wairau - river wines osmalg vy område

Följ med till Wairau River! Det är så kul när man kan presentera en vinproducent, Rose Family Estate i på Nya Zeeland och 4 olika fräscha viner som finns på Bolaget och som speglar producentens engagemang och synnerligen breda kompetens. Ingen jätte-producent, men ett litet mycket ambitiöst familjeföretag som haft en tuff resa.

Wairau – från betesodling till vingård

Rose Family Estate grundades som vinfirma 1978 av Phil och Chris Rose i Wairau River i Marlborough på Nya Zeeland. Innan paret omvandlades gården till en vingård, odlade alfalfa eller ’foderlucern’, vilket var mycket vanligt att man odlade just här i området tidigare och man försedde både lokala bönder med fodret och exporterade det främst till Japan.

Wairau - fantastisk natur

När oljekrisen kom, på 70-talet, kom försattes alla jordbruk i en ekonomisk kris. Det gällde nu Phil och Chris att snabbt hitta en populär produkt för att odla på sin mark och något som framförallt står pall för alla ekonomiska kriser. Vin!  Sagt och gjort. Man bestämde sig för att börja plantera vinstockar.

Men vägen dit var lång. Det var en tuff start för paret som fick mycket motstånd av sina grannbönder som inte förstod sig på denna ’nya, fina vintillverkningsgrejen’.

Problem igen! Det tog 18 månader för att klara av 56 juridiska invändningar men till slut fick de lov att plantera sitt vin.

wairau - utsikt över vingårdar

Skam den som ger sig

Sonen Sam Rose började plugga oenologi på Lincoln University, tog examen och började arbeta hos väletablerade vingårdar tillsammans med de bästa vinmakarna i regionen som framför allt producerade prisbelönta viner.

Och det var nog det smartaste som familjen Rose hade kunnat göra och man började producera viner där druvorna uteslutande kom från deras familjegårdsvingårdar. Tillsammans med sina fem barn, som ju växt upp på detta jordbruk, driver Phil och hans fru idag Rose Family Estate eller Wairau River Wines, som deras viner heter och man har total kontroll, från druva till flaska tillsmmans med ett talangfullt team och i nära samarbete med den gode vännen, den begåvade vinmakaren Nick Entwistle.

Rose Family Estate anses idag att vara en av områdets bästa producenter och deras exklusiva och eleganta viner är mycket omtyckta.

Wairau River, där vinfamiljen bor, är en unik och utmärkt plats för att odla druvor och som förmodligen har den bästa jorden för att odla vindruvor i hela Marlborough. Klimatet är förstås också exceptionellt bra och varierande. Idag ses ju Rose-familjen som vin-pionjärer som vårdat sina vingårdar i över fyrtio år.

Wairau - 4 viner

Wairau: 3 vita viner och 1 rött

Att skapa välsmakande, fruktspäckade Marlborough-viner för människor som du och jag är precis det som familjen Rose gör bäst och jag tänker börja med det röda vinet. Var och en av dessa viner är värda att provas. Alla viner har fått fin internationell kritik och några har till och med vunnet ett antal guldmedaljer i prominenta vintävlingar. Finns både i Bolagets fasta sortiment och beställningssortimentet. Alla viner an lagras i några år!

Mångas favoritdruva är Pinot Noir och denna reserva är ett bra exempel på ett mycket vackert och lättdrucket vin med en något komplex och intressant fruktprofil. Doften bjuder på söt körsbärspaj med svaga blommiga nyanser i bakgrunden och saftiga tanniner slingrar sig runt lena frukten. Bra balans mellan kraft och elegans med en krispig syra och ett avslut med toner av läder och umami som gör detta mer mycket intressant.

Wairau River Reserve Pinot Noir 2019 | nr 52370 | 199:-

Nästa vin är en Pinot Gris och ett paradvin som faller kritierna i smaken, då det vunnit både höga poäng och e och annan guldmedalj. Gamla vinstockarnas ger vinet en snygg konsistens och en rik, torr profil med en vital druvtypisk doft och elegant bouquet med skarpa fruktiga, toner. Ett mineraliskt vin som upplevs som mycket ambitiöst och välgjort vin med en fin rondör som slutar i en aromatisk, snygg och smakrik balanserad finish. 

Wairau River Pinot Gris 2021 | nr 22334 | 129:-

Familjen Rose bjuder även på en fantastisk fin och Chardonnay som uppvisar en mycket druvtypisk chardonnay-profil och ytterst komplexa doft- och smaktoner som stenfrukt, vanilj, nötter och brioche. En viskning av karamell balanseras med en snygg syra som lyfter denna mineraliska Chardonnay som visar upp en bra, fyllig kropp med djup och elegans med rika ektoner men precis lagom fatkaraktär för att den där fina finishen.

Wairau River Chardonnay 2020 | nr 54870 | 129:-

En kung bland vita druvor, Sauvignon Blanc har onekligen en framträdande plats på Nya Zeeland. Denna rika Sauvignon Blanc är född på stenig, sandig lerjord erbjuder ett koncentrerat fräscht, rent och klassiskt uttryck. Ett spännande vin med bra balans och smakdjup. Möt mogna tropiska frukteraromer och gräsiga toner med grön sparris som framträdande i näsa och gom. Finaste avslutet med en underbart uttrycksfull frisk och heltorr finish.

Wairau River Sauvignon Blanc 2021 | nr 54869 | 129:-

Frågor och svar

Vilken är Nya Zeelands signaturdruva?

I alla tider har man gjort snygga vita viner och nu börjar man även få skjuts på de röda vinerna. Men utan tvekan är druvan Sauvignon Blanc nog landets signaturdruva über alles , viket givetvis inte utesluter goda viner som gjorts på andra druvor.

Är Marlborough en stor vinregion?

Marlborough är Nya Zeelands överlägset viktigaste och största vinregion och känt för sina skarpa, saftiga vita viner gjorda av främst av sin världsberömda Sauvignon Blanc. Det är jordmånen och det avundsvärda klimatet som skapar goda viner!

Hur är Nya Zeelands Pinot Noir?

Den röda franska druvan Pinot Noir har verkligen hittat ett andra hem på Nya Zeeland. Jag tycker att vinerna är intensiva, eleganta och fruktdrivna, samtidigt är dessa viner otroligt matkompetenta.

Har Nya Zeeland bra Pinot Noir viner?

Nya Zeeland har byggt upp ett bra rykte för att producera fina Pinot Noir viner i världsklass. Prisvärda viner som hyllas av vinexperter och media!

Bör man dekantera deras Pinot Noir?

Oj, nu frågar du en dekanterings-vän som svarar ”ja”, medan andra skulle nog säga att ju mer tanniner ett rödvin har, desto mer ska man dekantera. Pinot Noir är ju ett lätt rött vin med låg taninnivå – kanske bara lite då 😊

Mer om våra viner från Nya Världen:

Similar Posts