Andreas Abold är en av de moderna pionjärer och visionära vinodlare som tillsammans med sin fru Sonja kommit från Tyskland och slagit sig ner i dalen Lammershoek i Aprilskloof i Western Cape i Sydafrika.

Det var även tidigare vin-visionärer som byggt upp området och lagt grunden för regionens mycket enastående viner för framtida generationer. Vi tänker bland annat på Abraham Perold, pappa till den sydafrikanska signaturdruvan Pinotoge.

Pionjäranda finns

Familjen Abold köpte 2012 den 180 hektar stora vinegendomen Lammershoek Farms & Winery. Till sitt jobb pendlar han och fru Sonja från Hout Bay där familjen har sitt hem.

Lammershoek är ett av de många ställen i Sydafrika som man associerar till både vin och natur. Lammershoek betyder egentligen ”lammens hörn” och är en slags fristad för små lamm och den gamla legenden berättar att tackor sökte skydd för sina lamm just här från alla stora rovfåglar.

”Men vi är från början gårdsmänniskor som alltid älskat naturen”, säger Andreas Abold. Och nog måste man vara något av en naturmänniska för att slå sig ner i denna jordbruksnerv med dels ett grönt landskap men också på ställen en ganska hård, ibland otämjd miljö för att göra fantastiska viner med kvalitet och karaktär. Till sin hjälp har de förstås det underbara mikroklimatet där druvorna frodas.

De vita sorterna inkluderar gamla druvsorter som Chenin Blanc, Chardonnay, Viognier och Hárslevelü och Marsanne och de röda, Syrah, Carignan, Grenache, Mourvèdre, Pinotage och Tinta Barocca. Alla odlas minimalistiskt 60 hektar planterade vingårdar enligt bush-wine-metoden och druvor handplockas i 20 kg lådor efter hand. Nästan organiskt och praktiskt taget utan bevattning, så att vinstockarna sprider sina rötter djupt, djupt ner i de rätt karga jordarna av sandig och sönderdelad granit med ett tjockt skikt av lera någon meter under ytan, allt detta som är toppen för smaken av vinerna.

Men som pionjär åker man aldrig snålskjuts. Det blir hårda lärdomar i början och även nu, ibland då klimatet kan vara oförutsägbart.

”Det var de väletablerade vingårdarna med mindre kända sorter som Hárslevelű och Chenin Blanc som bar oss genom den svåra torken för några år sedan … de gamla vingårdarna visade sig ha förvånansvärt mycket kraft för att ge högkvalitativ frukt för både solodruvor och i olika spännande blandningar”, berättar Andreas.

Ett sammansvetsat team

Till sin hjälp har han förstås ett team som delar hans passion!  

”De som arbetar i Lammershoek är själen på gården, vår familj”, säger Andreas.  Det syns att han är stolt över sitt team av lantarbetare och de trivs hos honom. Kontinuerlig och bred utveckling av personalen och fortlöpande förbättring av personalens boende och miljö ligger Andreas varmt om hjärtat. Ett exempel på den här familjekänslan som Andreas pratar om, är när man ser att barnen transporteras till skolan varje vardag.

”Det är mycket en viktig del av den vänliga Lammershoek-känslan, som Sonja och jag vill bygga upp här hos oss”, säger Andreas.

Redan under familjen Abolds första år i Lammershoek gjorde man plats för en förskola som rymmer ca 50 barn. Den heter ”Onse Skool” (vår skola) finansieras för att hjälpa barnen i området att växa och utvecklas så de får en framtid med möjligheter.

Lammershoek White Mysteries 2019 – aromatisk & spänstig syra! 

Det internationellt hyllade mycket smakfull och torr Chenin Blanc med årgång 2019 har en unik och spännande druvsammasättning med 5 härliga druvor, där Chenin Blanc är den dominerande druvan och tillsammans med de tre vita druvorna Viognier, Chardonnay och Marsanne samt ett stänk av den uppskattade ungerska röda druvan, Hárslevelü, som ger vinet sin personliga karaktär och en spännande profil.

Vinet har en omtyckt fräsch framtoning med en tillspetsad, markant fruktsyra som känns fräsch. Vinet är välgjort och har en mycket fin och stram balans. Man möts av komplexa, friska dofter och smaker. Här finns en charmig fruktpalett av frisk citrus och exotiska frukttoner med en svag en ton av kardemumma, toppat med en aning honung och grahamskex och nötter.  Vinet har en smidig och frisk framtoning och ett mineraliskt avslut med toner av ekfat, då det har lagrats 9 månader på franska ekfat. Serveras med fördel till lätta sallader och grönsaksrätter, gärna kryddade med fänkål, chili eller koriander men passar även bra till skaldjur och olika fiskrätter eller till krämiga ostar som till exempel Brie. Gott till ljust kött som kalkon, höna, fläskkotlett eller varför inte till en traditionell wienerschnitzel?

Similar Posts