fikon, skiva i tunna skivor
  • 1 msk balsamvinäger
  • ca 200 g Gorgonzola, skärs i mindre bitar
  • 1 längd pain riche, skivas tunt och grillas/rostas lätt
  • olivolja
  • 2 dl valnötter, hackade
  • flytande honung
  • färsk timjan

Skiva fikonen och Gogonzolan. Hacka valnötterna. Skiva pain riche och grilla skivorna lätt. Droppa lite olivolja över skivorna. Lägg på Gorgonzola och valnötter samt en fikonskiva på varje bruschetta. Ringa över lite balsamvinäger, lite honung och garnera med lite färsk timjan. Et viola!

Trevlig fredag! Tänk på att servera Château Menota välkylt och att flaskan finns i både 750 och 350 ml storlek.

Similar Posts