Bordeaux - glas skålar omslag

Jag skisser nu på våra bästa och prisvärda vintips från regionen Bordeaux som kan passa superbra till påskmiddagen i nästa vecka.

Det är beställning som gäller md du hinner till onsdag nästa veckas om du beställer idag eller imorgon. Självklart blir det rött från den klassiska regionen.

Att utforska en enorm vinvärld om man inte är så där jättevan kan kännas oändligt! Från vinets historiska ursprung till moderna producenter som förvandlar marknaden, du kommer att vara på god väg att bli en expert och se vad är som du gillar.

Bordeaux är en speciell region

Få vinregioner är så globalt populära som denna region. Beläget i sydvästra Frankrike med olika typer av viner men alla skulle kunna klassas som fint vin.

De röda druvorna som antingen är solodruvan i vinet eller som utgör det som vanligtvis kallas en Bordeaux-blandning är Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, samt Malbec och Petit Verdot i lägre mängder. De olika druvorna kombineras för att skapa den bästa balanserade smaken och viner som har en förmåga att åldras i årtionden men framför allt behagligt fräscha, fruktiga och smakfulla viner med torra tanniner som trivs ihop med en god påskmiddag.

Beställ våra bästa Bordeaux viner!

Bordeaux ’s röda viner utgör mer än 90 % av produktionen, men visst finns det även vita, mycket stiliga viner. Här är några av våra säkra röda vintips!

>> Château Mayne Lalande 2015 (art.nr 2111 – 249:-) kommer från Haut-Médoc och apellationen AOC Listrac-Médoc som är ett distrikt känd för sina strukturerade röda med komplexa aromer med den typiska Bordeaux-blandningen. Appellation AOC Listrac-Médoc – detta vin är en smakfull upplevelse för gom och näsa! Detta vin med årgång 2015 ha en åldrande potential och är rikt och komplext med en välutvecklad smakkomposition av saftiga mörka frukter och bär samt jordiga smaker med kryddiga inslag av tobak, cederträ, läder och mörkrostat kaffe. En snygg, elegant och mycket prisvärd Bordeaux!

>> Chateau Bernadotte 2015 (art.nr 57424 – 252:-) kommer också från Haut-Médoc, ett Cru Bourgeois Supérieur vin från distriktet Saint-Sauveur. 2015 är en synnerligen fin årgång som fått mycket bra kritik i vinmedia. Och även detta vin är gjort på en typiska Bordeaux-blenden. Bernadotteviner görs med mänsklighet, finkänsla sam fin lagringspotential. Här får du en fruktig och fyllig doft av röda och svarta bär med lite tobak och toner av jordnära nyanser, allt kryddat med lätta örter och det ger en fin fruktavslutning som avslutning. Ett stramt vin med toner av körsbärssylt på näsan!

>> La Dame de Malescot 2017(art.nr 5491 – 372:-) produceras i Haut-Médoc distriktet AOC Margaux som har fler klassificerade vingårdar än någon annanstans i Bordeaux och dessutom de vackraste vinslotten. Detta vin är slottets andravin och slottet i sig är ett 3ème Cru Classé slott sedan 1855. Här produceras smidiga, parfymerade viner av samma kända aromatiska druvblandning. Vinet ger oss generösa fruktsmaker av koncentrerade ljuvliga frukter som de sötaste av plommon och saftiga svarta, mogna bär samt pikanta toner av choklad, kardemumma och cederträ. Allt med en utpräglad mjukt rostad fatkaraktär. Ett fantastiskt smakfullt, komplext och klassiskt vin!  

Ha nu en skön påskvecka och en trevlig påskhelg!

Frågor och svar:

Vilken är den mest kända vinregionen i Bordeaux?

Utan tvekan Médoc på vänstra sidan Garonne floden.

Vad gör ett vin till en Bordeaux?

Ett Bordeaux vin kommer givetvis från regionen Bordeaux där 86 % av vinerna är röda viner gjorda på de typiska Bordeaux-blenden.

Vilka är de 5 bästa Bordeaux-vinerna?

Premier Cru är den högsta klassificeringen av Bordeauxviner. Det finns fem Premier Cru i Bordeaux : Chateau Latour, Chateau Lafite Rothschild, Chateau Margaux, Chateau Haut Brion och Château Mouton Rothschild.

Hur många vinslott finns i Bordeaux?

Totalt 21 klassificerade slott varav ett Premier Cru.

Hur mycket kostar världens dyraste vin?

Det är Château Lafite 1869, en gammal flaska i standardstorlek som kostade 195 000 euro, det högsta priset någon någonsin har betalat för en flaska vin.

Läs även om våra andra franska viner:

Similar Posts