lax - omslag

Finns det något godare än pasta och lax? Om man ska matcha en krämig rätt av lax så fungerar en Chardonnay alldeles utmärkt! 

lax - chardonnay druvor

Oavsett om du gillar en ung, fräsch och fruktig Chardonnay eller ett ekfatslagrat vin, så bir det inte fel vad du väljer eftersom båda skulle kunna serveras med vår lax-lasagne med krämig sås. Vi titta på två olika Chardonnay, båda dessa viner kan anpassas och kombineras med laxen för att skapa en fylligare övergripande smak. Både är supergoda, men det är en fråga om din egen smak och vad du föredrar.

Dels en till hälften ekfatslagrad Chardonnay från Jura med mer komplexa citron, nötter eller brûlée-toner som både kryddar och strukturerar upp rätten. Eller sedan, om du föredrar ett fräscht och friskt vin, lättdrucket med ganska mycket smak ändå, så tipsar vi om en extremt prisvärd elegant Chardonnay från Argentina med krispig mineralkaraktär.

Lax är en mörkare, fet fisk som gör att den passar bra med både friskare och mer komplexa viner. det är bra en fråga: vill man komplettera den krämiga laxen och såsen med en smörig fatlagrad Chardonnay eller vill man liva upp det med en lätt och frisk Chardonnay med livligare smaker som balanserar laxens delikata smaker?

Kombinera med den Chardonnaystil som du älskar med lax, vinkombinationer är en fråga om personlig smakpreferens som är minst lika viktiga som alla gastronomiska faktorer.

lax maträtt

Krämig Lax-lasagne med spenat & saffran

Vi ska laga en öppen Lasagne med lax, ost, lite saffran och krämig spenat och använder färska lasagneplattor till att göra en lax-lasagne. Den krämiga såsen kommer från grädde och färsk spenat kryddad med saffran och timjan. 

 • 4 stora laxfiléer, delas på hälften 
 • 2 schalottenlökar hackas fint
 • 200 g färsk spenat, rensas
 • 3 dl grädde
 • 1,5 dl torrt vitt vin
 • ½ citron, saften av 
 • salt och nymalen peppar
 • färsk timjan, plocka av bladen
 • 5 g saffranstrådar
 • 4 Lasagneplattor
 • Parmesan riven

Värm ugnen till 140 grader. Fräs schalottenlökar i stekpanna och tillsätt vitt vin och koka vidare någon minut. Tillsätt spenaten och låt den förvälla lite samt reducera. Häll på grädden, salta och peppra. Strö över timjansblad och lägg i saffran i såsen. Ställ undan.

Tina laxen om du har fryst lax och dela den längs med på mitten. Lägg den i en ugnsfast form med smör i, pressa över citronjuice och baka på låg värme 140° så att laxen inte bryter sönder, cirka 8-10 minuter. Du kan även dela laxen i kuber och steka den sakta i stekpanna, om du vill.

Under tiden koka lasagneplattorna. Värm upp spenaten igen. Lägg nu en pastaplatta i botten och lite spenat och sås emellan på halva plattan. Lägg sedan på laxen och stäng igen pastaplattan och klicka spenat över med lite sås. Riv ost över rätten.

lax 2 viner

Kombinera med 2 olika Chardonnay-stilar

Lätt och fruktig – Piconico Chardonnay SB-nr: 2296 – 79:-

Piconico Chardonnay är ett torrt, medelfylligt ungt vin från Mendoza, friskt och fruktigt i stilen med en tydlig krispig mineralkaraktär. En generös balanserad Chardonnay som har en druvtypisk doft med en liten äpplig ton och inslag av mogna päron samt ett stänk av citrus. Lite smått salta toner och en nyans av honungsmelon och örter. Så långt ifrån mjäkigt vin mana kan komma för det känns rikt och komplext i gommen. Ett syrligt och skarpt vin som fått jäsa i rostfria ståltankar.

Smörig och fatlagrat – Love Chardonnay Reserve 2019 Sb-nr: 2677 – 199:-

Love Chardonnay Reserve från franska alperna och Jura och är ett spänstigt vin som ger en känsla av saftig frukt i gommen. Fin aromatisk fräschör som byggts upp under lagring i 13 månader på nya franska ekfat. Komplexa smaker av ljusgula frukter som cantaloupe, citrus, mandel och krämig vaniljstång samt delikata toner av brioche. Fin fatkaraktär med bra längd i en välstrukturerad stil. Krispigt, gott om balans och en superlång finish.

Frågor och svar
 

Vilken typ av vin är Chardonnay?

Chardonnay är gjord av Chardonnay-druvan med samma namn och är ett torrt vitt vin stil. Ibland kan man peta in lite restsocker i vinet med avsikt för att ge vinet lite sötma.

Varför är Chardonnay så populär?

Själva den gröna Chardonnaydruvan bidrar till vinets popularitet. Chardonnay anpassar sig väl till en mängd olika klimat, vilket resulterar i ganska höga skördar över hela världen. Det produceras miljontals flaskor Chardonnay.

Var kommer Chardonnay ifrån?

Chardonnays kommer ursprungligen från Bourgogne i Frankrike. Faktum är att några av de mest eftertraktade och dyra vinerna i världen fortfarande kommer från denna region. Chardonnay är också bland de tre druvorna som används för att producera Champagne och är den enda druvan som används i Blanc de Blancs Champagne. Idag odlas den i princip överallt.

Vilken mat passar bäst med Chardonnay?

Chardonnay är ett mångsidighet vin när det gäller mat. En frisk och fruktig Chardonnay är passar utmärkt till färskost, fisk, skaldjur och ostron.
Medelfyllig Chardonnay fungerar bra till fastare fisk, vitt kött och lagrade ostar. Den ekade Chardonnay kan ha en högre alkoholhalt och kan serveras till grillat kött med hög fetthalt och till och med fågel och vilt.

Vilka egenskaper har Chardonnay-druvan?

Odlas den i svalt klimat så blir vinet magert, krispigt, med hög syra
Odlas det varmare i exempelvis medelhavsklimat så tar det smak av honung och tropiska frukter

Goda andra vita viner:

Similar Posts