en man som skrattar och dricker vitt vin

Det kommer att finnas några fantastiska upplevelser att se fram emot under 2022 – och spännande, nya viner som du kanske aldrig har provat tidigare. Dags för det nu!

Enligt de senaste trenderna spår man att 2022 är året där vi kommer att bli mer äventyrliga i våra vinval och där vi vågar prova nya smaker, vinstilar och druvor. Nästan 6 % som svarat på en enkät sa att de vill prova ett vin som de inte ens kan uttala 🙂 Som vinimportör är det verkligen något att bli exalterad över! För hur lätt är det inte att greppa efter den där vanliga flaskan på systemhyllan, varje gång?  Man hinner inte, man orkar inte … det är alltid full fart framåt… 

I början på året så kommer alltid spännande trendrapporter där experter spår hur vinåret kommer att bli. Ärligt talat är det ingen större förändring sedan förra året. Vår längtan efter mousserande viner, roséviner och viner med lägre alkohol ökar fortfarande i sakta men stabil takt. Men de största förändringarna ser vi inom några andra områden:

2 vita vinglas

Förpackningar – nytt kommer

Burkviner, aluminium-kartonger och vin i påsar känns inte längre så himla konstigt. Det kommer säkert fler innovationer och då har man utökat hållbarhetstänket till att även innefatta en praktisk aspekt för konsumenterna.

Inställningen till vin

Vindrickare bryr sig vanligtvis inte särskilt mycket om appellation eller jäsning, men man letar istället efter lättsamma, lättillgängliga viner som smakar gott och kan drickas när som helst. Det leder till nya, spännande vinvarumärken som matchar detta behov och även till att vinetiketter blir mycket roligare, innovativare och fräckare och kanske berättar en historia.

Klimatet har ställt till det i år

På grund av galna väderförhållanden har odlingssäsongerna kortats rejält. I princip från Frankrike och Nya Zeeland har vinproduktionen 2021 varit betydligt lägre än vanligt. Man märker av att väntetiderna är mycket längre än vanligt och ibland får man kämpa för att få tag i en viss flaska som man vill ha.

Blanda årgångar kan blir smart

Det här är en produktionsfråga. Är ett visst år en bra årgång eller inte? Ta Bordeaux-viner, till exempel, de anses allmänt vara bland de finaste vinerna i världen, med undantag för vissa årgångar. Det leder till nytänkande om blandade årgångar. Och precis som man gör när man blandar druvor, varför inte då blanda en ’dålig’ med en bra årgång för att skapa ett spektakulärt, nytt vin? Men ut på äventyr!

Men ut på äventyr!

Som ett brev på posten så kommer det givetvis att vända igen, så det kommer att finnas många fler av våra favoritviner nästa år. Så varför inte använda 2022 som en möjlighet att upptäcka nya, spännande viner? 

3 vita viner

Här är 3 vita viner från nya världen med 3 olika druvor som är supergoda och som jag tycker att du bara måste prova idag!

Piconico Chardonnay 2021, nr 2296, 79:-

Prova en krispig och fräsch, torr Chardonnay, ett ungt och druvtypiskt vin från Mendoza i Argentina, så långt ifrån komplexa ekfat man kan komma. Lättdrucket och prisvänligt vin, där vår egen Simon Källquist varit en av vinmakarna bakom denna generösa, mineraliskt goda Chardonnay och lycktas presentera ett vin som är balanserat, snyggt och rent i smaken. Priset tillåter till och med att bunkra hem några flaskor som bra-att-ha-hemma-vin.

Te Mata Cape Crest Sauvignon Blanc 2019, nr 6570, 199:-

En elegant Sauvignon Blanc från Nya Zeeland som gått hem hos internationellt kända vinkritiker och riktiga tungviktare som bland andra Robert Parker, Jamie Goode, Decanter, Jancis Robinson… Spännande, aromatiskt och smakfullt vin med en fräsch bukett av tropiska frukter och bara en diskret, något krämig ton av fat. Mycket drick- och matvänligt finvin med mineraliska toner av frukt och flinta. 

Wairau River Pinot Gris 2020, nr 22334, 129:-

Från Nya Zeeland, en cool och lättdrucken Pinot Gris när den är som bäst Ett vin som fått både höga poäng och ett flertal internationella guldmedaljer. Möt en elegant bouquet av fräscha aromer och skarpa fruktiga och blommiga toner. Trevligt och snyggt mineraliskt mat- och pratvin med som upplevs som ett mycket ambitiöst vin. Man förnimmer ett litet inslag av fat i en snygg och smakrik balanserad finish. 

Similar Posts