silvaner - omslag

Från och med idag är det populära vinet Weingut Schäffers Silvaner Escherndorfer Fürstenberg, 2021 tillbaka i tillfälliga sortimentet på Systembolaget. Ett fräscht vin med ny årgång!

Vad är Silvaner för en druva?

silvaner druva

Förutom att druvan Silvaner tillverkar några av de bästa vinerna i Tyskland, så har den fått smeknamnet ’Tysklands lilla älskling’. Druvan är en typisk ’Frankentraube’, specifik för vinregionen, både som unik druva och unik vinstil.

Många tror att den har sitt ursprung i Österrike och är en korsning av druvorna Traminer och Österreichisch Weiss. Men det är fakta som fortfarande är ganska oviss. Det finns också vinexperter som kallar vinet för `Draculavinet´, då det sägs ha migrerat från Transsylvanien, som vid tiden förvisso var en del av det österrikiska imperiet. Dessutom är detta en mycket blek och ljus druva, rätt likt en vampyr i fejan…. tålig till tusen som frodas av alla naturens svårigheter.

I Franken i nordvästra Tyskland pratar älskar man verkligen den här druvan. Med drygt 6100 hektar vinstockar är övervägande delen av det producerade vinet vitt vin. Men i motsats till de andra stora tyska vinregionerna så växer här förutom Silvaner inte bara Riesling, men även Müller-Thurgau Bacchus och Kerner.

Franken som region erbjuder intressant historia, god mat och underbar natur. Inte så konstigt att deras viner blir så goda. I Franken finns de allra bästa vinlägena för denna druva, speciellt i Escherndorfer Lump, den perfekta svala växtplatsen som skyddas fin för vind och väder och där druvan trivs på en blandning av sandsten, kalkhaltig lera och röd märgel. Så här kommer det populära vinet Silvaner Escherndorfer Fürstenberg 2021 som idag har nypremiär på Systembolaget.

Lite mer om Silvaner Escherndorfer Fürstenberg 2021

Är du en person som vurmar för vita vinet så är detta vin för dig. Och är du en ”rödvins-person” som egentligen inte föredrar vita viner , men är beredd att prova, så är detta vin ett perfekt ”instegsvin”, så förvänta dig en exceptionell smakupplevelse! Läs här:

silvaner 21

Denna Silvaner är ett super-elegant vin med fin smakprecision och komplexitet och är Silvaners premium-druvor för. De klassas Beerenauslese – fint som sjutton ska de va’!
Silvaner Escherndorfer Fürstenberg är en riktig druvtypisk tysk Silvaner med prestigeklassificeringen VDP.ERSTE LAGE® eftersom druvorna kommer från allra bästa vinläget, Escherndorfer Lump.

Fruktigt fräscha Silvaner Escherndorfer Fürstenberg har en fin, ursprungstypisk doft och smak med mogna och aromatiska toner av gula päron och diskreta inslag av vita persikor. Inslag av solmogen mandarin binder ihop allt på ett stiligt sätt med lite bivax och honung. Den mineraliska eftersmaken talar om att detta är ett ambitiöst vin med fin längd och utvecklad struktur.

Vinet är veganvänligt eftersom producenten varken använder konstgödsel eller besprutningsmedel i vingårdarna.

Silvaner Escherndorfer Fürstenberg 2021 finns i Tillfälliga sortimentet tills vidare.


 Om Silvaner producenten Weingut Schäffer

Den tyska vinpionjären och familjen Schäffer på Weingut Schäffer ligger i vackra området Volkacher Mainschleife i vinregionen Franken. Detta är en familjevingård där det odlats allehanda grödor och vindruvor sedan 1500-talet.

Familjen Schäffer har arbetat upp ett bra renommé med sina stiltypiska och populära viner enligt Franken-konceptet och som producent erhåller man löpande både guld- och silvermedaljer för sina omtyckta viner.

Frågor och svar

Hur känd är druvan Silvaner?

Silvaner är den 3:e största vitvinsdruvan i Tyskland, näst efter Riesling och Müller-Thurgau, och betingar idag en areal på över 5000 hektar.

Hur länge har man odlat Silvaner?

Silvaner har varit en del av Tysklands vita viner i över 350 år. På 1960-talet blev druvan en riktig poppisdruva och det färdiga vinet tappades ofta upp på en karakteristisk flaska, en så kallad ”Bocksbeutel”, en kort, platt och rund flaska som används ännu idag.

Vad kallas druvan annars?

Silvaner kan också heta exempelvis Grüner Silvaner, Sylvaner Verde, Johannisberg, Gros Rhin, Sylvánské Zelené och Zeleni Silvanec.

Var odlas Silvaner?

Silvaner odlas idag i Tyskland, främst i Rheinhessen och Franken, men även i Alsace i Frankrike och i Schweiz, samt små mängder finns också i Alto Adige i norra Italien samt självklart i Österrike där många tror att den ursprungligen druvan kommer ifrån.

Vad betyder klassificeringen VDP.ERSTE LAGE®?

Detta är en klassificeringsnivå för förstklassiga viner inom sin kategori och en klass som urskiljer premium-vingårdar med en alldeles egen karaktär och de allra bästa och hållbaraste odlingsvillkoren för vinstockar och druvor.

Goda andra vita viner:

Similar Posts