Folgorosa - omslag vingårdsarbetare

Lisboa är en vinregion som ligger längs Portugals Atlantkust, där de bästa vingårdarna ligger en bit omkring Lissabon. De kanske viktigaste geografiska dragen i Lisboa är varma soliga klimatet, där Atlantens svala vindar skyddas av kullarna i norr. Det är här i Liboa som den svenska affärsmannen Thomas Lindeborg har slagit sig ner. 2018 startade han Lindeborg Wine Group med 4 vingårdar spridda i landet. 

Quinta da Folgorosa, en är en av dessa vingårdar strax nordväst om huvudstaden. 4 år är kanske inte direkt en lång vintradition i kappsäcken, men – let me tell you – Thomas och hans kompetenta team med bland andra vinmakaren Diogo Pereira i spetsen, har redan på denna korta tid producerat ett varierande utbud av fantastiska viner som fått fint gensvar, kritik och priser av internationella vinexperter. Två av dessa viner, ett rött, Folgorosa Tinto och ett vitt, Folgorosa Branco finns redan nu på Systembolaget.

Folgorsa - Thomas Lindeborg
Thomas Lindeborg © Lindeborg Wines

Kvalitet och bra priser

Idag erbjuder Portugal en vinexport med kvalitativ och otroligt konkurrenskraftiga priser.

Thomas anser att portugisiskt vin har en unik karaktär som skiljer sig mellan regionerna och genomgående är vinerna fräscha, fruktiga och mineraliska. Han säger i en intervju bland annat att man vill hålla sin vinproduktion i linje med den portugisiska traditionella stilen, både i valet av druvor och det sätt som man gör vinet på och dessutom utnyttja mikroklimatet på bästa sätt.

– Våra vingårdar producerar olika stilar av viner, rött, vitt, rosé, spumante …. Folgorosa i Lisboa regionen ger exempelvis en tydlig atlantisk mineralkaraktär till våra vita och roséviner, medan vinerna från Tejo och Alentejo ger fruktiga röda viner fast med färre tanniner, säger Thomas.

Vi tycker om Thomas viner, också för att de är ekologiska och har en liten sockerhalt, många viner ligger under 1 g/l, en del är veganska…

  • man plöjer inte
  • pastöriserar inte
  • återanvänder vatten
  • utnyttjar solpaneler
  • att vinfirman arbetar i harmoni med naturen och värnar om miljön är måste-frågor för Thomas.

Dessa två viner är jättetrevliga och prisvärda, så jag presenterar vinerna lite kort i hopp om att du vill prova och beställa dem direkt!

Folgorosa - vitt och rött vin

Rött – Folgorosa Tinto 2016

Detta ekologiska rödvin är ett medelfylligt och elegant vin från Quinta da Folgorosa och har bland annat fått en guldmedalj för årgången 2016 i den internationella tävlingen Mundus Vini förra året, alltså samma årgång som finna på Bolaget nu. Underbar druvblend av Aragonez, Alicante Bouschet, Touriga Nacional och Syrah. Ett solmoget, lätt, rött vin med en områdestypisk karaktär och som låter jord och örter möta den mogna, kryddade frukten i en naturskön diskret kräm av röda skogsbär, vanilj och vitpeppar. Fin balans och fräscht avslut!

Vitt – Folgorosa Branco 2020

Även detta är ett ekologiskt vin, friskt, ungt och fruktigt av de läckra, lokala druvorna Arinto, Viosinho och Sauvignon Blanc. Gott och tjusigt vin av rostad ananas och vit persika med stänk av gräs, citrus samt en smörig ton med anis och gräddkola. Mycket pigg fruktsyra och mineraliskt perfekt i detta mycket uppfriskande och törstsläckande vin. Och även här får man mycket vin för pengarna!

Tips – Om du vill förstå Portugal bättre och hur vinregionerna är placerade, vänligen ladda ner kartor gratis på Winetourism.com.

Frågor och svar

Vad kan man äta till Folgorosa rött respektive vitt vin?

Till rött: nötkött, kalv, fågel men även feta fiskar.
Till vitt: fisk, skaldjur och fågel samt fläskkött.
Men glöm inte att båda vinerna även är trevliga att att bara sippa…

Hur länge har man gjort vin i Portugal?

I vinlandet Portugal har man åtminstone sedan ca 2000 f.Kr. sett vinstockar i Sado- och Tejo-dalen och när fenicierna kom dit på 1000-talet f.Kr. som introducerade man både nya druvsorter och tekniker för att producera vin med koncentration i södra Portugal. Därefter spred greker, kelter och romare sina vinkunskaper i landet och då började man också att exportera vin till Romarriket.

Vilka är de vanligaste druvorna?

Topplista med de populäraste druborna:
röda druvor: Aragonez, Touriga Franca, Touriga Nacional, Castelão, Trincadeira
vita druvor: Fernão Pires, Loureiro, Arinto, Sírien, Alvarinho

Hur många vinregioner finns det i Portugal?

14 vinregioner ligger spridda över landet:
Transmontano
Terras de Cister
Minho
Douro
Dão
Beira Interior
Alentejo
Algarve
Madeira
Setúbal
Tejo
Lisboa
Beira Atlantico
Vinho Verde

Nej, förutom rött, även vitt, rosé samt moysserande viner. Populära är de fräscha Vinho Verde vinerna med lägre alkohol. Man ska heller inte glömma att man gör världens finaste portviner också.

Similar Posts