Jag tänkte egentligen skriva om vårens picknick eftersom vädret började blir lite ’vårigt’ ute, men så snöade det igår igen… well…

Roligast just nu är i alla fall att vi lanserar två nya produkter, en Chardonnay från Mendoza, Argentina, svenskproducerat av oss och ett ljust öl från Sicilien. Japp, du läser rätt, Sicilien! 

Italien anses ju enligt många vara landet med de godaste vinerna. Ändå brygger italienarna en hel del öl, särskilt pilsner och ljusa lager. Det upphörde aldrig att förvåna mig att man i Italien sen 70-talet i alla fel faktiskt gärna drack en öl till pizzan. Inte som här – där det nästan alltid är italienskt rödvin som gäller. Men i Italien har ölet det senaste fem decennierna fått ett uppsving och har blivit mer och mer populärt för att dricka öl i olika sociala situationer.

Men visste du att man på Sicilien redan under 7:e århundradet f.Kr. handlade sitt öl från fönikierna? I Piemonte i arkeologiska gravar från 560 f.Kr. spår av öl. Forntida Rom kände också till och producerade öl, om än i små mängder. Och den första medicinska skolan, Schola Medica Salernitana, berömde också öl som dryck för att det ”ökade välbefinnandet och stärkte blodet”. I Florens kallades det för ”kornvin” och det första bryggeriet i Italien ”Spluga” i Chiavenna i Lombardiet öppnade 1840. 140 år senare, 1983 konsumerade italienarna redan 12 miljoner hektoliter öl och idag ha man en ölkonsumtion som ligger på nästan 40 liter per capita och år.

Så kom inte och säg att Italien inte har en öltradition!

Så här kommer nu en riktigt god pilsner i tjeckisk stil, allt ett ljust öl, från Sicilien och producenten med samma namn Birra Semedorato S.r.l. och ölet heter Semedorato Premium, 660 ml, 27:90. Semedorato ligger i Sommatino på mellersta Sicilien. Det är ett ganska ungt bryggeri som varit igång i den några år, grundades 2014 av Francesco Indorato och hans partners Carmelo Indorato, Tony Scalia och Calogero Fonti.

Bryggmästaren – och maltmästaren! – Amelio Giust är faktiskt en av Italiens främsta ölmästare och har här skapat en ljus och medelfyllig lager som ligger på 5% i alkoholhalt. Ölen har ganska maltig smak med friska toner av citrus och toppat med italienska örter. Här finns en tydlig och skön beska och man möts av en doft av knäckebröd med söta nyanser av honung. Aromatiskt, gott och uppfriskande!

Tre typer av humle har använts i denna öl: Bitter, Aromatic och Super Aromatic. En low-fermented premium öl, tillverkad av ren kornmalt. Elegant och raffinerad lager med ett kompakt skum på toppen.

Om inte först, så i alla fall bland de största vinproducerande länderna i världen, Argentina ligger på 5:e plats, efter Italien, Frankrike Spanien och USA. Precis som det argentinska köket, så har vinet sina rötter i Spanien. När spanjorerna koloniserade Sydamerika Amerika tog man med sig vinstockar till Santiago del Estero, den äldsta bosättningen i Argentina, 1557.

Historiskt sett har argentinska vinproducenter alltid varit mer intresserade av att sälja sina viner på den lokala hemmamarknaden och man producerade myyyycket vin!  Än idag konsumerar argentinarna själva 90% av det vin det producerar men exporten har börjat ta sig under de senaste 20 åren och därmed har man också blivit enormt kvalitetsmedveten. För idag är man den största vinexportören i Sydamerika. Man har förstått att det handlar det om tuff konkurrens och många ganska kräsna vinkonsumenter runt om i världen. Men intresset för Argentinas viner växer alltmer och vinturismen har ökat avsevärt bara de senaste åren.

Bland de röda druvorna odlar man Malbec! Malbec! Och Malbec! Det trodde man i alla fall förr men Cabernet Sauvignon och Syrah är också populära druvor numera. Bland de vita druvorna hittar man Chardonnay, Torrontes och Sauvignon Blanc.

Och då har vi nu ett eget vin, Piconico Chardonnay, flaskan med den somriga picknick-etiketten, ett vin som är framtaget av Concealed Wines i ett samarbete med vinproducenten Luis Segundo Correas som ligger i vinregionen Mendoza, i västra Argentina. Det är allas vår delägare Simon Källquist som tillsammans med vinmakaren Daniel Mayorga blandat Piconico Chardonnay 2020, 750 ml, 79 kr. 

Detta är ett ungt vin men icke desto mindre smakfullt och tjusigt, 100% gjort av druvan Chardonnay och komponerat av syrliga äpplen, mogna päron samt citrus. Här finns också tydliga inslag av honungsmelon och örter. Lättdrucket och maximalt gott!

Piconicos 3 starkaste selling points:

  • en fräsch, fruktig och frisk smak
  • en låg sockerhalt på endast 1,6 g/l
  • en picknickvänlig (och miljövänlig!) PET-flaska som är lätt att ta med sig överallt

Toppa sedan detta med ett fantastiskt bra pris! Det är klart att du måste prova denna Chardonnay, eller hur?

Similar Posts