Jag kan bara inte fatta att det varit full snöstorm ute idag där jag bor i Skärgården. Detta trots att vi gått över till sommartid och att det är påsk nästa vecka. Har inte tiden gått ovanligt fort denna vår? Eller beror det på den rådande pandemin, månne? Allt känns så overkligt och surrealistiskt i detta perspektiv liksom. Inte bara hopplöst, men nästan lite fånigt och ytligt i förhållande till vad som händer därute.  

Det som inte är overkligt är att precis nu, lagom till påsk, lanserar vi ett utmärkt och smakfullt vitt vin och en fantastiskt god IPA. Håll i hatten! Detta kommer att göra även vilken ensam-kväll som helst till en fullständig njutbar stund!

Men du vet väl att det är planering som gäller om du behöver handla på Systemet. Det är endast Skärtorsdag den 9 april och Påskafton den 11 april som är öppet, alla andra dagar håller man stängt.

Vi lanserade några produkter i tillfälliga sortimentet i mars. Den roligaste ölen är nog en IPA från Caldera Brewing Company i Oregon, Mosaic (nr 12519) som idag finns i 268 systembutiker runt om i Sverige och är gjord på land annat tvåradig- och Munichmalt samt humle av sorten Mosaic förstås, därav namnet.

Detta mycket fylliga India Pale Ale är den perfekta påsköl och jag vill verkligen rekommendera det till dig som tycker om lite starka och lite beskare öl. Fint bärnstensfärgad mörk öl med vitt krämig mousse, mycket välbalanserad och behaglig. Jag bara älskar doften! Aromatiska humletoner och utpräglad hopssmak. Den smakar ganska komplex av en malttung ton men också ett stänk av trevlig sötma. Har fruktiga inslag av aprikosmarmelad, honung, mandelblommor, torkad ananas, apelsinskal och karamell och med en tydlig bitterhet i citrus i slutet. Mer maltig än de flesta IPA som du lär hitta i Sverige. 6,5% alkohol, inte lite men en riktig hit från bryggeriet Caldera i USA som med denna IPA återigen bevisar att man har en fin känsla för att brygga storslagna och välsmakande öl på löpande band! För det här bryggeriet har sedan de grundades 2005 i Ashland, Oregon State, har bara har tagit stormsteg framåt.

Njut till hel grillad falukorv på rotfruktsbädd, en lammkotlett med krämig potatisgratäng eller en mac’n’cheese toppad med chorizo och du kommer nästan att kunna ta inträde!

Har du tur? Finns IPA Mosaic på ditt Systembolag?

Även du som gillar fina viner kommer att få ditt lystmäte och alla sinnen mättade med vårt fräscha, nya vita vin! Ett prisat premiumvin, en Silvaner, Escherndorfer Fürstenberg Silvaner Trocken 2018 (nr 96164) från Weingut Schäffer i den mysiga vinregionen Franken i Tyskland.

Escherndorfer Fürstenberg Silvaner är ett druvtypiskt vin av druvan Silvaner, Tysklands tredje största gröna druva och premium-druvor av klassen Silvaner Beerenauslese.  Vinet är klassat som VDP.ERSTE LAGE®, en prestigeklassificering som preciserar vinets kvalitet och som endast toppviner från premium-vingårdar får. Det är allmänt känt i vinkretsar att man i Franken generellt producerar man generellt sett några av de bästa vita vinerna i världen.

Escherndorfer Fürstenberg Silvaner Trocken är ett vitt, torrt och mycket krispigt vin med fantastiskt goda komplexa smaker och dofter med en mineralisk fräscha med fruktiga, aromatiska dofter och smaker av mogna gula päron och vita persikor samt stänk av citrus som mandarin som sedan späs på med lite honung och bivax. Ett mineraliskt gott vin med ett intensivt, smakfullt och uppfriskande avslut.  

Den anrika producenten Weingut Schäffer är kända för att göra stiltypiska och populära viner får löpande guld- och silvermedaljer för sina Riesling- och Sinvaner-viner. I odlingen och produktionen används varken konstgödsel eller besprutningsmedel och Weingut Schäffer uppger att vinet är veganvänligt. 

Påskmiddag med hummer, räkor blir absolut perfekt till detta vin och vill du äta vegetariskt så går det också bra.

Precis som IPAn Mosaic finns vinet Escherndorfer Fürstenberg Silvaner Trocken under en viss tid i tillfälliga sortimentet på Systembolaget. Så det gäller att passa på! Finns på 192 Systembolag runt om i Sverige. Har ditt Systembolaget fått in detta vin?

Ta väl hand om er därute!

Similar Posts