omslag lätta iner

”NoLo”.  Det globala fenomenet som även gäller på den svenska dryckesmarknaden är NoLo vilket betyder att drycker har lägre alkoholhalt eller ingen alls.

Konsumenternas alkoholkonsumtion fluktuerar vanligtvis under hela året, toppar under festliga perioder som jul och midsommar och sjunker i månader i samband med att man saktar ner lite, som en torr januari.

Men detta med NoLo tar det hela ett steg längre och det stör givetvis den globala dryckesmarknadens utveckling. Forskning från International Wine and Spirits Record (IWSR) visar att den totala alkoholkonsumtionen har minskat under det senaste decenniet, särskilt bland ungdomar.

Gör man rätt eller fel som väljer bort alkohol? I dont know. Men den framväxande marknaden med ingen eller endast låg alkoholhalt, så kallad NoLo och Covid-19-åren har definitivt hjälpt till att förstärka trenden med NoLo.

Denna förändrade konsumentpreferens oroar förstås aktörer på den sedvanliga alkoholmarknaden.  

Enligt IWSR ökade försäljningen i kategorin NoLo-drycker med 17 % enbart i Storbritannien 2021, med en liknande trend i andra utvecklade ekonomier som Frankrike, Kanada och USA och förstås även i Sverige och vi ser de senaste åren en kontinuerlig ökning. Även om NoLo-drycksmarknaden tidigare främst har fokuserat på öl med alternativ, så ökar butikskedjor som ICA nu sitt utbud av viner med lägre alkohol eller ingen alls, som blivit allt vanligare och nu tränger sig in i vin- och spritsegmenten. Och de verkar vara populära för de går åt som ”smör i solsken”.

Att konsumenter nu mer än någonsin blivit mer medvetna om riskerna med överkonsumtion av alkohol är heller inget nytt påfund för Sverige i alla fall. Samtidigt och med det instabila finansiella läget i världen, spenderar vi konsumenter mer tid med att bo och umgås i hemmet, vilket gör att vissa kanske inte ser behovet av att konsumera drycker med hög alkoholhalt.

NoLo förväntas fortsätta att frodas de närmaste åren

Alltså letar vi nu efter fler goda viner som har mindre alkohol! Så dagens vintips är 2 fräscha, riktigt goda viner med lägre alkohol.

8,5%

Four Cousins Crisp White, 2022 Nr 5150 – 76:-


Lite socker, lägre alkohol 8,5% – detta är ett fräscht och slankt vitt vin, fast underbart gott och smakrikt från den kritikerrosade topproducenten Van Loveren Vineyards i Robertson, Sydafrika, en vinfamilj som snart gjort viner i ett helt sekel och samtidigt blivit något av specialister på NoLo.

latta-viner-vinerna-

Med Four Cousins Crisp White behöver du varken ge avkall på smak eller krispighet – men kan avstå både kalorier, socker och dyra prislappar. Vinet är förstås gjort på ädla vindruvor, Colombard och en liten del Chenin Blanc. tt genuint fruktigt vin som behållit sin friska vinton eftersom man producerat vinet med omvänd osmos filtrering. På så sätt sänks alkoholen men man behåller karaktär, smak, färg och en härlig fräsch syra.

Du får ett lättare vin med fin struktur som känns mycket välbalanserat och harmoniskt med mättade fruktaromer av friska syrliga äpplen, inslag av tropiska frukter, mogna vita persikor och ett stänk av citrus med en lätt mineralisk karaktär.

För dig som vågar ta ut svängarna lite mer förslår jag

 11,5%

Falco Portuguese White Blend 2021 Nr 2808 – 81:-

Från familjeproducenten Quinta da Raza i nordöstra Portugal och regionen Vinho Verde – ingen vinho verde men dock ett lätt och torrt vin från samma region, så du kommer inte att bli besviken. En något lägre alkoholhalt på 11,5%

Falco Portuguese White Blend är ett smakfullt, druvtypiskt och rent vin. Ett krispigt citronfärgat vin som uppvisar all den skärpa och friskhet som portugisiska lokala druvor som Arinto, Azal och Trajadura borgar för.

I detta härligt friska vin finns en genomträngande mineralitet av stentoner och sälta. Smakerna kommer från honungsmelon, persika, örter och citrus. Även om vinet fortfarande är ungt så känns en ljus druvsötma i gommen. Här finns en fin aromatisk ton med en syrlig avspark i början som övergår till mer silkeslen och uttrycksfull bedårande torr och örtig finish. Man möts av en fin aromatisk ton med en syrlig avspark i början som övergår till mer silkeslen och uttrycksfull bedårande torr vit örtig finish. Vinet är så friskt att det nästan känns spritsigt.

Både vinerna finns i det fasta sortimentet på Systembolaget runt om i Sverige.

Frågor och svar

Vad betyder NoLo alkohol?

NoLo drycker omfattar alla alkoholhaltiga drycker som öl, sprit, vin och drinkar som normalt innehåller alkohol i större proportioner men där man nu producerar dryckerna med ingen alkohol eller avsevärt reducerad alkohol.

Varför heter det NoLo?

NoLo, på latin, betyder ”jag väljer inte att göra det.” Men tycker säkert att det är lämpligt med tanke när man väljer mindre eller bort alkohol i drycker.

Vem är den typiske NoLo konsumenten?

Måttlighet är den röda tråden för inga eller låg-alkoholdrycker och forskningen visar att 43 % av de vuxna på 21 marknader har köpt drycker utan och med låg alkoholhalt att de ersätter vanliga vin, öl mm drycker i stället för drycker med full styrka vid vissa tillfällen.

Varför väljer man bort alkohol?

De som köpt produkter utan och med låg alkoholhalt säger 37 % att anledningen är att de vill undvika effekterna av att dricka alkohol. En tredjedel av de som dricker köper ingen/låg alkohol för att de tycker det smakar bättre.

Hur stor är NoLo-marknaden globalt?

Bland 10 fokusmarknader – Australien, Brasilien, Kanada, Frankrike, Tyskland, Japan, Sydafrika, Spanien, Storbritannien och USA – som undersöktes 2022 av IWSR Strategic Study No- och Low-Alcohol uppgick marknadsvärdet av NoLo 2021 strax under 10 miljarder USD. Det gick alltså upp från 7,8 miljarder USD som värdet var 2018.
IWSR förutspår att volymen kommer att växa med +8 % sammansatt årlig tillväxttakt fram till i all fall 2025.

Läs mer om våra viner med lägre alkohol:

Similar Posts