Oro Isla omslag

Vårt nya rödvin Isla Oro Garnacha Ecologico 2021 kommer från La Mancha. Ett prisvärt och gott vin på druvan Garnacha för långt under hundralappen.

Blir full i skratt när jag hör om staden och regionen La Mancha, jag tänker osökt direkt på Don Quijote, huvudpersonen i 1700-tals spanska romanen av Miguel de Cervantes och ni vet mannen som slogs med väderkvarnar. Don Quijote var riddaren vars vanföreställningar om storhet utsatte honom till så många praktiska skämt. Han kom – precis som vårt nya rödvin – också från La Mancha.

Han riktiga namn var Alonso Quixano och han kallade sig själv för Don Quijote. Tillsammans med bonden Sancho Panza snubblar han in i en serie komiska missöden på den spanska landsbygden. Klart han är lite galen… också. Och fortfarande idag finns väderkvarnar i Castilla-La Mancha som är i drift och kan besökas. Man arrangerar också årliga festivaler lokalt för att fira Don Quijote och lokal kultur med mat, vin och festligheter. Så här ser de gamla väderkvarnarna ut

Isla Oro Garnacha Ecologico väderkvarnar

Wikipedia commons, foto: Michal Osmenda, Belgium The Windmills and castle of Consuegra

Isla Oro Garnacha Ecologico – producent Bodegas Isla

Hundra år efter att romanen utgavs grundade vinmakaren Francisco Isla Molina sin vingård 1891 i La Mancha. Idag ägs Bodegas Isla av Manuel Isla som är fjärde generationens vinmakare tillsammans med Carmen Bartolomé Alonso och Joaquín Isla Bartolomé.

Bodegas Isla i La Mancha är en certifierad ekologisk familjevingård som jobbar utan bekämpningsmedel eller kemiska ogräsmedel på druvor och vinstockar.

Isla Oro Garnacha Ecologico - vingård

Man använder varken

  • bekämpningsmedel
  • andra kemiska medel
  • igen jäst tillsätts i vinet

Detta är en modern vingård på 200 ha som satsar på hållbarhet med bland annat automatiska vinifieringstankar, temperaturkontroll under jäsning och solcellsenergi. Man odlar tupiskt spanska druvor som Tempranillo, Garnacha, Cabernet Sauvignon, Parellada, Garnacha Tintorera och Airen.

Isla Oro Garnacha Ecologico flaska isla

Isla Oro Garnacha Ecologico

Detta ett ungt rödvin som inte ska lagras utan helst drickas direkt. Färgen i glaset visar en mörkt, blåröd intensiv färg. Druvan heter Garnacha och den ger vinet det spanska, strama och mycket uttrycksfulla karaktären som är så typisk för druvan.

Garnacha, eller det franska namnet Grenache kanske du hört, är en motståndskraftig och okonstlad druva som står emot både vind och torka. Den tål extrema temperaturer och trivs till och med på olika typer av jordmån.

I vinet Isla Oro Garnacha Ecologico möter man ett fruktdrivet vin med en värld av harmoniska dofter och smaker mörkröda moreller och söta, röda skogsbär, allt toppat med mustiga örter, kanel och viol. Vinet har en liten lagom strävhet av unga tanniner och det blir gott till både grillat kött eller en spansk ostbricka eller varför inte bara en fredagspizza?

Isla Oro Garnacha Ecologico 2021 | nr 20045 | 89:-

Frågor och svar

Vad utmärker spanskt vin?

Det är nog de spanska druvorna! Här finns en uppsjö av fantastiska inhemska druvsorter som odlas i specifika regioner i hela landet, även om man använder klassiska vitis vinifera druvor som Cabernet Sauvignon, Merlot, Sauvignon Blanc och Chardonnay.

Vad utmärker La Mancha-vin?

La Mancha är en spansk ursprungsbeteckning för viner Denominación de Origen Protegida (DOP) med över 190 000 ha planterade till vinstockar i regionen som är det största vinodlingsområdet i världen.

Vad odlas mer i La Mancha?

Kastilien – La Mancha är ledande inom den spanska livsmedels- och jordbruksindustrin och här odlas det förutom vin, olivolja, grönsaker samt finns det färskt kött och köttprodukter, ost och mejeriprodukter.

Vad kallas Grenache-druvan i Spanien?

Grenache är en blå druvsort av spanskt ursprung, där den är känd som garnacha eller garnatxa. Det är till och med Spaniens näst mest odlade druva efter tempranillo.

Vilken är den viktigaste röda druvan i Spanien?

Tempranillo är Spaniens mest världskända signaturdruva och man hittar den främst i röda viner från Rioja och Ribero del Duero. Namnet kommer från ordet ’Temprano’, som betyder tidigt på spanska.

Läs mer om våra spanska viner:

Similar Posts