skyline omslag

Vissa veckor! I kväll pizza och rödvin. Jag hämta äkta pizzakraft och göra min specialpizza med blandad höstsvamp med taleggio och örter och till detta ett gott rödvin.

Mind you, inte vilket rödvin som helst utan en Valpolicella Ripasso. Du ska få både vintips och recept!

pizza & rödvin svampar

Pizza & rödvin – mustigt italienskt

Och pizzan är enkel att fixa själv md bara några ingredienser. Höstsvamp som steks till perfektion, vackert karamelliserad med örter, taleggio och tryffelolja som ringlas ovanpå för en extra kick. Doften är himmelsk och det finns inget bättre än att se skorpan runt om bubbla i ugnen och när de där fickorna med olivolja smälter ihop med den krämiga osten.

Jag har varit i många länder och jag tror att jag ätit pizza i de flesta. Båda goda och äckliga pizzor. I New York, Costa Rica, Tel Aviv, Berlin, Rom och flera andra städer. För mig ha alltid pizzan alltid hört hemma i Neapel men pizzans historia började i antiken, då olika antika kulturer producerade enkla tunnbröd med flera pålägg. Det verkar ändå som om en sorts platt pizza lagades mellan 1500- och 1600-talen i kungariket Neapel på den tiden och den var toppad med fläskfett, fårost och basilika.

Den enkla varianten med tomat, ost och basilikablad tillskrivs bagaren Raffaele Esposito, som arbetade på restaurangen ”Pietro… e basta così” etablerad 1880. ”Pietro… e basta così” betyder på italienska ”Pietro… och det räcker” men dagens copywriter skulle nog sälja i den sloganen som ”Pietro… så gott att du inte behöver gå någon annanstans”.

Raffaele bakade 1889 tre olika pizzor för kung Umberto I och drottning Margherita av Savojen. Hons älskade hans tomatpizza med färgerna som finns på den italienska flaggan – grönt av basilikablad, vitt av mozzarellan och rött av tomaterna. Och så föddes Pizza Margherita till hennes ära och även om vi har olika varianter av pizzor idag så finns den nog kvar på alla pizzamenyer.

pizza & rödvin skyline

Det var först kring mitten av 1800-talet som pizzan började likna de som finns idag: en rund eller avlång deg som målas med alla möjliga goda toppingar.

Den bästa pizzan alla kategorier åt jag i Chicago där jag hittade jag en mysig familjepizzeria med utsikt över vattnet och den tiden världens högsta skyskrapa. På menyn fanns bara 10 pizzor och alla var exklusiva.

Det var en Taleggio svamp- och örtpizza

  • 1 paket surdegspizza (om du inte vill baka egen deg)
  • 200 g blandade ekologiska svampar (portobello, shitake, ostronskivling, champinjoner… ta de de svampar som du gillar)
  • 1 vitlöksklyfta
  • färsk timjan, rosmarin och några enstaka salviablad
  • en skvätt vitt vin ger mer koncentrerad svampsmak
  • 2 msk olivolja
  • salt och peppar efter smak
  • 80 g mozzarella ’fior di latte’
  • 50 g Taleggio
  • tryffelolja, att ringla ovanpå

Jag blandar Taleggio och mozzarella som balanserar varandra riktigt bra. Taleggio är mer skarp och syrlig i smaken, ’fior di latte’ mozzarella är mer smörig och krämig smörig. Oslagbart!  Gör så här:

pizza & rödvin

I en stekpanna stek vitlök i olivolja och lägg sedan i den ansade svampen. Tillsätt nybruten timjan, rosmarin och salvia. Salt och peppra. Stek ihop i ca 5 minuter på medelvärme och stänk i lite vitt vin och stek vidare någon minut tills vinet har dunstat bort. Ta av värmen och ställ åt sidan.

Pensla med lite olivolja och fördela den jämnt över pizzadegen. Riv mozzarella och Taleggio på grövsta sidan på rivjärnet. Fördela den jämnt över degen. Fördela svampen ovanpå och avsluta med att ringla lite tryffelolja överst. Grädda i ca 10-12 minuter tills osten har smält och kanten är fått fin färg. Jag brukar lyfter lite på skorpan med spateln för att kolla om botten är krispig.

Under tiden tjuvstartar jag md ett glas

pizza & rödvin valpolicella

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore 2020 | nr 3040 | 139:-

Denna ekologiska Valpolicella Ripasso Superiore är perfekt! Mustig och smakfull och kommer från topproducenten och en av de kvinnliga förgrundsgestalterna inom den venetianska vinbranschen, vinmakerskan Cristiana Bettili på Azienda Agricola Bettili i Venetien.

åizza & rödvin bettili

Självklart är denna goda Valpolicella gjord enligt appassimentometoden på de läckra och torkade amarone-druvorna Corvina, Rondinella, Molinara och Oseleta. Valpolicella Ripasso Superiore är ett härligt vin med trevlig syra, mjuka tanniner och inte alltför stramt och har en intensiv doft och en elegant fruktbouquet av torkade mörka bär som svarta moreller, saftiga plommon och russin, toppat med finstämda italienska örtkryddor i linje med pizzans – fantastiskt lättdrucket och med en suverän och lång finish med snygg fatkaraktär.

Ekologiskt så det förslår, hela produktionsprocessen är BIOS-certifierad från druva till flaska. Det betyder handskördade druvor, inga kemiska gödningsmedel alls, varken herbicider och insekticider och inga genmanipulerade organismer.

Bara att njuta!

Frågor och svar

Vilken är den godaste pizzan?

Om svenska folket för rösta så kommer Vesuvio på förstaplats, Keb abpizza Kebabpizza och Margherita på plats tre.

Är pizza hälsosamt att äta?

Sådär faktiskt. Pizza kan absorbera antioxidanten Lykopen som finns i tomater. Lykopen hjälper till att sänka blodtrycket och få ner högt kolesterol. Bra va?

Vad är Valpolicella känt för?

För kuperade små jordbruk norr om Adige och för sina viner. Valpolicella rankas strax efter Chianti som den italienska vinregionen.

Är Valpolicella viner torra eller söta?

Fylliga, smakrika röda viner italienska röda viner som Amarone är torra viner även om smaken får en viss sötma. Vinstilen Recioto della Valpolicella är ett sött vin däremot.

Hur länge kan man langra en Valpolicella?

Sådär 5-8 år och en kvalitets-Valpolicella i 10-20 år kanske. En kvalitets Recioto della Valpolicella kan lämnas att åldras i flaskan i upp till 20 till 30 år.

Läs mer om våra italienska viner här:

Similar Posts