Mysterivinet-omslag

Mysterievinet är här! Jag skriver om det snygga, vita och mycket eleganta vinet Lammershoek Mysteries Chenin Blanc 2020 som från och med igår finns på Systembolaget med en ny härlig årgång.

Mysterievinet-vinet

Jag kallar detta vin mysiterivinet som tillverkas topproducenten Lammershoek Farms & Winery, i vinregionen W.O. Swartland, cirka 80 km från Kapstaden, i Sydafrikas Coastal Region. Lammershoek Farms & Winery grundades egentligen redan 1718 och var egentligen ett jordbruk från början men har under åren växt till en känd och spännande familjevingård på 180 hektar med odlingar som ligger högt belägna, på mellan 80-300 meter över havet. Här produceras 3 olika omtyckta serier av mycket smakfulla viner, både röda, vita och rosé.

Lammershoek Mysteries Chenin Blanc 2020 är ett nyanserat, elegant och modernt vin gjort på Chenin Blanc och som ingår i producentens populära och begränsade vinserie The Mysteries med ett fåtal vingårdsspecifika, både röda och vita viner. Denna serie är känd för sina karaktärstypiska och fruktdrivna viner med god syra.

Mysterievinet – gamla vinstockar

Vinet är till 100% gjort på druvan Chenin Blanc druvan som växer på gamla vinstockar som är ca 50 år gamla, så kallade ’bush vines’ som växer i små buskar.

En del producenter säger att ju äldre en grundstam är, desto bättre druvor kommer den att ge. Andra tvivlar, men vad man vet är att vinstocken måste mogna i ålder för att börja producera druvor av god kvalitet. Unga vinstockar kan ge druvor som är si och så i kvalitet speciellt när det gäller nivåer på socker, syra, tanniner, och förstås ett bra motstånd mot olika olik sorters angrepp so svamp, skadedjur m.m.  

Mysterievinet-druvor

Men vissa druvsorter tar längre tid än andra att mogna än andra och hur stammen som druvorna växer på spelar en stor roll, så det är flera saker som är avgörande för en kvalitetsdruva. På Lammershoek Farms & Winery har man de bästa förutsättningar. Detta är ursprungligen en fransk Loire-druva men i Sydafrika finns det sedan några decennier en dubbelt så stor odlingsarial jämfört med hemlandet Frankrike. Och äldre odlingar av ”bush vines” som Lammershoek äger, framställer seriöst fina och fruktiga viner med den honungsrika aromen som är så karakteristisk för Chenin Blanc. Till sin hjälp har man dessutom på sluttande odlingar en relativt karg torr granitjord och fuktfri mark och rötterna måste då söka sig djupare ner i jorden i jakt på vatten, ibland upp till 7 meter ner i jorden. Men då får man också druvor som är exceptionellt solmogna och syrliga och viner med en rik mineralisk och komplex profil.

Mysterievinet – tanke på miljö

Lammershoek Mysteries Chenin Blanc lagras sedan på ekfat och senare även på flaska. Ingen jäst har tillsatts så vinet har fått en naturlig och fräsch framtoning. Vinfamiljen Abold med sitt team är starkt engagerad i sin miljö och gör vin enligt projektet ”Old Vine Project för tradition och miljö”. Många av vinerna är ursprungscertifierade med ’Heritage Vineyards’ och betecknade ’Old Bush Vine Vineyards of Lammershoek’.

Mysterievinet – smak och uttryck

Coola och eleganta Lammershoek Mysteries Chenin Blanc har en naturlig och fräsch framtoning. Detta är ett ljust vin i en snygg halmfärgad nyans med glittriga reflexer och med en smakrik och fruktig arompalett. Man känner en snygg längd med en tydlig fatkaraktär och med nyanser av bivax i den gula frukten. Citrusskal, vit persika och tropiska frukter samsas tillsammans med en fin blommig örtkomposition av svag kardemumma, pikanta jordiga toner av gräs och ekfaten betonar smakerna brioche.

Chenin Blanc är en druva som passar inte bara till lättare mat som sallader och grönsaksrätter men självklart även till skaldjur och olika fiskrätter samt till krämiga ostar.

Mysterievinet-lammershoekvin

Här hittar du Lammershoek Mysteries Chenin Blanc 2020 (nr 91272) i ett 80-tal systembutiker runt om i landet men vinet kan förstås också beställas.

Frågor och svar

Är Chenin Blanc en gammal druva?

Chenin Blanc har sitt ursprung i Anjou-provinsen speciellt i Loiredalen och klan ibland kallas för Chenère. Man skrev om den redan år 845.

Finns Chenin Blanc i olika stilar?

Chenin Blanc är en mycket mångsidig druva tillverkas som knastertorra friska viner men även viner som lagras på ekfat äoch är med komplexa och dova i smaken. Det finns även mousserande viner och dessertviner som ibland kan vara ädelrötade.

Är druvan klonad?

Nej. Chenin Blanc är syskon med Sauvignon Blanc och härstammar från druvan Savagnin eller Traminer som den också kallas.

Har druvan andra namn?

I Sydafrika kallas den även för Steen och är i dag landets mest odlade druva.

Var odlas Chenin Blanc?

Chenin Blanc odlas i ett flertal vinländer förutom i Frankrike som till exempel alltså Sydafrika men även i USA, Australien och Sydamerika.

Läs mer om våra vita fräscha viner:

Similar Posts