Våffeldagen - omslagsbild
våffeldagen - mouskatdruva

Fira Våffeldagen med ett torrt, brusande och pärlande med exotiska frukttoner och bara en touch av alkohol handlar ett Moscato-vin om njutning till världens godaste chokladvåfflor.

Moacato är en vinstil och en italiensk klassiker men också ett vin som är en flirt och en riktig publikfriare med aromer av tjusiga frukter som vit persika och mandarin samt vita doftande rosor. Man får ett vin med en särskilt fin krispig konsistens och med en skamlöst öppen attraktionskraft som är berusande. Och detta är ett utmärkt go-to-vin bland annat med våfflor och choklad som i receptet nedan.

Castiôn Moscato d’Asti 2021 är ett charmigt, sött och lätt pärlande vin från producenten Castiôn som ligger i närheten av byn Asti i Piemonte, i nordvästra Italien. Vinet har all den fina fruktiga syran och fräschören som detta populära vin verkligen bjuder på och passar perfekt till chokladvåfflor.  

Moscato är ursprungligen ett vin som traditionellt dracks av bönderna i Italien och gjort till 100% av kvalitetsdruvan Muscat Blanc à Petits Grains eller Moscato Bianco som italienarna själva kallar den. Dessutom har vinet ytterligare en fördel: angenämt lite alkohol, enbart 5,5% och det helt utan en enda tillsatt raffinerad sockerbit.

Våffeldagen - Moscato d'Asti

Om Castiôn Moscato d’Asti 2021


Denna Moscato d’Asti är ett fräscht vin som är blommigt, pärlande och livligt friskt som är mycket aromatisk och druvtypisk. Full av härliga gråpäron och limeskal, med blommiga toner av vota rosor. Här känns också nyanser av honungsmelon och fläder. Fusionen mellan den skyhöga syran och den frodiga spritsiga sötman är i perfekt balans och vinet har en finish som aldrig tycks ta slut.

När man gör Moscato så skördar och pressar man druvorna försiktigt för att hålla kvar känsliga blommiga dofter. Sedan låter man musten jäsa under temperaturkontroll i rostfria trycktankar för att få kvar varendaste bubbla. Man avbryter jäsningen när vinet nått ca 5% alkohol och sänker temperaturen. Slutligen filtreras vinet.      

Många tror att Moscato endast är ett dessertvin och visst fungerar det alldeles utmärkt att servera väl kylt till kryddiga snacks som färsk salami eller till heta asiatiska rätter, ostron eller skaldjur. 
Castiôn Moscato d’Asti 2021 finns på fler än 400 Systembolaget runt om i landet.

Castiôn Moscato d’Asti 2021 | SB nr: 7873 |109:-

Våffeldagen: Chokladvåfflor, mandelvispgrädde & färska bär

våffeldagen - chokladvåfflor med mandelgrädde
  • 100 g smält smör
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt
  • 4 dl mjölk
  • 80 g chokladkaka, gärna mörk choklad  

Smält smöret och riv chokladen grovt och rör ut i smöret tills all choklad smält. Blanda ihop alla torra ingredienser: mjöl, bakpulver och salt. Rör i mjölk och vispa ordentligt. Vispa försiktigt ner det smälta chokladsmöret. Låt vila i kylen i ½ timme.

Hetta upp våffeljärnet. Rör om i våffelsmeten. Grädda våfflor och lägg dem sedan på ett galler var för sig. Servera med mandelgrädde, flagnad mandel och färska bär.

Mandelgrädde

  • 2 dl crème fraîche
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 2 tsk vaniljsocker
  • ca 3 msk mandelmassa, riven

Vispa ihop crème fraîche och vaniljsocker. Blanda sedan i riven mandelmassa och vänd ner försiktigt i grädden.

Frågor och svar

Är Moscato ett så kallat finvin?

Även om alla Moscatos är ganska söta och har ett rykte som ett fantastiskt dessertvin, förknippas denna stil vanligtvis med Moscatel-druvor som är en fräsch druva i sig. Det kan inte bli fel!

Varför är Moscato så billigt?

Muscat är en relativt lätt druva att odla på en mängd olika platser och ger bra avkastning. Sjjävla produtonen är också en relativt prisvärd process – det kräver inga dyra fat eller lagrings- och lagringskostnader.

Dricker italienare själva Moscato?

Moscato har blivit otroligt populärt att dricka på egen hand eller till och med som tilltalande aperitif eftersom den är sött, har låg alkoholhalt och är lättdrucken. Det gillar italienare.

Ska Moscato ställas i kylen?

Moscato ska drickas väl kyld. Den faktiska serveringstemperaturen beror lite på stilen (det finns olika stilar) för att sötma och frukt ska komma till sin rätt. Temperatur mellan 6-8° är bra.

Är Moscato eller Prosecco bättre?

Moscato och Prosecco är båda fantastiska, mousserande vita viner. Prosecco har mer alkohol, mindre socker och färre kalorier. Moscato är sötare med mindre alkohol och mer stilla pärlande.

Läs mer om våra festliga viner:

Similar Posts