vinho verde omslag

Premiär för Falco Portuguese White Blend 2021 som är ett nytt, friskt, aromatisk och mineraldrivet Vinho verde vin från producenten Quinta da Raza i Minho.

Vinho Verde står för gamla traditioner. Ja, inte ordagrant förstås. Ordet ”verde” betyder ju grönt men just när man pratar om vinerna, så menar man ”ungt” eftersom vinerna ofta buteljeras redan 3-6 månader efter att druvorna skördats.

vinho verde 3 kalla vinglas med vin

Dessa specifika viner som är populära och kända för sin fräscha krispighet och sin sprudlande smak samt sin låga alkoholhalt, någonstans mellan 8 -11%. Det här betyder förstås också att vinerna bör drickas direkt, kylda och de blir inte bättre om de lagras. Färgen på vinet kan vara både vitt och rött, men det är den vita varianten som vunnit mark över hela världen. På senare år har det dykt upp en rad spännande viner med både mer djup och komplexitet och som visar att vinstilen har en överraskande bredd.

vinho verde gröna druvor

Vinho verde får gehör världen över  

Konsumenttrenden världen över visar att fler föredrar lättare viner, mindre alkohol och viner som passar en elegant växtbaserad meny. Här ligger dessa viner verkligen i framkant.

Vinområdet har nio vindistrikt som alla fått sitt namn efter floder eller städer fick sin DOC status 1984 och ligger i Portugals största region, Minho som utgör gränsen till Spanien. Här är vinodling en mycket gammal tradition, troligtvis gjorde man viner här redan för 2000 år sedan.

Det är också ett ganska svalt område för att vara i Portugal, men de krispiga lokala druvorna verkar trivas exceptionellt bra. Här producerar man ca 85 miljoner liter Vinho verde varje år.

Vinho verde – Biologisk mångfald

Att bevara den biologiska mångfalden är en viktig faktor för hållbarheten i ekosystemet. Vingården Quinta da Raza tar en helhetssyn på såväl sin miljö som sina jordbruksmetoder och är certifierade enligt ”Integrated Production”.  

vinho verde flaka stående

Familjen Teixeira Coelho äger vingården Quinta da Raza. Familjen har gjort viner sedan 1700-talet och idag har den 5:e generationen tagit över driften med Diogo Teixeira Coelho och hans fru Mafalda i spetsen. Quinta da Raza är numera kända för att ta hem priser och medaljer för sina viner av bland annat på Viticulture Commission of the Vinho Verde Region. Man tillverkar både rött, vitt och rose samt mousserande och de populära pet nat vinerna som är mousserande, ofiltrerade och som görs enligt méthode ancestrale.

Egendomen omfattar 50 hektar och har en unik terroir för det soliga vinland, den består nämligen av granit med inslag av skiffer och lera.

Falco Portuguese White Blend 2021 | SB 2808 | 11,5% | 79:-  

Ett gott, lättdrucket typiskt ungt Vinho verde vin i miljövänlig och lätt PET-flaska. Tillverkat av de traditionella druvorna Arinto, Azal och Trajadura. Ett torrt vin med en mycket trevlig druvblandning som ger vinet den där mysiga krispiga karaktären.  Vinet är citronfärgat och uppvisar precis all den skärpa och friskhet som en bra Vinho verde ska ha. 

Smaken domineras av stentoner och sälta som ger en skarp profil. I gommen smakar man mogen persika, söt honungsmelon, torkade medelhavsörter och syrlig citrus. Allt ger en aromatisk framtoning med en syrlig början i klunken som övergår till mer silkeslen och uttrycksfull bedårande örtig finish.

Sammantaget en frisk och lättdrucken vinho verde till suveränt pris! Köp hem några flaskor, för de slinker ner och går åt. Finns i fasta sortimentet.

Frågor och svar

Hur väljer man en bra Vinho verde?

Titta på tre saker
priset – det behöver inte vara dyrt
alkoholhalten – bestäm halten själv beroende på hur mycket alkohol du inte vill få i dig
olika stilar – vill du ha rött, vitt eller rosé

Vilka är de 7 druvorna som används i Vinho verde?

7 som rekommenderas: Alvarinho, Arinto, Avesso, Azal, Batoca, Loureiro och Trajadura.

Varierar alkoholhaten i Vinho verde?

Alkoholhalten brukar ligga på ungefär mellan 8,5% upp till 11%.

Vilka är de 9 vindistrikten i Vinho verde?

I Vinho Verde DOC finns nio vindistrikt som alla fått sitt namn efter floder eller städer: Monção, Melgaço, Lima, Basto, Cávado, Ave, Amarante, Baião, Sousa och Paiva.

Vad äter man till Vinho verde?

Gärna lättare mat, mer finess. Vegetariskt men också med skaldjur, fisk eller varför inte kyckling.

Läs mer om vårt portugisiska sortiment:

Similar Posts